Élményeket adunk.

Babonások figyeljetek! – Szerencsetárgyaink és jelentésük

0 1 099

A téli ünnepkör /András-naptól vízkeresztig tartó időszak/ következő jeles állomása: szilveszter és újév

Ha nem is mindenki hisz már ezekben a babonákban, az alábbi tárgyak fontos kellékei a vidám újévi köszöntőnek. Válassz az alábbi szerencsehozó szimbólumok közül, és tudd, meg miben erősíti a következő évedet! Jó mulatást mindenkinek!

Patkó

A néphit szerint a vasból készült lópatkó láttán a démoni lényeket szörnyű félelem fogta el. Ezért régen a házak és istállók ajtajára, falára szegezték fel, hogy megőrizzék a család és a jószág egészségét és távol tartsák a háztól a gonosz erőket. Egyes magyarázatok szerint, ha U alakban áll, akkor beleesik a szerencse, míg fordított állásban védelmet nyújt az ártó szellemekkel szemben.

A patkó emellett fontos státusszimbólum volt, hiszen akinek lova volt, az már nem volt szegény ember. A régiek szerint a lópatkó esküvőt jósol a családban és a baráti körben. Ezen kívül, mivel a holdsarlót szimbolizálja, úgy gondolták, hogy termékenységet is hoz. A hiedelmek szerint azonban csak az az igazán hatásos patkó, amelyet nem vásárolnak, hanem az út mentén találnak.

Négylevelű lóhere

A lóhere védelmező funkciója a négy levélben fellelhető kereszt szimbólumból adódik, ami távol tartja a gonoszt, elhárítja a bajt és a negatív támadásokat, ugyanakkor a hit fontosságra és erejére hívja fel a figyelmet. A négylevelű lóhere szerencsehozó oka a ritkaságában keresendő. Szerencsejátékban szerencsét, váratlan gazdagodást és boldogságot hoz. Segít abban, hogy észrevedd az elsőre jelentéktelennek tűnő dolgokban a nagy lehetőséget.

A britek úgy gondolták, hogy a négylevelű lóhere a megtalálóját képessé teszi arra, hogy felismerje a boszorkányt, megpillantsa a tündért, egyáltalán, hogy dolgok mögé lásson. Ennek alapja egyrészt ritkasága, másrészt keresztformája, aminek révén bajelhárító képességet tulajdonítottak neki.

Kéményseprő

Egy kivételes eset, amikor a fekete szín nem hordoz negatív jelentést. A kéményseprő azért fontos, mert ő a tűz őrzője. A kéményseprő szerencsehozó ereje azzal függ össze, hogy a kenyerét a mágikus anyag, a korom révén keresi. A babonás emberek azt hitték, hogy a kémény mélyén démonok, boszorkányok, szellemek tanyáznak. És mivel ki is söpri azt a kéményből, így valamiféle természetfeletti adottsággal rendelkezik. A kéményseprő megszabadít a piszoktól, a rontástól, betegségektől, rejtett titkoktól. Segít a spirituális fejlődésben, a tisztánlátásban.

Örömre, szórakoztató barátok eljövetelére, mulatságokba, bulikba való meghívásra számíthatsz. Úgy tartották, hogy gazdagságot hoz.

Malac

A malac orrával „előtúrja a szerencsét” a földből, így fontos szerencsehozó szimbólum, központi figurája a szilveszternek és az új év első napjának. a bőség, a gazdagság és a termékenység jelképe. Szerencsés vállalkozást, anyagi biztonságot, gyarapodást és a jólét eljövetelét társítják hozzá.

Gomba

A gomba gyors növekedése („Nő, mint a bolondgomba!”), szaporodása a termékenységgel, a gyarapodással kapcsolható össze. A gomba régen a falun élő ember számára fontos kiegészítő táplálékot és bevételforrást jelentett.

Az ősi Kínában a gomba hosszú élet, illetve a halhatatlanság szimbóluma volt. Mágikus hatású, isteni eredetű növénynek tekintették. A mesékben gyakran törpék és koboldok lakhelyeként szolgál a gomba, ezért összefüggésbe hozható a tudattalannal is. Ha a gombát választottad, akkor eljött az ideje az önvizsgálatnak, az önismeretnek.

A gomba, mint szerencseszimbólum, a váratlan ötletek és javaslatok felbukkanását is segíti.

Szerencsepénz

Gyakori még az újév évszámával vagy egyéb szerencsehozó szimbólumokkal ellátott szerencsepénz mint szilveszteri szerencsehozó tárgy, ennek jelentése elég egyértelmű, hiszen ki ne szeretne szerencsés enni pénzügyi területen.

Katicabogár

A katicabogár a békesség, megnyugvás, kellemes, de személytelen élmények és örömök szimbóluma. A hétpettyes katica a mágikus hetes szám miatt már önmagában is biztató, pozitív előjelnek számít. A néphit szerint a hamarosan bekövetkező szerelmi boldogságot, férjhezmenetelt, házasságot jósol, de utalhat gyermekáldásra is. Nagy nyereséget eredményező üzleti kapcsolatokat hozhat.

Pezsgő

Mivel régen csak az elit számára volt elérhető, így fontos státusszimbólumnak számít. A hatalomnak, a gazdagságnak, a gondtalan luxus életnek a jelképe ez a gyöngyöző ital. (Gyöngy a tökéletesség és a fejlődés jelképe.) A pezsgőbontással járó pukkanás, zaj pedig elűzi a rossz szellemeket