Élményeket adunk.

KOSARASOK KOLOZSVÁRON

A 2017-es kosárlabda Európa-bajnokságot augusztus 31. és szeptember 17. között rendezik meg négy országban, 24 csapat részvételével. A magyar válogatott a bajnokság kolozsvári csoportjában játszik.

0 734

Kolozsvár Erdély történelmi központja és legjelentősebb városa, 420 km-re van Budapesttől. Két színházával, két operájával, tizenegy felsőfokú oktatási intézményével és számos középiskolájával az ország fontos kulturális központja.

Egyike volt annak a hét erődített városnak, amelyekről Erdély német nevét kapta. Híres ezen kívül Mátyás király és Bocskai István fejedelem szülővárosaként, illetve az unitárius vallás bölcsőjeként. Számos műemléke közül a legnevezetesebbek a Szent Mihály templom, előtte Fadrusz János Mátyás szobrával, a Farkas utcai református templom, illetve a Bánffy-palota.

Az otthont adó csarnok

Egy modern, multifunkcionális csarnok építésének terve már 2008-ban felvetődött Kolozsváron, ám a gazdasági válság miatt végül elmaradt. 2010-ben írtak ki aztán pályázatot egy 7000 férőhelyes sportcsarnok megépítésére. A projekt költségei végül 16,5 millió euróra rúgtak. 2014. október 31-én James Blunt koncertjével nyílt meg az egyszerűen csak Sala Polivalenta (multifunkcionális csarnok) névre hallgató létesítmény, ahol majd a magyar válogatott is játszik, és amelyet az EB idejére tízezer néző befogadására tesznek alkalmassá.

Remek partneri viszony

„Régi barátaink a magyar szövetség vezetői. 2012-ben találkoztunk először Szolnokon, azóta remek partnerség alakult ki, amelynek a csúcsa a 2015-ös női Európa-bajnokság közös megrendezése volt. Ezért Románia most Magyarországot választotta partnerszövetségnek a 2017-es torna kolozsvári csoportjába. Könnyű és logikus döntés volt, hiszen Románia 30, Magyarország pedig 17 év után vehet részt a férfi Európa-bajnokságon” – mondta Horia Paun, a Román Kosárlabda Szövetség elnöke.