Élményeket adunk.

Interjú Havasi Zoltánnal, a Budapest Bike Maffia vezetőjével

0 264

Minden a szendvicsek készítésével kezdődött, amit biciklivel juttattak el a rászorulóknak; új életcélt adtak a hajléktalan szállók lakóinak veteményesek kialakításával a szállók kertjeiben, ezzel buzdítva az ott élőket a termelésre; és még a Balaton hangulatát is elhozták a hajléktalan szálló kertjébe egy kis lángos és limonádé segítségével. 

Szezon: Kreatív megoldásokkal segítitek a rászorulókat. Ezek mind az adományokból valósulnak meg? Hányan dolgoztok a projekteken?

BBM: Az önkénteseinkkel együtt kb. 90 fős állandó magot alkotunk. Ebből 10 fizetett munkatársunk van. Ha a kávézót is beleszámoljuk és inhouseban dolgozunk együtt a Rewind nevű kreatív ügynökséggel, akkor a számunk közösen 15 fő.  Ha viszont megvizsgáljuk, mondjuk az elmúlt 3 évet, akkor több ezer azoknak a száma, akik megfordultak nálunk önkéntesként. 

A programokat és akciókat az 1% felajánlásokból vagy épp az egyéni és céges adományozók általi támogatással tudjuk megvalósítani. Mellette a most már meglehetősen népszerű csapatépítéseinkkel igyekszünk garantálni a fenntarthatóságot és Bike Maffiás termékeink is elérhetőek a webshopunkban. 

Szezon: Bármikor lehet önkéntesnek csatlakozni hozzátok? Jól tudom, hogy a középiskolai diákok a kötelező 50 óra közmunkát is ledolgozhatják nálatok?

BBM: Igen, várjuk a közösségi szolgálatot teljesítő diákokat. Amikor az IKSZ (Iskolai Közösségi Szolgálat) létrejött Magyarországon, az elsők között voltunk, akik fogadták a fiatalokat. Például a vitamin kommandó gerincét jelenleg is olyan fiatalok képzik, akik pár éve az IKSZ miatt jöttek hozzánk. A mai napig stabil segítők, hihetetlenul büszkék vagyunk rájuk. 

Szezon: Az ERASMUS program jóvoltából jöhetnek külföldi diákok is önkénteskedni?

BBM: Erre most nincs lehetőség, viszont korábban több európai országból is érkeztek hozzánk.

Szezon: Úgy gondolom, hogy már eljut az emberekhez az a gondolat, miszerint nem csak karácsonykor lehet adományozni vagy segíteni nálunk rosszabbul élő embereknek. A fenntarthatóság is rásegített az ügyre, talán sokan már nem dobják ki a még jó, de megunt cuccaikat, hanem elajándékozzák. Utalni pedig bármikor lehet. Te hogy látod?

BBM: Korábban tudatosan nem volt kimondottan karácsonyi adománygyűjtésünk. Egyrészt ebben az időszakban a legtöbben az ünnepek miatt gyűjtenek, másrészt mi mindig a hidegre, a télre és annak veszélyeire hívtuk fel a figyelmet, mivel korábban zömmel az utcán élő, a hajléktalan emberek életét segítettük. Az elmúlt években ez a kör a magyar családokra, gyerekekre vagy éppen a menekültekre is kiterjedt. Fontos, hogy adományozni is – mint az életben a legtöbb dolgot -, tudatosan érdemes. Ha valamit odaadunk, ne “lomtalanítsunk”, mert a lom a kukába való, a szakadt pulcsinak, cipőnek senki nem örül. De ha megunt elégséges állapotú eszközökről, vagy ruhákról van szó, akkor bátran adományozzuk azokat tovább. Az elmúlt évek tapasztalata az, hogy ez a támogatási forma egyre tudatosabban épül be a közösségek életébe, de persze vannak most is riasztó kivételek. 

Szezon: Ételadományok készítésével kezdtétek el a BBM működését. Ma már ott tartotok – több mint 10 év munka után -, hogy megnyílt a Másik Szoba kávézó és bár, ahol a mindennapi bevétel 10%-át is jó ügyekre fogjátok költeni. 

BBM: Igen, a Másik Szoba hivatalos megnyitója szeptemberben volt. Létrehoztunk egy kis kávézót/bárt, ami egyben a mi közösségi terünk. Gyakorlatilag ott nyílt meg, ahol létrejött a Bike Maffia is, lassan 12 éve. Ez a mostani Élesztőház része, ami akkoriban még Tündérgyár néven működött. Mi meg “jótündérként” oda jártunk koccintani. 

A kávézó meg nem lenne “bájkmaffiás”, ha nem lenne benne valami olyan csavar, amivel visszaadunk a társadalomnak. Ha valaki nálunk fogyaszt és fizet, akkor automatikusan egy minimum 10%-os adomány alapot képez a pénze. Azt, hogy épp mennyi jött össze, egy kivetítőn lehet nyomon követni a kávézóban, azt pedig, hogyan jut el az adomány, a Másik Szoba facebook és insta oldalán lehet meglesni. Legutóbb például a Tűzoltó utcai gyermekklinikának gyűjtünk betegirányító táblákra és több mint 200.000 forintot tudtunk átadni a vendégek jóvoltából.

Szezon: Végül az új Magnet Bankos együttműködésről tudnál mondani pár szót? Mi is az a FARM? V.I.P. nélkül…

BBM: Ez a Magnet Bank pályázata volt, ahova innovatív projektötleteket vártak úgy, hogy a civil szervezetek együttműködve hozzanak létre újabb értékeket. Mi adjuk a FARMunkat és a hozzáadott tudást és felkértük az Age of Hope Gyermekvédelmi Alapítványt és a Humusz Szövetséget az együttműködésre. Az Age Of Hope-nak óriási tapasztalata van gondozásban élő gyerekekkel, míg a Humusz Szövetség olyan tudással rendelkezik, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy gyerekek egy tudatosabb jövőképet alkothassanak játékos formában.  A Farmunk többfunkciós lesz. Kertterápia lesz ez felnőtteknek és gyerekeknek, termelünk rászoruló embereknek, akiknek a zöldség kincs. Mindezt városi környezetben. 

A FARM, a víziónk szerint nem más, mint egy szociális oázis, ahol a legfontosabb gyümölcs a pozitív társadalmi hatás.