Élményeket adunk.

Golden milk, azaz kurkumás latte

0 1 087

A december a finomságokról is szól. Te is kávéfüggő vagy? Reggelente Neked is az az első dolgod, hogy beterítsd a lakást a friss kávé illatával? Ha Te is egyetértesz azzal, hogy egy finom fekete, vagy egy habos tejeskávé nem csupán egy gyorsan elfogyasztott meleg ital, hanem egy-egy rövid beszélgetés, esetleg egy újabb „világmegváltó” ötlet fontos kísérője, akkor itt az ideje megismerned egy olyan csodaitalt, mely tökéletesen helyettesíti a kávét: az aranytejet, azaz a kurkumás latte-t.

Miközben kortyolod, szinte érzed, ahogy tested varázslatos energiákkal töltődik fel. Valódi egészségbomba.Téli influenzás időszakban különösen előnyös, ha rendszeresen fogyasztasz belőle.

Engedd, hogy Te napodat is bearanyozza!

FOTÓ: SHUTTERSTOCK

AZ ÉLET FŰSZERE

A kurkuma az a fűszer, ami a curry sárga színét adja. Távol-Keleten – ahol őshonos és elterjedt – eme gyógyító tulajdonságokkal megáldott fűszert nagy tisztelet övezi, az ’’élet fűszereként’’ is emlegetik.

A benne lévő bioaktív vegyületek miatt az ajurvédikus orvoslás fontos eleme. A kurkumának több mint 300-féle gyógyító hatást tulajdonítanak a kutatók. A növény sárga színét biztosító kurkuminnak köszönhetően antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antivirális (vírusölő), valamint hozzájárul a rosszindulatú daganatok megelőzéséhez, illetve kezeléséhez. Egyszóval tényleg csodaszer.

A kurkuma azon ritka fűszerek egyike, melyek belsőleg és külsőleg használva egyaránt jótékonyan hatnak szervezetünk egészségére. A kávé szárító hatásával ellentétben ez az ital tökéletes folyadékpótló, így remekül hidratálja szervezetünket. A kurkuma nem reagál a hőre, megfőzfve sem veszíti el az erejét, hatóanyagainak minősége és mennyisége változatlan marad.

Elsőre talán bizarrnak tűnik ebből a karakteres fűszerből meleg italt készíteni, pedig tuti, hogy ha egyszer kipróbálod, menthetetlenül rá fogsz kapni!

Nemcsak a trendeket követőknek érdemes rendszeresen fogyasztaniuk a kurkumás-növényi tejes italból, mivel a kurkuma antioxidánsokkal van tele és élénkítő hatású, a fahéj csodás a vércukorszintre, a gyömbér pedig gyulladáscsökkentő és anyagcsereserkentő tulajdonságokkal bír.

Akik ismernek, tudják, hogy amennyire lehetséges, a betegségek megelőzésében és a kialakult betegségek kezelésében is igyekszem a természetes megoldásokat megkeresni. Ezért is ez az egyik kedvenc italom. Számos recept találhatunk az interneten, nálam ez a favorit 🙂

FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Hozzávalók (2 pohár italhoz)

3 dl mandula tej (vagy teljes tehéntej)

1 ek. kókuszolaj

1 ek. méz

1 tk. kurkuma

1 tk. őrölt fahéj

1 csipet só

Megjegyzés: Sokan feketeborsot (segíti a Curcumin hatóanyag felszívódását) is tesznek bele, azonban ha gyomorérzékenységban, reflux vagy más gyomorbántalmakkal küszködsz, akkor ezt a hozzávalót nyugodtan hagyd ki.

Így készítsd el:

1. A tejet és a kókuszolajat forrald fel együtt.

2. A maradék összetevőket keverjük a forró tejhez. Kívánatosan habos, sűrűn folyó, forró italt kapsz. Tetejét hintsd meg fahéjjal.

TARTS MÉRTÉKET!

Nagy mennyiségben a kurkuma fogyasztása gyomorpanaszokat okozhat. Napi 1-2 csésze kurkuma latte elkortyolása azonban kifejezetten előnyös.