Élményeket adunk.

Karácsonyi desszertek az utolsó utáni pillanatokra

286

Ha nem vagy egy konyhatündér, vagy elúsztál a nagy ünnepi rohanásban és már nincs időd (vagy kedved) pepecselni a desszerttel, de jól jönne valami édesség… ezeket a villámgyorsan elkészíthető sütiket imádni fogod!

Pohárkrém

Hozzávalók 4 főre:

  • 6 dl natúr joghurt
  • kb. 7-8 dkg méz (persze ízlés dolga, lehet több vagy kevesebb is)
  • 2 mokkáskanál mézeskalácsfűszer
  • 5-6 db zabkeksz
  • színes gyümölcs 

A joghurtot egy tálba mérjük és elkeverjük a mézzel és a mézeskalácsfűszerrel. Megkóstoljuk és ízlés szerint még növelhetjük a méz mennyiségét.

A zabkekszet durvára törjük, a gyümölcsöket feldaraboljuk. 

Szép, 1-2 dl-es poharakat készítünk elő és összeállítjuk a desszertet: a pohár aljára egy kis gyümölcsöt szórunk, rákanalazunk egy adag mézeskalácsos joghurtot, rászórunk egy réteg kekszmorzsát, majd ismét joghurt következik és a tetejére ismét gyümölcs.

Igazi téli ízvilágú gesztenyegolyók

Hozzávalók:

  • 2 csomag natúr darált gesztenye

  • 1 csapott evőkanál gyümölcscukor vagy eritrit vagy nyírfacukor

  • natúr kakaópor

  • darált dió

Keverd össze a gesztenyét a cukorral, majd vizes kézzel gyúrj belőle golyókat. Utána száraz kézzel vagy a kakaóporba, vagy a dióban forgasd meg őket. Tálalásig tedd hűtőszekrénybe.

Zserbógolyó (20db)

Hozzávalók:

  • 25 dkg darált keksz 
  • 20 dkg darált dió
  • 4 ek sárgabaracklekvár
  • 1 ek rumaroma
  • 3 ek cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 100ml tej
  • 1 db citrom héja
  • 200 g étcsoki
  • 1 ek olaj

Egy tálban összekeverjük a darált diót, a darált kekszet, a sárgabaracklekvárt, a cukrot, , a vaníliás cukrot és a tejet. Egy citrom reszelt héja is kerül a keverékbe. Ezután kis golyókat formázunk. jól formázható, de ne túl puha masszád legyen. Ha túl száraznak érzed, adj még hozzá lekvárt, ha túl nyúlós, dióval és keksszel korrigálj. Sütőpapírra tesszük, Berakjuk a hűtőbe 20 percre.

Közben gőz fölött felolvasztjuk az étcsokit. A lehűlt golyókat belemártjuk a csokiba, rácsra helyezve lecsöpögtetjük, közben hagyjuk, hogy a máz megszilárduljon. (Kedvünk szerint díszíthetjük, vagy készíthetjük étcsoki helyett tejcsokival is)

Mentás-csokis érmecskék

Keverj össze három kanál tejet egy evőkanál kókuszolajjal, egy evőkanál kukoricasziruppal, másfél evőkanál borsmenta kivonattal, 1 evőkanál citromlével és fél evőkanál vaníliával. Az elkészült masszát rakd hűtőbe, körülbelül 15 percre. Miután lehűlt a massza, nyújtsd ki és sütiformával vágd ki a kis érméket majd olvassz fel csokit a mikróban, és forgasd bele az elkészült borsmentás lapocskákat.

Citromos kekszek

Egy közepes méretű tálban keverj össze 2 és fél csésze lisztet 1 teáskanál sütőporral és 1 teáskanál val.

Egy másik tálba három perc alatt keverd simára a vajat és a cukrot, adj hozzá 2 tojást, 25 dkg ricotta sajtot, 3 evőkanál citromlevet, és reszeld bele egy citrom héját.

Sütőpapírral bélelt tepsibe egy evőkanál segítségével adagold kör alakban a masszát, majd 200 fokra előmelegített sütőben süsd 15 percig.

Amikor már aranybarna a szélük, vedd ki őket, de hagyd, hogy teljesen kihűljenek.

Addig van időd elkészíteni a cukormázat: egy kis tálba keverj össze három kanál porcukrot néhány csepp citromlével, reszelj az öntetbe citromhéjat, miután simára keverted, csorgasd a kekszek tetejére.

Illatos mézes gyömbéres keksz

Hozzávalók:

  • 200 gramm liszt
  • fél kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 50 gramm cukor
  • 50 gramm vaj
  • 3 evőkanál méz
  • 1 darab tojás
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • fél kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • 1 csipet őrölt bors 

Elkészítés:

Keverjük össze a gyömbért, a fahéjat, a szegfűszeget és a borsot, majd ezt a keveréket vegyítsük a liszttel, a szódabikarbónával a sütőporral és a cukorral. Adjuk hozzá a tojást és a megpuhított vajat, és a kezünkkel morzsoljuk össze. Tegyük bele a mézet, és gyúrjuk össze a tésztát.

A sütőt melegítsük elő 190 fokra. Egy sütőpapírral bélelt tepsit is készítsünk elő.

A tésztából formáljunk kis golyókat, és tegyük őket a tepsibe, de hagyjunk mindegyik golyó között elég helyet. Kicsit lapítgassuk le őket.

Süssük meg őket, de figyeljünk, hogy ne piruljanak meg nagyon. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

Fotók: Shutterstock

Jelentkezzen be vagy regisztráljon a kedvencekhez mentéshez!