Élményeket adunk.

9 + 1: Villáminterjú Radnai Márk színész-rendezővel, a Színház TV megálmodójával

746

Radnai Márk új szintre emelte a színházlátogatás élményét. A Színház TV online színházi streamingszolgáltató platformon keresztül otthonról, kényelmesen, határon túl és más kontinenseken is elérhetővé váltak magyarországi produkciók.

A koronavírus óriási károkat okozott a színházaknak is, az elmúlt időszak hogyan érintett?

Engem személy szerint annyira nem borított meg, de én nem is dolgozom színházban egy ideje. A napi kommunikációt és létezést valóban megnehezíti.

Mi az, ami a leginkább hiányzik?

A tervezhetőség.

Szakmabeliként hogy látod, a színészek tudtak alkalmazkodni az új helyzethez, vagy voltak akik kénytelen-kelletlen (akár ideiglenesen) el kellett, hogy engedjék a szakmát?

Ha valakinek megszűnik a munkahelye, nem tehet mást mint alkalmazkodik. Ez a színészek esetében is így van. Hiányzik nekik a szakmájuk és a közönség. Teljesen érthető.

Mikor és hogy jött a Színház TV ötlete?

Már évekkel ezelőtt meg akartam csinálni, a vírushelyzet kicsit nyitottabbá tette a színházakat az elmúlt időben az online tér felé, ezért tudtam most elindítani.

Milyen pluszt nyújt az otthoni online színház?

Ahhoz tudnám hasonlítani, mint egy tenisz közvetítés. Élőben az ember az esemény része, de a képernyőn olyan részleteket is láthat a néző, amit élőben nem tud. Sok előadásnak kifejezetten jót tesz, hogy a színészek játéka közelről látható. De mindenképpen jót fog tenni, ha a közönség visszatér és az ő reakcióik is a közvetítések részei lesznek.

Vannak színházi előadások gyermekek részére is?

Van gyerek előadásunk, például a Négyszögletű Kerek Erdő.

Milyen időközönként vannak az előadások?

Folyamatosan vannak előadásaink: az Orlai Produkciós Iroda, a Centrál Színház, a Játékszín, a Katona József Színház, a Radnóti Színház is a partnereink között vannak.

Hogyan élik meg a színészek, hogy nem ül senki a nézőtéren?

Vígjátéknál nehezebben, egy komolyabb hangvételű darabnál az a tapasztalatom nem okoz akkora különbséget, hiszen ott olyan mértékben “covidmentes esetben” sincsenek kitéve a nézői reakcióknak a színészek.

Milyenek a nézői visszajelzések?

Rengeteg előadásunk volt már, több mint 20.000 jegyet adtunk el. Azt látom, hogy nézők szeretik az online színházat és szívesen fogyasztanak kultúrát ilyen módon is.

Ha visszaáll a rend, megtartjátok a szolgáltatást?

Természetesen.

A Szezon Magazin olvasói nevében is köszönjük az interjút!

Még több információért látogassatok el a  a Színház TV weboldalára: https://szinhaztv.com/

FOTÓK: Színház TV 

Jelentkezzen be vagy regisztráljon a kedvencekhez mentéshez!