Élményeket adunk.

EGY CSODÁS TÓ AZ ALFÖLDÖN

Ha kitör a strandidő, a legtöbben a Balaton vagy a Velencei-tó felé fordítják az autójuk orrát. Pedig ha keleti irányban indulunk el, legalább ilyen szépségekkel és különleges hangulattal vár minket a Tisza-tó világa.

0 1 057

A nyaraláshoz persze víz is kell. Ebben Magyarország legnagyobb mesterséges tava nem marad el a Balaton mögött. Mégis sokak számára meglepetésként hat, ha a 33-as út kanyargós csíkján haladva elérik a Tisza mesterségesen kialakított, de ma már igazi paradicsommá vált tározóját. Ha az igaz beach-élményt szeretnénk átélni, akkor nincs gond, legfeljebb a bőség zavarával szembesülünk. Az utóbbi években egyre többen nyaralnak itt, így kiépültek a nyári kikapcsolódás pompás helyei.

Változatos strandélmények

Strandot választani ma már nem könnyű a Tisza-tónál, de az árak még mindig barátiak és mindenki megtalálhatja kedvenc helyét. Abádszalókon, a Tisza-tó strandján közel kilométeres strandon ligetes és napos részek váltják egymást és a lassan mélyülő, homokos öböl a gyerekes családok számára tökéletes választás.

A dinnyésháti Álompart a legújabb strand a tó partján. A falutól távol eső üdülőterület mellett található a strand-, és csónakkikötő együttes. Közvetlenül az élő Tisza mellett fekszik. A környezet szinte érintetlen, de azért minden együtt van itt, ami egy kellemes családi hétvégéhez kell. Étterem és büfé, ahol szinte minden kapható, amit a Tiszából fogni lehet.

Egyre több turistát vonz ide a tó körüli programok sokasága.

Az aktív pihenésre kiváló helyszín a Kiskörei Strand, amelynek sajátossága, hogy a plázs itt van legközelebb a folyó medréhez, így a nyári hőségben szinte a Tiszában lubickolhat a hűsölni vágyó látogató.
Poroszló strandja szintén családias hely és mivel rengeteg az árnyat adó fa, azoknak is kellemes, akik megunták a tűző nap melegét. A lassan mélyülő víz kisgyermekes családok számára is ideális hely. A sekély rész hamar átmelegszik, így egész nap ingázhatunk a víz és a törülközőnk között. Bérelhetünk vízibiciklit, kajakot, kenut is, ha kedvünk támad a közeli nádasokban kalandozni.

A Sarudi-medence strandját azok a családok élvezik a legjobban, akik szeretnek horgászni, hiszen változatos horgászvizek vannak a közelben. Emellett persze minden adott a vízparti mókázáshoz is, amíg apa a halakat kergeti. Emellett új szolgáltatások is várják az ide látogatókat, hiszen a sarudi ÖKO PORT vízibázison akár motorcsónakokon is ki lehet próbálni a vízen száguldás élményét, meg lehet nézni a vízről a naplementét, lehet vízisielni, wakeboardozni, fánkozni, banánozni, vagy csak ringatózva a vízen fürödni a Tisza, vagy a Sarudi-medence vízében.

Páratlan vízivilág

A Tisza-tó azonban a fürdőzésnél jóval többet kínál, igaz, felfedezéséhez kell némi helyismeret. A természet kedvelőinek valódi földi mennyország, hiszen az egész tó egy hatalmas madárparadicsom, és körülötte tizenegy madármegfigyelő torony található. Azonban a tó északi részén, a Tiszavalki-öbölben van egy nemzetközileg is elismert vízimadár élőhely, a Tiszatavi Madárrezervátum. A szigorúan védett természeti területre csak csónakkal lehet bemenni, és kizárólag a szárnyasok költési idején kívüli időszakban. A terület része az UNESCO által világörökségi helyszínné nyilvánított Hortobágyi Nemzeti Parknak.

A Tisza-tó a pecázni szerető családok számára igazi kánaán, mindenki élvezheti a horgászat örömeit.

Csónaktúrák Sarudról és Poroszlóról indulnak a rezervátumba. A Tiszaigari Arborétum a tótól keletre található, és jelenleg több mint 400 növényfaj tekinthető meg benne. Az arborétum az év minden napján látogatható, és több túraútvonal állomásai között is szerepel. Érdemes befizetni egy szervezett csónaktúrára, mely önmagában is hatalmas élmény, az út pedig csodás víztükrökön, holtágak és nádasok mentén vezet. Láthatunk gémet, kócsagot, kerecsensólymot, kormoránt, bakcsót vagy barna kányát és olyan növénykülönlegességek tárulnak szemünk elé, mint a tündérrózsa, a vízitök, vagy a tündérfátyol.

Csónakkal vagy gyalogosan

A Kiskörei Vízlépcső és bemutatóterem az ország legnagyobb vízierőműve, a Tisza-tó vízellátásának kapuja. Előzetes bejelentkezés alapján egész évben bejárhatjuk, ahol szakképzett kísérő ismerteti meg a látogatókat a környezetbarát erőmű működésével. Előtte érdemes meglátogatni a KÖTI-KÖVIZIG irodaházának legfelső szintjén kialakított bemutatóterembe, ahol a Tisza-tó terepasztala segít megismerni a tó vízrendszerét. Ezek után kipróbálhatjuk mindezt a gyakorlatban: üljünk csónakba, kishajóra és irány a hajózsilip.

A kiskörei Vízlépcső Bemutatóteremben terepasztalon ismerhetjük meg a tó vízrendszerét.

A sokszor 10 métert is meghaladó szintkülönbség leküzdése, a zsilipkamrába áramló víz hatására lassú liftként emelkedő hajóban a víz igazi erejét megérezni maga a kaland. A Tisza-tó ritkaságait nem csak csónakkal, hanem gyalog is megtekinthetjük, erre egy 1500 méter hosszú, gyönyörű sétány áll rendelkezésre. A kezdőpontra egy, a közeli Poroszlóról induló 20 személyes hajóval jutunk el. Tempótól függően a túra körülbelül 1,5-2 órát vesz igénybe, de érdemes a lehető legtöbb időt eltölteni ebben a csodás madárparadicsomban. Már csak azért is, mert madárvárták, megfigyelőhelyek, kilátók tarkítják az utat, és ha elfáradtunk, a pihenőszigetek egyikén is eltölthetünk egy kis időt.

A Tisza-tó számokban

  • A Tisza-tó (más néven Kiskörei víztározó) Magyarország második legnagyobb és egyben legnagyobb mesterséges tava.
  • 1973-ban építették fel a Kiskörei Erőművet a duzzasztógáttal a tiszai áradások szabályozása és az Alföld jobb vízellátása végett.
  • Feltöltése az 1990-es években fejeződött be.
  • Területe 127 km², amelyen mozaikosan váltakoznak a nyílt vízfelületek, szigetek, holtágak, sekély csatornák.
  • Hossza 27 km, átlagos mélysége 1,3 méter, legmélyebb pontján 17 méter.
  • 43 km²-nyi sziget található benne.