Élményeket adunk.

Japán tea szertartások – Fókuszban a Matcha!

0 925

Hogy miért szükségesek szeánszok életünkben? Mert a hétköznapi rohanásban egy rövid megállót csempészhetünk életünkbe. Mintha egy mini ünnep beköltözne egy pillanatra, ameddig elmélyülünk, és áthelyezzük a fókuszt, amikor csak magunkra figyelünk és lecsendesíthetjük gondolatainkat.

A japán teaszertartás, vagy más néven „A Tea Útja” bizonyos japán teafajtáknak az előkészítésével és elkészítésével foglalkozó tradicionális, kulturális tevékenység.

Japánok maguk a szertartás szót egyébként nem használják, ellenben két megnevezéssel szokás artikulálni, egyik a chanoyu chanoyu ideogram, másik a chadou, vagy sadousadou ideogr. A sadou a közkeletű kiejtés, tea emberek csak chadot mondanak.

A chanoyu jelentése forró víz teához és ma leginkább ezt azonosítjuk a japán teaszertartással, mint különféle japán művészeti ágak (kerámia, virágművészet, architektúra) szintézisével. Maga a szó a Rikyu féle hagyatékra utal, miszerint a teaszertartás annyit jelent, mint tüzet rakni, vizet forralni és teát készíteni és semmi mást.

A Japán teaszertartás igazi ceremónia, mely a vendéglátó, a vendégek és a teamester között zajlik. Az esemény helye a teaház, a szukija, melynek mérete 4 és fél tatami (4*90*1,80 cm).

A teaszertartás lépései Rikjú tanítása szerint: (forrás: wikipedia.hu)

Meghívás: A vendéglátó megbeszélte a teamesterrel, hogy kiket szeretne meghívni. Ez legalább öt, maximum hét fő lehetett.

A vendégek érkezése: A macsijában várakoznak a vendégek, akik fölkészülnek a ceremóniára.

Belépés a teaházba: A szertartás kezdetét a teamester jelzi. Nesztelen léptekkel, mélyen meghajolva mennek be a teázóba. A mély meghajlást a teaház alacsony ajtaja is megköveteli. A vendégek meghajolnak az ikebana előtt, majd csendben körülnéznek a teaházban: megszemlélik a tokonomát, végül adott jelre letelepednek a számukra kijelölt helyre.

Teázás: A tea előtt könnyű süteményt kínálnak a vendégeknek. A teamester először bambuszseprűvel (mat-csa) a csészébe söpri a megfelelő mennyiségű teaport, majd a bambusz merőkanállal forró vizet mer rá. Ezt a seprűvel fölkeveri. Így kap egy tea sűrítményt. Ebből a sűrítményből önt a többi vendég csészéjébe, majd erre még forró vizet öntenek.

Teaivás: A japánok nem ízesítik semmivel a teájukat. Három lassú kortyot ír elő a szabály, tilos felhörpinteni. Több csésze teát is el lehet fogyasztani egymás után, a mennyiség nincs meghatározva.

Beszélgetés: Miután már nem isznak több teát, a vendégek csöndes társalgásba merülnek, aminek témája általában a teaház körül forog.

Távozás: A teaszertartást a teamester által megadott jelre befejezik. A vendégek elbúcsúznak a házigazdától, majd zajtalan léptekkel távoznak.

Matcha tea elkészítése:

A porrá őrölt tea, vízzel való elkeverésének és fogyasztásának szokása Kínából, zen buddhista szerzetesek közvetítésével került át Japánba a 9.században. Kínában nem árnyékolták a teanövényeket ezért akkoriban az egy teljesen más ízű és színű tea volt – mint amit most japán matchának ismerünk. Egy kicsit közelebb állt talán a fehér teához. Az egyik fő különbség a szálas teák és a matcha fogyasztása között, hogy a matcha-nál majdnem a teljes levelet elfogyasztjuk, a szálas teánál pedig egyfőzetet készítünk, amit leszűrünk. Azért csak majdnem, mert a levél erezetét eltávolítják és a “levél hús” részét használják a tea őrlésekor. Ma az egész világon kezd elterjedni és egyre nagyobb népszerűségre tesz szert – mint az egészségmegőrzés egyik fontos eleme. Ismert kávés, fagylaltos cégek tették divatossá a 20. században, de a nagy mennyiségi igény miatt ez nem lehet azonos a kis termelői, tea ceremóniákra szánt teával. Sokan a kávé kiváltására, élénkítésre használják és naponta fogyasztják, a mindennapi kis rituáléjuk nyugalmát élvezve.

Ha azt hiszed, hogy az étcsokoládé, a goji bogyó és az áfonya vezeti az antioxidánsokkal teli ételek toplistáját, tévedsz! A matcha tea 143%-kal több antioxidánst tartalmaz, mint a naponta fogyasztott élelmiszerek, de ez még semmi! 70%-kal több vitamin található meg benne, mint a narancsban, és kilencszer több béta-karotint tartalmaz, mint a spenót! Mindezek mellett a legerősebb zöld teaként ismeretes, hiszen 10-szer erősebb, mint egy átlagos, filteres zöld teakeverék.