Élményeket adunk.

FELEDHETETLEN SPORTÉLMÉNY KUTYÁSOKNAK A PILISBEN

Épp csak beköszönt az ősz – vagyis még benned van a nyári lendület, de a kánikula remélhetőleg már nem nehezíti életünket -, amikor egy felejthetetlen sportélményben lehet részed. Ha szeretsz futni, nem riadsz meg a kihívásoktól, sáros-vizes akadályoktól, és szeretnéd kipróbálni, hogy mennyire tudsz együttműködni kutyáddal, és szeretnél elszakadni a megszokott kutyafuttatóktól a Hard Dog Race Wildon a helyed!

0 1 219

Akik tavaly vagy júniusban már részt vettek a HDR Base-n nagyjából el tudják képzelni, hogy mi vár rájuk, csak a HDR Wildon 12 km hosszú pályán, 22 akadállyal kell megküzdeni. Speciális előképzettséget ez a pálya sem igényel, viszont már kicsit jobban oda kell tenned magad. Szintidő sincs, de a büszkeségért itt még jobban meg kell majd dolgoznia mind a hat lábnak. Az akadályok nehezebbek, a körülmények zordabbak, a pálya is kétszer olyan hosszú, mint az alapversenyen.

A cél az, hogy minél többen találjanak örömet a kutyával való együttműködésben, önmaguk legyőzősében, hogy ledobják civilizált városi énjüket, és ki mernek lépni a komfortzónájukból. Persze a sárban kúszás, a vizes árkok, a kemény lejtőkre felfutás (gyaloglás), majd a sokszor meglepő módon nehezebb leereszkedés, nem csak játékos kaland, hanem lehet katonás kötelezettség, férfias erőpróba is. Kérdés, hogy te hogy állsz hozzá? Veheted személyiségfejlesztésnek vagy spártai küzdelemnek is. De egy biztos, olyan élethelyzetekre is felkészítheti a két vagy négy lábú versenyzőket, amelyek során nincs választásuk, nem finnyáskodhatnak, és a megoldásért mindent ki kell hozniuk magukból.

A HDR célja, hogy minél többen találjanak örömet a kutyákkal való együttműködésben, önmaguk legyőzésében.

 

Azok kedvéért, akik esetleg pont a Wildon ismerkednek meg a HDR versenyekkel, átismételjük az alapvető HDR információkat.

Mi az a Hard Dog Race?

A HDR egyesíti a kutyás futásokat és az embereknek szánt akadálypályás versenyeket, és ebben a formában egyedülálló.

Milyenek az akadályok?

A vegyes terepen található akadályok lehetnek természetesek vagy építettek. Lehet köztük vizesárok, óriás lépcső, súlycipelés, célba dobás, kutyaházon négykézláb átmászás stb.

A HDR-ben az a páros, csapat lesz igazán sikeres, ahol az együttműködés a bizalmon, egymás megismerésén, a kutya igényeinek, képességeinek megértésén alapszik.

Milyen kutyával indulhatok?

A HDR szerint minden kutya egyformán értékes származástól függetlenül, ezért bármilyen fajtájú, méretű, 12 hónaposnál idősebb kutya indulhat. Fontos, hogy a kutya legyen beoltva, legyen chippel ellátva, legyen féreghajtott, egészséges, szociális.

Mi a HDR filozófia lényege?

A verseny jelmondata „Hat láb, két szív, egy büszkeség” megfogalmazza, hogy a HDR-ben az a páros, csapat lesz igazán sikeres, ahol az együttműködés a bizalmon, egymás megismerésén, a kutya igényeinek, képességeinek megértésén alapszik. Ugyanakkor az is fontos, hogy az ember és társállata képes legyen egy-egy kellemetlenebb helyzetet kezelni, a kihívásokat fegyelmezetten és a képességéket figyelembe véve leküzdeni. A HDR versenyek tehát nem „csak” a sportteljesítményről szólnak, nem a legjobb idő elérése a cél, hanem önmagunk legyőzése. A HDR e mellett célul tűzte ki, hogy a felelős kutyatartást népszerűsíti, ezért ennek minimum feltételeit elvárja, az örökbefogadást támogatja.

Kinek jutott eszébe ez az őrült ötlet?

A verseny ötlete Púza Andrástól származik, aki kutyavezető tűzszerészként teljesített szolgálatot Roninnal, belga juhászkutyájával Afganisztánban. A hadszíntéren bombát kerestek, ma játékos kihívásokkal tartják szinten formájukat.

Milyen speciális felszerelésekre lesz szükségünk?

Egy jó minőségű, terepfutó cipő nagyon ajánlott, amely vizesen is tartja a lábat, és talp kiképzése lehetővé teszi, hogy a lejtőn is gyorsan és biztonságosan haladhasson a versenyző. Szájkosár, póráz kötelező, futó öv, hám ajánlott. Váltó ruhát érdemes hozni, zuhanyozási lehetőség van.

Miért éppen Piliscsév?

Piliscsév a Pilis hegység nyugati lábánál, Komárom-Esztergom megye keleti határán található. A falun áthalad az Országos Kéktúra útvonala, gyönyörű kirándulóhelyek vannak a közelben. Távolsága Esztergomtól 18,6 km, Budapesttől 25 km. A versenynek otthont adó katlan természeti adottságai egészen egyedülállóak, hiszen 60 méteres szintkülönbségével nagy kihívást jelentenek a motocrosszosoknak, és a kutyás futóknak egyaránt.

A Hard Dog Race Wild időpontja: 2017. szeptember 2.
Nevezni lehet: párosokban és 6 fős csapatokban.
Helyszíne: Piliscsév, Motocross centrum

További információk a  harddograce.hu weboldalon vagy a Hard Dog Race Facebook oldalán