Élményeket adunk.

Hallgatag Túra – Az elmondhatatlan utazás

0 1 102

Barangolás járatlan utakon, együtt-lét, elmélyülés, kihívások, egy különös közösségi élmény. Játékos kaland és belső zarándoklat az élő természetben a szavakon és a komfortzónán túl… Sutka Balázs a Hovatovább Kikötő vezetője, a Hallgatag túra megálmodója interjút adott a Szezonnak.

Mesélj Nekünk néhány mondatban a Hovatovább Kikötőről!

Hovatovább Kikötőt 2011-ben alapítottuk. Ez a hely egy lakásszínház, egy szellemi műhely, egy nyugodt sziget Budapesten, a belváros szívében.

Itt minden a fejlődésről szól, hogy rátaláljunk arra az útra, ami valóban a miénk. Ebben segíthet a színház, ami egy különleges tér, ahol csodálatos átalakulások jönnek létre. Kezdetben improvizatív színházi technikákkal kísérleteztünk, hogy ezeken keresztül megismerjük és fejlesszük önmagunkat, felszabadítsuk a kreativitásunkat, az örömöt és a játékosságot.

Persze később különböző színházi előadásokat is létrehoztunk, olyanokat, amelyek a nézők elmesélt történetei alapján spontán alakultak ki. Így egy különös színházi forma jött létre, ami egyfajta speciális ötvözete a mozgásszínháznak és a családállításnak.

Később nyitott műhelyeket is szerveztünk, ahol kipróbálható és átélhető a színház varázslata, átalakító és felszabadító ereje. Számos további eszközzel kísérletezünk, így jöttek létre más foglalkozások, mint például a Kreatív írás műhely, a Hovatovább Szabadegyetem, a Tiszta Férfi műhely vagy Hallgatag túra.

Honnan jött a Hallgatag túra ötlete?

Nagyon szeretem a természetet. Nem kifejezetten csak kirándulni, hanem a természetben lenni. Azt tapasztaltam, hogy szavak nélkül egészen más dolgok tudnak megtörténni, sokkal mélyebb tapasztalatokat élhetünk át, könnyebb kapcsolódni és feloldódni. Így még intenzívebb módon tudunk találkozni a természettel és egymással is.

Hogyan kell elképzelni egy ilyen túrát?

Ez nem egy hagyományos túra, itt nem a megtett kilométer, a szintkülönbség vagy a cél elérése számít. Az egész út során nincs beszéd, már találkozásnál sem, mégis egyfajta különleges kommunikáció alakul ki a csoportban. Az út során különböző gyakorlatokat is végzünk, melyek segítik az elmélyülést, az ellazulást, a játékosság és a közösségi élmény megtapasztalását.

Azt mondod nem beszéltek az egész túra alatt, sőt már a találkozónál sem. Hogyan ismerteted a különböző feladatokat a résztvevőkkel?

A túra során különböző feladatokat oldunk meg, melyeket írott formában, kis kártyák segítségével ismertetek a résztvevőkkel. A feladatok mindig változnak, vannak egyszerűek és vannak olyanok is, melyek kihívást jelenthetnek egy egy résztvevőnek. A feladatokat előre nem szeretném elárulni, mert a meglepetés varázslatát venné el.

Milyen jótékony hatásai vannak?

Csodálatos megtapasztalni, hogy minden működik szavak nélkül, sőt még jobban is. Egy ilyen túrán ismeretlen emberek egészen új fajta módon kezdik el megismerni egymást, és önmagunkat. Elkezdenek feloldódni, játszani, örülni, nevetni és szabadon kapcsolódni egymáshoz. A gyakorlatokban nem kötelező részt venni, lehet visszavonulni, egyedül lenni és elcsendesedni. A túra során sokkal intenzívebben éljük át a természet szépségeit, ezen keresztül az elménk egyre jobban elcsendesedik, egy belső nyugalmat és harmóniát élhetünk át. Sőt ezen a különös úton, konkrét vagy szimbolikus formában válaszokat is találhatunk életünk egy-egy aktuális kérdésére.

Mennyibe kerül egy túra?

A részvételi díj személyenként 4.500 Ft. Hovatovább Bérlettel pedig 3.300 Ft. A bérlet egy évig érvényes minden programunkra.

Rossz idő esetén is megtartod az éppen aktuális eseményt?

Ez az út minden időben különleges élmény, úgyhogy minden évszakban tartok ilyen túrát, télen, nyáron, hóban, esőben, kánikulában… valójában nincs rossz idő, csak mi gondoljuk róla azt. A hallgatag túra egy lehetőség visszatérni a természethez, annak minden szépségével és kihívásával.

Milyen időközönként szervezel Hallgatag Túrát?

Általában havonta egy alkalommal. Már több mint ötven ilyen túrát szerveztem az elmúlt évek során. Időnként szoktam éjszakai túrát is szervezni, ami hasonlóan zajlik, az éjszakai erdőben.

Hol szoktál túrákat vezetni?

A túrát évek óta a Nagykovácsi környéki erdőkben szervezem, de egy éve már Dobogókőn is szokott lenni ilyen program. Az ország más részein egyedi felkérésre, megbeszélés szerint szervezek Hallgatag Túrát.

Egy-egy program mennyi ideig tart?

Ez időjárástól függően változik, de általában 6-7 óra időtartamú egy ilyen túra.

Ha szeretnénk részt venni egy ilyen túrán, milyen felszerelés szükséges, mit vigyünk magunkkal?

Normál túrafelszerelés megfelelő, de nem érdemes a legjobb ruhánkban jönni, mert az út során itt bármi előfordulhat. Persze folyadékot és ételt is érdemes hozni. Nyáron esőkabát, a téli időszakban vízhatlan ruházat és túrabakancs szükséges mindenképpen.

Van-e korhatár?

Ezek túrák alapvetően felnőttek részére szólnak. 18 év felett bárki jöhet, felső korhatár nincs. A túra közepes erősségű, egész napos aktivitást jelent.

Általában hány személy vesz (vehet) részt a programokon?

Ez teljesen változó, van olyan, hogy csak páran vagyunk, és előfordul, hogy nagyobb csapat jön össze. Egy túrán legfeljebb 15 fő vehet részt. Itt soha nem tudhatjuk előre kik lesznek az útitársaink, és hogy milyen tapasztalatok várnak ránk.

Sutka Balázs – A Hovatovább Kikötő vezetője, a Hallgatag túra megálmodója

Ez az út valóban olyan, mint az élet, egy igazi zarándoklat, ahol semmi nem történik véletlenül.

A Hallgatag túra egy elmondhatatlan utazás.

Amennyiben az olvasottak felkeltették az érdeklődésedet, részt vennél egy Hallgatag Túrán, látogass el a Hovatovább Kikötő weboldalára: https://hovatovabb.hu/

FOTÓK: Hovatovább galéria