Élményeket adunk.

Gyere és tekerj velünk!

0 1 505

Zala Mikivel, az Indoor Cycling Hungary vezetőjével beszélgettünk a kezdetekről, rendezvényekről, az online beltéri tekerésekről, különleges helyszínekről.

Kezdjük a legelején. Mi az az Indoor Cycling?

Az Indoor Cycling nem más, mint a kinti kerékpározás beltéri változata. Ezt a mozgásformát azért alkották meg, mert nem mindenki szeret kint tekerni a hidegben, esőben, a sárban. Kezdetben egy otthoni edzésformának indult, de meglátva az ebben rejlő lehetőséget, az edző termek és sorra elkezdték bevezetni az órarendjükbe ezt a mozgásformát. Sok irányzat és márka létezik ebben a sportágban, de nincs olyan, hogy az első, az igazi és az egyetlen, hiszen mindegyik egy és ugyanaz! Mindegyik ugyanabból a kinti mozgásformából indul ki. Ugyan arról szól: ’Ülj föl a bringára, kapcsolj ki, tekerj és érezd jól magad’! A bringán saját magad ura vagy, te állítod be magadnak az intenzitást, te választod meg, hogy épp ülve vagy állva szeretnél tekerni, miközben feszegeted saját határaidat edzettségedtől függően. Ezért egy képzett és tapasztalt instruktorok már az óra elején felhívja a figyelmet arra, hogy mindenki saját testének ritmusában kövesse az órát és ne terheljék túl magukat. Persze a határok feszegetésével fejlődés is jár, de az is csak fokozatosan ajánlott! Kinek ajánlott egy Indoor Cycling óra? Mindenkinek! Nemtől, kortól, edzettségi állapottól függetlenül bárki, bármikor elkezdheti saját tempójában ezt a mozgást. Van érett korú ismerősöm, aki még oktató is lett! Ez nem csak egy edzés egy érzés, hanem egy életforma.

Mit lehet elérni és mennyit lehet fejlődni ebben a sportágban?

Fontos eloszlatni egy tévhitet: az Indoor Cycling mozgásforma egy kardió edzés, ami NEM erősítő edzés, így nem vastagodnak meg a lábizmok! Ez a mozgásforma szálkásít, fejleszti a keringési rendszert, nagyon jó fogyasztó hatása van. A hegyi szakaszokon a farizom és comb is nagyon jól formálódik.

Amennyiben krónikus betegség áll fent, pl. magas vérnyomás, cukorbetegség vagy szív-érrendszeri-, esetleg keringési probléma, akkor előbb mindenképpen orvossal kell konzultálni!

Mi edzők nem diagnosztizálunk, mi elmondjuk, hogy miért jó ez a mozgásforma, de nem látunk bele senki szervezetébe. Nagyon jó egészségmegőrző hatása van. Prevencióra és rehabilitációra is tökéletes. Mivel nem egy teljes testsúlyos mozgás, mint pl. a futás, így nagyobb súlyfelesleggel is biztonságosan el lehet kezdeni az edzéseket.

Egy térdműtét után nincs káros csavaró, tekerő mozdulat, szóval egy-egy sérülés utáni rehabilitációnak is kiválóan hasznosítható ez a mozgásforma.

Mióta jelenti az életed részét az Indoor Cycling, mint mozgásforma? Mikor kezdted el, hogy váltál azzá, aki jelenleg vagy?

2009-ben találkoztam először a beltéri tekeréssel, amikor Zsuzsi barátom rángatott el egy ilyen órára. Akkoriban kb. 120-125 kg voltam és már nagyon hiányzott a mozgás. Kint akkoriban is tekertem szabadidőmben. Úgy voltam vele, úgyis rossz idő van, kint nem lehet bringázni. Tehát 2019.03.13-án fogta magam és életemben először beültem a terembe egy Indoor Cycling órára. 10 perc után folyt rólam a víz, tényleg meg akartam halni. Közben pedig annyira jó érzés volt, annyira motiváló volt az oktató, hogy kivánszorogtam a zuhanyzóba, lezuhanyoztam és a recepción megvettem az első havi bérletemet.

Onnantól kezdve, heti 2-4 alkalommal elkezdtem járni tekerni, aztán egyszer csak azon kaptam magam, hogy minden nap járok, sőt, valamikor dupla órán is bent maradtam. Pár hónap elteltével az akkori oktatóm, Bognár Gergő szólt, hogy lesz szeptemberben egy Indoor Cycling maraton, van-e kedvem menni. Zsuzsi barátommal, aki ajánlotta nekem az Indoor Cyclinget elmentünk és letekertük a maratont felesben, 3-4 óra fejenként, ami egy elég jó kis kihívás volt így kezdésnek, fél év tekerést követően. Mivel egy-egy ilyen maraton hihetetlenül jó hangulatú, jeleztem, hogy mindenképp mennék még, ha lesz legközelebb is ilyen őrület. Nem kellett sokat várnom, októberben egy kétnapos rendezvényen tekertem le a 15 órából 13 órát. Innentől kezdve nem volt megállás; faltam a rendezvényeket, amik feltöltöttek és rengeteg embert ismerhettem meg, miközben kipróbáltam rengeteg oktatót.

2010-ben folytatódott ez az őrület, közben elkezdtem más sportokat is kipróbálni a beltéri tekerés mellett. De ez volt a fő irány nálam, hogy mindennap tekertem.

Mivel nyitott és közvetlen ember vagyok, így rövid idő alatt teremtettem közelebbi ismeretséget oktatóimmal és a vendégekkel is.

Így történt meg az is, hogy a hétvégi dupla órák után oktatókkal, vendégekkel az edzőterem teraszán közösen napoztunk, szaunáztunk, beszélgettünk, majd beültünk ebédelni valahová.

Aztán jöttek a közös bulik….

Nagyon tetszett az edzőmnek, hogy kommunikatív barátkozós típusú ember vagyok, állítólag szépen is tekertem már akkor, és megkérdezte, hogy van e kedvem megcsinálni az oktatói vizsgát. 2010 őszén elvégeztem egy Indoor Cycling alaptanfolyamot, majd (mivel a licensz miatt kötelező volt), több kiegészítő workshopot is, de az igazi tudást és tapasztalatokat akkori oktatóimtól és a rengeteg külföldi rendezvényen látott nemzetközi prezenterektől lestem el.

Mikor kezdted el a kültéri rendezvénysorozatot?

2011-ben, akkori oktatóm, Gergő szervezett rendezvényeket, és felkért, tartsak egy órát egy tömegrendezvényen párban egy másik oktatóval. Azonnal igent mondtam!

Ez egy óriási lehetőség, megtiszteltetés és kihívás volt számomra.

Fantasztikus élmény volt 100 ember előtt órát tartani. Nagyon jól sikerült, így a következő rendezvényre is meghívást kaptam, Velencére, ahol már önálló órát tarthattam – kettőt is, szombat délelőtt és vasárnap reggel.

Majd egy másik oktató, Paksi Attila is meghívott rendezvényére óraadónak, a Tekerj Katamaránon! eseményre. 2011-2012-ben még csak oktatóként és segítőként voltam jelen, a főszervező, akkor még Attila volt.

Elképesztően egyedi volt ez az esemény, hiszen az egész világon nem volt még olyan, hogy egy közlekedési eszközön, egy Balatonon közlekedő hajón Indoor Cycling fanatikusok tekernek. Fergeteges volt!

Ezen a rendezvényen az egyik kollegina meghívott a házi rendezvényükre, ami annyira jól sikerült, hogy onnantól fogva minden megmozdulásukon tarthattam órát Szekszárdon.

Nagyon megszerettem az ottani vendégkört és a hangulatot, az egész csapatot.

Mivel 2013-2015 között sok probléma adódott a Tekerj Katamaránon! rendezvény szervezésével, ezek sajnos elmaradtak.

2016.-ban egyeztetve Attilával és a hajótársasággal megszületett a döntés és a dátum: újra kifut a Katamarán! Nem titkolt szándékom volt, hogy ezt évről-évre meg tudjam szervezni.

Honnan inspirálódtál a rendezvények szervezésénél?

Sok eseményen vettem részt korábban itthon és külföldön egyaránt. Magyarországon csak kevés olyan esemény volt, amiből tanulni lehetett volna, így más oktatókkal közösen jártunk külföldre. Nagy élmény volt számomra Varga Kata debreceni oktató rendezvénye is, ahol a fanatikusok 24 órán át is tekerhettek hazai és nemzetközi prezenterekkel. Ezt a minőséget azóta sem tudta senki megismételni idehaza.

Mind a hazai, mind a külföldi rendezvények nagyon jó csapatépítők is voltak. Egy alkalommal például kibérelt a magyar csapat egy 40 fős buszt, és azzal mentünk egy lengyelországi eseményre.

Ezeken az utakon, rendezvényeken számos ismeretség köttetett, példának okáért külföldön ismertem meg két olyan oktatót, Klárit és Attilát, akikkel barátok lettünk és a mai napig közösen rendezvényezünk.

Ezen rendezvényeken láttam, mi az, amit érdemes bele tennem a saját eseményeimben, és mik azok a hibák, amitek nem szabad elkövetni.

Melyik a legnépszerűbb rendezvényhelyszíned?

Természetesen a Tekerj Katamaránon! a legnépszerűbb! Amikor elkezdtem önállóan szervezni a hajót, a korábbiakhoz képest teljesen új oktatói gárdával indultunk, akik hozták a saját vendégkörüket. Nagyon jó érzés volt, amikor a vendégek küldték a visszajelzéseket, videókat, hogy mekkora rendezvény, mekkora élmény volt ez az emberek számára. Akkor határoztam el, hogy ez rendszeres lesz.

Hol voltak még külső helyszíni tekerések a Zala Miki féle rendezvénysorozat égisze alatt?

A Tekerj Katamaránon! -mellett persze más események is motoszkáltak a fejemben. Nem akartam átlagos helyszíneket. Ilyen lehetőségként jött például a lezárt Szabadság híd is. Láttam, hogy vannak egyéb sportesemények rajta, így megkerestem a „Szabihíd” szervezőit, akik nyitottak voltak az eseményre és támogatták az ötletet.

Az első „Szabihíd” tekerés 2017-ben volt, amit pár nap alatt kellett megszervezni, olyan hirtelen ötlet volt, de így is túljelentkezés volt a 35 bicóra.

Este 22:00 és 23:00-kor volt két óra tartva, ami nagyon-nagyon jól sikerült.

Nagyon sok fénykép és videó született nem csak a tekerő résztvevőktől, hanem azoktól is, akik elsétáltak a hídon. Hatalmas élmény volt látni, hogy miközben tekertünk, a fiatalok táncoltak, buliztak a zenénkre.

Ez egy oda-vissza adok-kapok élmény a tekerések alatt a közönség és az oktatók között.

De pont ilyen különleges helyszínként tudom felsorolni a Lupa Beach-es tekerést is, óriási durranás volt, a vendégek is nagyon szerették.

2018-ban vettük először birtokba a Bánki tószínpadot, ami szintén egy kedves helyszín a szívemnek.

Egy tóra rányúló színpadon fantasztikus élmény volt tekerni.

2018-ban felkértek, hogy szervezzem és bonyolítsam le Magyarország legnagyobb tömegsport eseményén, a Fittarénán az Indoor Cycling színpadot is.

Egy újabb lehetőség és kihívás, ami szintén jól sikerült a visszajelzésekből ítélve.

Ez a hatalmas tömegeket megmozgató rendezvény még nagyobb ismertséget hozott nekem a hazai Indoor Cycling életben.

Szeretem rendezvény még számomra a FőnixFitt Indoor Cycling színpad megszervezése is, amit minden évben megrendeznek Debrecenben.

Hasonló parádés helyszínünk volt a Balatonalmádiban tálalható magtár épülete is, ami a föld alatt található. Itt 2019 februárjában tartottunk ott egy 12 órás underground tekerést.

Mivel a föld alatt található, sötét helyszín, amit hangulatosan ki lehet dekorálni különböző fényekkel és az akusztikája is tökéletes.

2020 januárjában lehetőség nyílt egy 10 órás maratont megszervezni a Gödöllői Királyi Kastélyban, ami szintén egyedi volt a hazai Indoor Cycling szegmensben.

Mire vagy igazán büszke?

Mindenre, amit elértem!

Soha nem voltak mögöttem pénzes szponzorok, állami támogatások vagy egy világmárka. Mindent önerőből finanszíroztam. Saját ötletek, saját szervezés és lebonyolítás volt minden egyes eseményem.

2016-ban élő egyenes adásban készítettek velem interjút a Balatoni nyár című műsorban (Duna TV), ami nagyon egyedi volt. Én voltam az első Indoor Cycling oktató, akivel egy ekkora televízióban élő adásban interjút készítettek velem a Tekerj Katamaránon’ rendezvényem kapcsán.

Büszke vagyok rá és hatalmas örömmel tölt el, hogy ilyen nagyszerű és vérprofi oktatókat sikerült meggyőznöm, hogy működjenek együtt velem.

Ezúton is köszönöm az Indoor Cycling Hungary oktatóinak, hogy bíztak bennem az elejétől fogva, mellém álltak és rendezvényről rendezvényre a maximumot adják, ami miatt vendégkörünk évről évre egyre csak nő!

Hogyan vészeltétek át a Covidos évet, mennyire tudtatok maratonokat szervezni?

2020. januárban még leszerveztem a Castle Ride-ot a Gödöllői Kastélyban. Februárban volt még egy FőnixFitt, majd jött a pandémia.

Úgy nézett ki, a Tekerj Katamaránon! esemény elúszik, de jött egy lehetőség; a megszokott Badacsony katamaránt nem tudták biztosítani, ellenben egy hatalmas kompot ajánlottak fel cserébe 2020 augusztusára.

Emellett folyamatosan tartottam online tekeréseket, leszerveztem az oktatókkal egy 7 órás online maratont is.

Hogy alakultak az online tekerések?

Bezártak a termek tavasszal. Közben vidékre költöztem, így korábban már az összes edzőtermi órámat leadtam.

Tehát viszonylag régóta terveztem online órákat tartani. Mivel rendezvényszervezőként foglalkozom bringa bérbeadással, szervizeléssel, felújítással stb. így saját bringa parkom van. A vendégek pedig edzés nélkül maradtak, így adta magát a lehetőség, hogy elindítsam hamarabb a tervezettnél az online órákat és így elég gyorsan kiadtam a bicikliket.

Nagyon sok online órát láttam borzasztó minőségben. Így előbb körbe jártam a témát és a megfelelő technikai hátteret beszerezve tudtam elindulni.

Bernáth Tomi barátomnak köszönhetően sikerült összehoznom egy jó minőségű képi és hangi online hátteret

Az online tekerések alkalmával is sok nagyon érdekes helyszínen tartottatok tekeréseket, mesélj róluk!

Én nagyon szeretek különleges helyszíneken tekerni. Régóta dédelgetett álmaim egy részét valóra tudtam váltani ezzel a lehetőséggel.

Közvetítettünk a Lupa tóról, nagyon nagy sikerrel, volt a Hősök Tere bejelentkezésünk, ami egy gerilla akció volt. Voltam a 360 bár teraszán, a Duna Medical Center tetőteraszán; mindkét helyszín csodás panorámával rendelkezik a nézők örömére.

Vallus Anett kolleginával nálam tartottunk egy közös órát az ő és az én vendégeimnek. Mivel nagy sikere volt, így a következő szintén közös tekerésünk Anettel Balatonvilágos volt. Ezt a helyszínt a katamarán kapitánya Peizer Szabolcs ajánlotta, akivel baráti viszonyt ápolunk. Aznapra még egy különleges helyszín volt betervezve, a Balatonboglári Gömbkilátó. Hatalmas élmény volt! Előtte beültünk az ottani kávézóba, majd kipróbálhattuk a bob pályát is, ahol egy kisfilmet is forgattunk, ezzel is népszerűsítve ezt a fantasztikus helyszínt.

Majd ezek után egy gyönyörű naplementés órát sikerült leforgatni a kilátóban.

Ennek is hatalmas sikere volt és jó visszhangja.

Magyarországon szintén első alkalommal szerveztem meg egy 7 órás online Indoor Cycling maratont.

Így a vendégeknek sikerült megismerni azokat az oktatókat is, akiknél még nem tekertek, ezzel is népszerűsítve rendezvényeinket

Végül, de nem utolsó sorban év végén a Pécsi tévétoronyban, Torony étterem és Kávézóban forgattunk egy órát.

Miért ajánlanád a rendezvényeidet annak, aki még nem volt?

Az Indoor Cycling sokkal többet ad egy maratoni tekerésnél, hisz egy igazi társági, közösségi élmény is. Aki eljön egy ’Zala Miki’ Indoor Cycling rendezvényre, de a tekerési élménynél többre vágyik, akkor vagy előbb érkezik egy nappal, vagy rendezvény után még ott marad egy napot, ott alszik és tekerés után jól érezzük magunkat! Ha valaki eljön akár párjával, akár családdal, ez egy remek program lehetőség is, egy jó kis bandázás. A balatoni rendezvényeknél például megkeresem a helyi vendéglátóhelyeket és szolgáltatókat, akik sokszor kedvezményekkel kedveskednek az esemény részvevőinek és családtagjainak. Így lesz egy szimpla tekerésből egy egész hétvégi családi-baráti program.

Továbbá mindig van egy szponzorcsomag, amiben tekeréshez szükséges ajándékok vannak. Ezeket terméktámogatóink biztosítják minden tekerőnknek: Vitaminvíz a Viwa jóvoltából, Dr. Kelen sportkrémek, napkrémek, Eisberg saláták a szünetekben való feltöltődésre, és kapunk egy kis nasit is a Moments ostya jóvoltából. Évről-évre vannak újabb támogatók, de fentiek azok, akik a kezdetektől együttműködő Partnereink.

Ezek a kis apró figyelmességek, plusz apróságok is hozzáadott értéket képviselnek, ezektől is lesz egyedi, különleges és minőségi a rendezvény. A vendég nem csak a tekerés élményét viszi haza, hanem sok más élménnyel is gazdagodik!

Hogy látod a 2021-es évet?

Sajnos nem sok jóval kecsegtetnek a hírek, de ha egyszer megszűnnek a korlátozások, mindent(is) bepótolunk!!!

Tehát figyeljétek és kövessétek Facebook oldalunkat, az @IndoorCyclingHungary oldalát, hogy ne maradj le eseményeinkről!

Várunk minden tekerni vágyót eseményeinken vagy online órákon!

info: tekerjotthon@gmail.com