Élményeket adunk.

Könyvek, amelyekkel ráhangolódhatsz a karácsonyra

0 1 638

Gyermekkorom óta minden évben izgatottan várom a karácsonyt. Elvarázsolnak a színes fények, a szoba sarkában felállított karácsonyfa, a becsomagolt ajándékok, a készülődés és ráhangolódás, melyet a finom ételek, illatos sütemények tesznek még örömtelibbé. Nincs is jobb érzés, mint begubózni a meleg szobába, magunkhoz venni egy jó karácsonyi történetet, hogy kellemes melegséggel töltsük meg a lelkünket.

Olyan olvasmányokat gyűjtöttem össze, amelyeket szívből ajánlok, és amelyekkel ráhangolódhatunk a karácsonyra.

Charles Dickens: Karácsonyi történetek

Remek történetek kerültek a kötetbe, igazi karácsonyi hangulatot árasztó remekművekkel. Személyes kedvencem a Tücsök szól a tűzhelyen. Persze szorosan követi Dickens legismertebb karácsonyi története, a Karácsonyi ének is, amely már alapműnek számít.

A szereplők nagyon kedves, szerethető figurák, akikkel karácsony táján valami varázslatos-csodálatos dolog történik. A történetek igen komoly hangvételűek, az élet nehézségeinek Dickenstől megszokott bemutatásával. Mindig van benne tanulság és elgondolkodtatják az olvasót.

Az Európa Könyvkiadó az ünnepekre időzítve publikált egy szép kiadást, amely gyönyörű ajándék lehet a fa alá klasszikusokat kedvelőknek.

J.R.R.Tolkien: Karácsonyi levelek

Karácsony apó reszketeg kézírásait tartalmazó levelek mondanivalója mindig aktuális és persze roppant szórakoztató, szívmelengető és kedves kis olvasmány. Tolkien 20 éven keresztül, minden évben – Karácsony előtt és az ünnepek közben – küldte őket saját gyermekeinek. Ezzel csodálatos hangulatot teremtve a szeretet ünnepének.

Ő csak úgy tudott történetet mesélni, ha „mitológiát” gyárt mögé. Ahogy teltek az évek, úgy kerekedett az egyszerű alapötletből epikus mese.

Külön kiemelném a színpompás, kedves illusztrációkat, amiket megint csak az író saját maga alkotott és amik mindig mellékelve voltak a levelek mellé. Segítenek még jobban beleélni magunkat a történésekbe.

Fekete István: Karácsony éjjel

Fekete István karácsonyi történetei varázserővel bírnak. Minden egyes novellában benne van az élet, az élethelyzetek édessége – keserűsége. Tiszta emberi érzések, igazi közösségek, népszokások, megbocsátás, ragaszkodás, békesség, tisztesség.

Némelyik szomorkás, némelyik humoros, de mindegyik csodálatosan, természeti képekkel megírt, meghitt és szívet melengető novella a régmúlt karácsonyairól. 36 kis történetből áll össze a kötet, úgyhogy december minden napjára jut egy olvasmány.

Garantált a karácsonyi hangulat. Segítenek elhinni, hogy érdemes jónak lenni, szeretni, egymásra figyelni, megélni az apró örömöket, gyermeknek maradni, oly módon örülni, megélni a karácsony igazi lényegét.

Azonban nem csak karácsonykor ajánlanám olvasásra, mert a mai rohanó és érzéketlennek tűnő világban különösen lényeges a mondandója.

Fekete István: Régi karácsony

Nagyon szép és hangulatos könyv, amiből csak úgy árad a béke és a nyugalom. Fekete István úgy tud mesélni, olyan szépségesen ír, hogy hiába van tele szegénységgel, mert ellensúlyozza a lelke gazdagsága, ahogyan szétárad benne, és ezáltal bennem is a sok szeretet. Az ő tollából olvasva még a betegséget, a szegénységet is könnyebb elfogadni.

Csodálatos történetek egy letűnt világból, amikor az emberek még figyeltek egymásra, amikor még fontos volt a másik, és a karácsony valódi ünnepet jelentett kicsinek és nagynak egyaránt.

Szerencsés vagyok, hogy a szüleim, nagyszüleim által ismerem ezeket az időszakokat. A régi karácsonyok köszönőviszonyban sincsenek a mai ünnepekkel. Kedvenceim: A fa (1955) Karácsonykor (1958) A csillag (1964).

Ehhez a könyvhöz le kell lassulni, átengedni magunkat annak a békés, varázslatos hangulatnak, amit a novellák atmoszférája teremt körülöttünk.

Kinek ajánlom ezt a könyvet? Mindenkinek, aki szeretné felidézni, és egy kicsit átélni ezeknek a régi karácsonyoknak a hangulatát.

Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak / A lány, aki megmenti a Karácsonyt / Karácsony apó és a csokitojás

Matt Haig (1975) angol író számtalan díjnyertes felnőtt- és ifjúsági regény szerzője. Amikor fia megkérdezte tőle, milyen gyerek volt Karácsony apó, tudta, hogy ebből a történetből sorozatot kell írnia. Matt Haig tehetséges mesélő, aki tudja, hogyan kell könnyeket csalni a szemekbe, és mosolyt varázsolni az arcokra.

Kezdődjék a karácsonyi varázslat! Ha Te is karácsonymániás, vagy hozzám hasonlóan örök gyermek vagy, szereted a meséket és hiszel a csodákban, akkor ez a három nem mindennapi, szellemes történet Neked szól!

Ahogy fogytak a lapok, egyre több kérdésemre megkaptam a választ. Most már tudom, hogy miért visel a Télapó piros sapkát, miért titokban oson be a házakba, hogy került a képbe a kéménylyuk, mióta repülnek a szarvasok, hogyan került Villám a szán élére.

Fantasztikus karácsonyi történetek, amelyek tele vannak varázslattal, reménnyel és szeretettel. Emlékeztetnek bennünket az adás örömére, a tiszta lelkiismeret értékére és a remény erejére. Vigyázat! Súlyos függőséget okoz. 🙂

Mindhárom kötetet gyönyörű borítóval adták ki. Személyes nagy kedvencem A fiú, akit Karácsonynak hívtak fedőlapja. Chris Mould illusztrációit, ezeket a csodás rajzokat is mindenképpen érdemes elnézegetni, hiszen számos érdekes apróságot lehet felfedezni bennük. A karácsonyi hangulathoz, 7 és 100 év közötti gyermekek számára kitűnő olvasmány.

Molnár Ferenc: A kékszemű

Jánoska és Annus, a két kicsi árva sóvárogva nézegeti a csillogó karácsonyi kirakatokat, mikor váratlanul csoda történik velük. Egy gyönyörűséges, kék szemű viaszbabát pillantanak meg, elhunyt édesanyjuk szakasztott mását, aki a felhők közül figyeli őket. A két gyerek összeszorult szívvel bámulja a viaszhölgyet, és arról álmodoznak, bárcsak életre kelne. Jánoska és Annus elhatározza, hogy megajándékozzák a kékszeműt.

Megható, szomorú, de ugyanakkor nagyon szép karácsonyi történet az elveszített anya utáni vágy, és a gyermeki képzelőerő hatásáról, fontosságáról,  Reich Károly érzékenyen megformált illusztrációival. Nem maga a történet mond sokat, inkább azok a gondolatok és érzések, amiket a történetnek köszönhetünk.

[everest_form id="3972"]