Ha nem vagy egy konyhatündér, vagy elúsztál a nagy ünnepi rohanásban és már nincs időd (vagy kedved) pepecselni a desszerttel, de jól jönne valami édesség… ezeket a villámgyorsan elkészíthető sütiket imádni fogod!
Pohárkrém
Hozzávalók 4 főre:
- 6 dl natúr joghurt
- kb. 7-8 dkg méz (persze ízlés dolga, lehet több vagy kevesebb is)
- 2 mokkáskanál mézeskalácsfűszer
- 5-6 db zabkeksz
- színes gyümölcs
A joghurtot egy tálba mérjük és elkeverjük a mézzel és a mézeskalácsfűszerrel. Megkóstoljuk és ízlés szerint még növelhetjük a méz mennyiségét.
A zabkekszet durvára törjük, a gyümölcsöket feldaraboljuk.
Szép, 1-2 dl-es poharakat készítünk elő és összeállítjuk a desszertet: a pohár aljára egy kis gyümölcsöt szórunk, rákanalazunk egy adag mézeskalácsos joghurtot, rászórunk egy réteg kekszmorzsát, majd ismét joghurt következik és a tetejére ismét gyümölcs.

Igazi téli ízvilágú gesztenyegolyók
Hozzávalók:
-
2 csomag natúr darált gesztenye
-
1 csapott evőkanál gyümölcscukor vagy eritrit vagy nyírfacukor
-
natúr kakaópor
-
darált dió
Keverd össze a gesztenyét a cukorral, majd vizes kézzel gyúrj belőle golyókat. Utána száraz kézzel vagy a kakaóporba, vagy a dióban forgasd meg őket. Tálalásig tedd hűtőszekrénybe.

Zserbógolyó (20db)
Hozzávalók:
- 25 dkg darált keksz
- 20 dkg darált dió
- 4 ek sárgabaracklekvár
- 1 ek rumaroma
- 3 ek cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 100ml tej
- 1 db citrom héja
- 200 g étcsoki
- 1 ek olaj
Egy tálban összekeverjük a darált diót, a darált kekszet, a sárgabaracklekvárt, a cukrot, , a vaníliás cukrot és a tejet. Egy citrom reszelt héja is kerül a keverékbe. Ezután kis golyókat formázunk. jól formázható, de ne túl puha masszád legyen. Ha túl száraznak érzed, adj még hozzá lekvárt, ha túl nyúlós, dióval és keksszel korrigálj. Sütőpapírra tesszük, Berakjuk a hűtőbe 20 percre.
Közben gőz fölött felolvasztjuk az étcsokit. A lehűlt golyókat belemártjuk a csokiba, rácsra helyezve lecsöpögtetjük, közben hagyjuk, hogy a máz megszilárduljon. (Kedvünk szerint díszíthetjük, vagy készíthetjük étcsoki helyett tejcsokival is)

Mentás-csokis érmecskék
Keverj össze három kanál tejet egy evőkanál kókuszolajjal, egy evőkanál kukoricasziruppal, másfél evőkanál borsmenta kivonattal, 1 evőkanál citromlével és fél evőkanál vaníliával. Az elkészült masszát rakd hűtőbe, körülbelül 15 percre. Miután lehűlt a massza, nyújtsd ki és sütiformával vágd ki a kis érméket majd olvassz fel csokit a mikróban, és forgasd bele az elkészült borsmentás lapocskákat.

Citromos kekszek
Egy közepes méretű tálban keverj össze 2 és fél csésze lisztet 1 teáskanál sütőporral és 1 teáskanál sóval.
Egy másik tálba három perc alatt keverd simára a vajat és a cukrot, adj hozzá 2 tojást, 25 dkg ricotta sajtot, 3 evőkanál citromlevet, és reszeld bele egy citrom héját.
Sütőpapírral bélelt tepsibe egy evőkanál segítségével adagold kör alakban a masszát, majd 200 fokra előmelegített sütőben süsd 15 percig.
Amikor már aranybarna a szélük, vedd ki őket, de hagyd, hogy teljesen kihűljenek.
Addig van időd elkészíteni a cukormázat: egy kis tálba keverj össze három kanál porcukrot néhány csepp citromlével, reszelj az öntetbe citromhéjat, miután simára keverted, csorgasd a kekszek tetejére.

Illatos mézes gyömbéres keksz
Hozzávalók:
- 200 gramm liszt
- fél kávéskanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanál sütőpor
- 50 gramm cukor
- 50 gramm vaj
- 3 evőkanál méz
- 1 darab tojás
- 1 kávéskanál őrölt gyömbér
- fél kávéskanál őrölt fahéj
- 1 csipet őrölt szegfűszeg
- 1 csipet őrölt bors
Elkészítés:
Keverjük össze a gyömbért, a fahéjat, a szegfűszeget és a borsot, majd ezt a keveréket vegyítsük a liszttel, a szódabikarbónával a sütőporral és a cukorral. Adjuk hozzá a tojást és a megpuhított vajat, és a kezünkkel morzsoljuk össze. Tegyük bele a mézet, és gyúrjuk össze a tésztát.
A sütőt melegítsük elő 190 fokra. Egy sütőpapírral bélelt tepsit is készítsünk elő.
A tésztából formáljunk kis golyókat, és tegyük őket a tepsibe, de hagyjunk mindegyik golyó között elég helyet. Kicsit lapítgassuk le őket.
Süssük meg őket, de figyeljünk, hogy ne piruljanak meg nagyon. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

Fotók: Shutterstock
Jelentkezzen be vagy regisztráljon a kedvencekhez mentéshez!