Élményeket adunk.

Tarlórépából gasztronómiai különlegesség – A miklósfai savanyított répa

0 3 000

Egyik kedvenc ételemet szeretném Nektek bemutatni. Leginkább a tejfölös változatát szoktam elkészíteni. Melyet csak úgy tudom jellemezni: olyan, mint a székelykáposzta, csak sokkal könnyebb a gyomornak. Nincs az a mennyiség, amennyit nem tudnék megenni. 🙂

Bár sokan még csak nem is hallottak róla. A kerekrépából készített ételek jobbára dunántúli specialitások. Hazánkban jószerivel csak Zala és Vas megyékben nem kell magyarázni mire is jó ez a divatja-vesztett növény.

Alapvetően a kerekrépa nem más, mint a hagyományos tarlórépa (Brassica rapa L. convar. rapa), amit régen a szegények eledelének is neveztek, mivel könnyen megterem és jól eltartható.

Fotó: Shutterstock

A kerekrépa legnagyobb hagyománya a Zala megyei Miklósfán van, ahol saját savanyítási receptúrát követnek – amely ma már kuriózumnak számít, receptjét ugyanakkora titok övezi, mint a vecsési káposztáét. Ráadásul 2001 óta minden évben, (általában) január harmadik szombatján versenyt is rendeznek, melynek ötletgazdája, Karácsony József. E programsorozat, mely messzire viszi a miklósfai répások hírét, és amelyet magáénak érez az egész közösség.

Miklósfa

Nagykanizsától délre, mintegy 5 kilométer távolságra, a Zalahátság és Belső-Somogy lankái között található falu. Tipikus zalai és belső-somogyi táj.

1950-ben Somogytól Zalához csatolták a települést, ekkor kapta meg a Miklósfa nevet, 1981-től Nagykanizsa városrésze lett. Miklósfa a város peremkerületeinek egyike, Nagykanizsa kertvárosa.

Savanyított répa

Kovászos lében savanyítják a répát, mert szerintük a kovászos erjesztéssel készült répa könnyebben megfő. Lisztből langyos víz és élesztő hozzáadásával kovászt készítenek, ezt pár napig érlelik. A kovászt ezután egy edényben langyos vízzel elkeverik, s újabb egy napig érlelik. A legyalult répát ezután teszik bele a kovászos lébe, s legalább két-három napig savanyítják. Fűszerként birsalma szeleteket, babérlevelet, egész borsot, tormát és csöves pirospaprikát használnak.

A jól savanyított répa nyersen is nagyon gusztusos, jóízű, vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkedő csemege. Hűtőszekrényben hosszabb ideig is eláll.

Mindenki ízlése szerint készíthet igazi tájjellegű ételeket. Legelterjedtebb elkészítési módja: a tejfölös répafőzelék, melyet egy kis füstölt áruval (hússal, csülökkel) „gazdagíthatunk”. A tökfőzelékhez hasonló módon készül a kapros répa, amely pörköltes feltéttel nagyon finom, de ismert a rakott répás változata is. Viszont ha igazi egyedit szeretnénk enni, kóstoljuk meg a paradicsomos-csülkös-babos répalevest.

Süteményhez a répát meghámozzuk, vízben kiáztatjuk és utána tejben kifőzik, hogy kifőjön a répából a kesernyés íz. A tejbe cukrot vagy fahéjat tehetünk ízlés szerint.

Receptek

Hagyományos miklósfai répaleves (füstölt húsokkal) – MI-NŐK Klubja, Miklósfa

Hozzávalók: savanyított kerekrépa, sertéslapocka, sertésköröm, házi füstölésű sertés csülök, házi füstölésű sertéssonka, hagyma, liszt, olaj vagy zsír, fűszerpaprika, paradicsompüré, friss paprika, friss paradicsom, só, bors, fokhagyma

Az előre beáztatott füstölt húsokat főzni tesszük, majd külön edényben a feldarabolt sertéskörmöket is. A sertéslapockát felkockázzuk, és pörköltnek elkészítjük, friss paprikával, paradicsommal, fokhagymával ízesítjük. A félig megfőtt füstölt húsokat felkockázzuk, és félre tesszük. A savanyú répát többszöri átmosás után a füstölt lében elkezdjük főzni, majd kevéssel az elkészülte előtt beleöntjük a pörköltet, kockára vágott füstölt húsokat, sertéskörmöt és úgy főzzük tovább. Sötét zsemleszínű rántást készítünk, amelyben felkockázott hagymát párolunk pár percig. Megszórva fűszerpaprikával, vízzel elkevert paradicsompürével csomómentesre keverjük. Ezzel felöntjük a répalevest és ízlés szerint még fűszerezhetjük, majd jól átforraljuk (erős paprikával, sóval, borssal) és készre főzzük.

Fotó: Turi István

Tejfölös-babos savanyú répaleves csülökkel – Vadkerti-Tóth Jánosné, Mariann, Miklósfa

Hozzávalók és elkészítése: 4 személyre: 1 kg csülökből hagyományos pörköltet készítünk, de csak félig főzzük meg. Az előre megmosott 1 kg savanyúrépát fazékban felöntjük vízzel és felforraljuk. Hozzáadjuk az egy fej vöröshagymát, 3 gerezd fokhagymát, 1 fűszerpaprikát és az előző nap beáztatott fél kiló babot és a félig főtt csülökpörköltet. Ha összefőtt, kevés paradicsomot keverünk hozzá, majd a 0,5 l tejföl és 2 evőkanál liszt segítségével habarást készítünk és felöntés után forrásig főzzük. Többszöri felmelegítés után az ízek még jobban összeérnek és ízben gazdagabb ételt kapunk.

Kerekrépás rétes – Szakos Ica, Bánokszentgyörgy

Hozzávalók: 6-7 db kerekrépa (közepes nagyságú, friss), 1 l tej, 1 bögre tejföl, 1 tojás, 1 bögre cukor, 1 bögre búzadara, 2 tojásnyi zsír, só

A répát meghámozzuk, a közepét mélyen kivágjuk, megmossuk, és tökgyalun legyaluljuk, 10-12 percre hideg vízbe tesszük. A vízből kiszedjük, szitán lecsorgatjuk. A tejet forrni tesszük, a cukrot és sót beletesszük. Ha a tej forr, a lecsurgatott répát beletesszük, 8-10 percig főzzük, ismét szitára tesszük, és jól lecsurgatjuk. Többször megforgatjuk, hogy lé ne maradjon benne. A tejfölben a tojást elkeverjük, a zsírozott tésztát búzadarával megszórjuk, utána a főtt répát rászórjuk a kinyújtott tészta teljes felületére. Tojásos tejföllel meglocsoljuk és két oldalról fölcsavarjuk. Zsírozott tepsibe rakjuk. Tetejét zsírral és tejföllel meglocsoljuk. Forró sütőben pirosra sütjük. Tálaláskor porcukorral meghintjük. (Nagyon régi vasi parasztrétes.)

A miklósfai kerekrépa rajongói tábora akkora, hogy még egy dalt is szenteltek neki, hallgassátok meg a Miklósfai Szirének Kórusa Despacito átdolgozását.

A cikk Imrei Ferenc hozzájárulásával készült. További információt és receptet Imrei Ferenc – Répakönyv című művében találtok.

Ha szívesen megkóstolnátok a méltán híres miklósfai savanyított répát, keressétek Vadkerti-Tóth Mariannt. Elérhetősége: + 36 30 291 4460