Élményeket adunk.

Fagyos álomvilág

0 881

Idén 37. alkalommal rendezik meg Kína északkeleti részén – Heilongjiang tartomány területén – található Harbin városában a világ legnagyobb és leglátványosabb téli fesztiválját.

A 10. legnagyobb kínai városként nyilvántartott Harbint a helyiek Jeges városként is emlegetik. Nem véletlenül. Szibériához való közelsége miatt Kína egyik leghidegebb települése, itt a leghosszabb a tél, 4-5 hónapon keresztül tartósan -15, vagy akár -30 fokos fagyok is előfordulnak.

Az első fesztivált 1963-ban szervezték meg, ihlete helyi szokásokból ered, amikor télen kerti mulatságokat tartottak jégből kifaragott lámpásokkal, melyeket gyertyákkal világítottak meg. A kulturális forradalom miatt egy időre felfüggesztették, majd 1985-től felélesztették a tradíciót, és évente megtartják a helyi Csaolin parkban.

Az előző évekhez hasonlóan varázslatos és felejthetetlen élmény várja az idelátogatókat. A Nemzetközi Hó- és Jégfesztiválon hatalmas, jégből és hóból épített híres épületeket, palotákat, szobrokat, hidakat, állatokat, rajzfilmfigurákat és látványos jéglabirintusokat láthatnak. A fantasztikus jégpaloták nemcsak kívülről, hanem belülről is megcsodálhatók. Naplemente után gyönyörű színekben pompáznak, LED fényekkel világítják meg, így a fesztivál éjszaka is különösen pazar látványt nyújt.

A téli csodaország készítésén jól szervezett munkával több mint húsz napig, majd tízezer ember dolgozik – a szállítási folyamatoktól kezdve a végső alkotások elkészültéig. A legtöbb díszítő elemet kézzel faragják a világ minden pontjáról oda látogató jégszobrászok.

A fagyos remekművek 777 ezer jégtömb felhasználásával készülnek, a szükséges alapanyagokat a közeli Songhua-folyóból szállítják. E gyönyörű mesevilágnak egy 600.000 négyzetméteres park ad otthont.

A nagyközönség előtt hivatalosan 2021. január 5-én nyitják meg és egy hónapig látogatható.

Belépőjegyünkkel (közel 15.000 Ft) részt vehetünk a nemzetközi hószobrászat expón, megcsodálhatjuk a jéglámpás felvonulást, szórakozhatunk a jég és hóvidámparkban és még a jég bár és jég étterem fogásait is kipróbálhatjuk.

FOTÓK: SHUTTERSTOCK