Élményeket adunk.

Kiskarácsony: Szerencsehozó ételek és kerülendő falatok

0 1 010

Kiskarácsony, nagykarácsony… Ismerős ugye?

Az előző századfordulón a karácsonyt még nagykarácsonynak, szilvesztert és az újévet pedig kiskarácsonynak nevezték. Több vidéken böjtös napnak számított a december 31. ugyanúgy, mint december 24, a szenteste is…

Modern életvitelünkben háttérbe szorultak a régi idők babonái. Van, aki hisz bennük, más csak legyint a hiedelmekre, mégis az év bizonyos szakaszaiban erőre kapnak. Az elmúlt esztendő hátrahagyása, az új évre való felkészülés fontos esemény. A misztikus napokhoz számtalan hagyomány, babona kapcsolódik. Céljuk, hogy az új esztendőre egészséget, szerencsét, boldogságot és bőséget varázsoljanak.

Minden kultúrának megvannak a maga szerencsehozó, hagyományos ételei. Lássuk, ki minek tulajdonít varázserőt, mivel várja az új esztendőt!

Enni vagy nem enni: az itt a kérdés! Összegyűjtöttem a szilveszteri szerencsehozó ételek és kerülendő fogások sorát.

Szerencsehozó malac

A néphit szerint a jólét, a gazdagság szimbóluma, amit már alkata, zsírossága és hája is mutat. Valamint orrával előre túr, így a jövőbe mutat., és közben a szerencsét is kiforgatja a földből.

Megoszlanak a vélemények, mikor lehet enni. Van, ahol úgy tartják, hogy a malacot csak éjfél után szabad fogyasztani. Máshol már szilveszter napján illatoznak a sertéssültek.

A magyarok virsli és sült formájában, a németek, írek, portugálok, kubaiak, spanyolok sültként fogyasztják, a svédek sertéscsülökkel várják az új évet. Amerikában a malacot egy másik jelképes étellel, a káposztával együtt fogyasztják, míg az olaszoknál lencsével kevert egytálételt készítenek belőle. Ausztriában nem csak húsként eszik, hanem kis szerencsemalacokat is készítenek marcipánból, ami szintén a szerencsére váró családtagok, barátok martaléka lesz az évforduló éjjelén.

A kocsonya szintén disznóhúsból készül. Sokan a szilveszteri buli után felébredve fogyasztják. Mivel előre el kell készíteni, a buli után csak elő kell venni és igen jól tud esni ilyenkor a hideg finomság.

Zöld ételek: pénzvonzó növények

Számos országban előszeretettel fogyasztanak zöld ételeket (mángold, spenót, kelkáposzta) szilveszterkor, hiszen aki sokat fogyaszt belőle, az anyagi gyarapodást remélhet az elkövetkező évben. A zöld szín a gazdagságot jelenti, főként az Egyesült Államokban, szerintük a káposzta egymásra hajló leveleivel hasonlít egy tekercs zöldhasúra, azaz dollárra.

A káposztából készült, füstölt hússal, kolbásszal vagy virslivel ízesített savanykás ízű korhelyleves igazi gyógyír a másnapos gyomornak.

Hosszú tészta – hosszú élet

A pénz mellett a hosszú élet is igazi motivációt jelent minden szilveszterkor. A japánok soba tésztát nyújtanak, még éjfél előtt fogyasztják a hajdinatésztából készült forró levest, amelynek neve: toshikoshi soba. Aki a leghosszabb szálat képes egyben eltüntetni, az igazán matuzsálemi korra számíthat. Ázsiában egyébként nemcsak újévkor szürcsölik a levest előszeretettel, hanem születésnapokon is, hiszen akkor is a legfőbb kívánság a hosszú, boldog élet.

Annyi pénzed legyen, amennyi pikkeje van a halnak!

A magyar hagyomány szerint a hallal elúszik a szerencse, így mifelénk ritka a szilveszterkor halat vacsorázó társaság, de bizonyos országokban ilyenkor is kedvelt fogásnak számít.

A svédek újév ünnepén halban gazdag svédasztalt készítenek, a dánok főtt tőkehalat esznek, az olaszok szárított tőkehalat fogyasztanak, míg Lengyelországban tipikus szilveszteri fogás a hering. A németek pontyot készítenek, sőt arrafelé még az is előfordul, hogy néhány halpikkelyt tesznek a pénztárcájukba, hogy elősegítsék a gyors meggazdagodást.

Bab, borsó, lencse…

Lencsét már több mint ötezer éve fogyasztunk. Már a Bibliai is említést tesz róla. Az éhes Ézsaiás egy tál lencséért adta el elsőszülöttségi jogát.

Az apró, kerekded alapanyagoknak is nagy keletje van ilyenkor. Bab, a borsó és a lencse a pénzérméket szimbolizálja. Minél többet eszik belőle valaki, annál nagyobb gazdagság vár rá az új esztendőben. A hüvelyest január elsején, első étkezésként kell enni, hogy az év során soha nem ürüljön ki a pénztárca.

Az olaszok kolbásszal kevert lencsét, a japánok babot esznek az újév első három napján, Koreában rizzsel készített levest kínálnak az újév első reggelén, Brazíliában pedig lencse és rizs is szerepel az étlapon, biztos, ami biztos. A magyaroknál lencsefőzelék, lencseleves a tipikus újévi ebéd.

Amerikában, elsősorban a déli államokban az egyik tradicionális étel szilveszterkor a Hoppin’ John névre keresztelt egytálétel, melynek egyik összetevője, a fekete szemű bab. Ezt keverik össze rizzsel, hagymával és baconnal. Kőbe vésett receptje természetesen nincs: ahány ház, annyi szokás.

Gyümölcsök mint bűvös ételek

Egy hiedelem szerint, ha valakinek saját üzlete van, tanácsos január elsején valamilyen gyümölcsöt fogyasztania, így ugyanis gyümölcsöző lehet a vállalkozása.

Spanyolországban és spanyol nyelvterületeken szilveszterkor 12 szem szőlőt fogyasztanak, mely a fáma szerint az elkövetkezendő 12 hónapra hoz szerencsét. A bevásárlóközpontok és a piacok szilveszter napján megtelnek műanyag pezsgőspoharakkal, melyekbe már előre belekészítenek 12 szem szőlőt, nehogy elfelejtsék, mi ilyenkor a teendő. Ahogy közeledik az éjfél, úgy eszik meg a szemeket, amelyek a hónapokat jelképezik, és bizony a szőlőszem édessége vagy savanyúsága előrevetíti, hogy az adott hónap milyen lesz.

A kínaiaknál a mandarin jó szerencsét jelent, míg a narancs a gazdagságot szimbolizálja. Törökországban a gránátalma jelképezi a szerencsét, a színe és a benne lévő magok a pénzt és a jólétet jelenítik meg. Sok országban pedig fügét falatoznak, akik gyermekáldásban reménykednek a következő esztendőben.

Szerencsés édességek

A legtöbb országban létezik olyan tradicionális desszert, mely szerencséssé teszi fogyasztóját. Ott van például a görögök Vasilopita nevű tortája, melynek belseje egy pénzérmét rejt. Aki megtalálja, annak biztosan boldogságos új éve lesz jövőre. Hasonló hagyománya van a svédeknél és a finneknél a rizspudingnak, melybe azonban nem egy érmét, hanem mandulát rejtenek. Aki ráharap, már mehet is a helyi lottózóba sorsjegyet venni.

Szilveszteri fánk világszerte a szilveszteri menük oszlopos tagjai. A svájciaktól kedve a hollandokon át a magyarokig, bár tény és való, hogy nálunk főleg a februári, farsangi szezonban készül a legtöbb fánk.

Hollandiában azonban nem bízzák a szerencsét egyetlen éjszakára. Egész decemberben lehet kapni náluk az Oliebollent, a kelt tésztás, olajban sütött mazsolás fánkot. Ez a sütemény olyannyira fontos náluk, hogy az egyik legnagyobb holland napilapban, az Algemeen Dagblad-ban tesztnek vetik alá a fánkokat és a sütödéket. A lap munkatársai titokban végigjárják az árusító helyeket, bódékat, büfékocsikat, és kóstolják, majd pontozzák a fánkokat. Amelyik sütöde a legjobban szerepelt, ott általában kilométeres sorok kígyóznak, hiszen mindenki a legjobb olajgolyót szeretné megkóstolni, s betárazni belőle az újévi partira.

rétessel a hiedelem szerint a boldogságot és az életet lehet hosszúra nyújtani. Minél több benne a töltelék, annál több lesz az öröm az eljövendő esztendőben.

Pogácsa

A pogácsát még az óévben kell megenni, hogy az új évben szerencsét hozzon. Van ahol az egyik pogácsába pénzt sütnek. Aki erre a pogácsára rátalál, hatalmas szerencse várományosa lesz.

Amit tilos szilveszterkor

A magyar hagyomány úgy tartja, tilos baromfihúst enni, mert a baromfi hátrakaparja a szerencsénket vagy elrepül vele. Pulykától is óvakodni kell, mert haragos évet hozhat.

Vad azért nem jó választás, mert az messze fut a szerencsével.

A rák szintén tiltott, mert az hátrafelé halad, így nem hoz előrelépést.

További szerencse- és bőséghozó praktikák 🙂

Elődeink úgy tartották, el kell tenni egy keveset a szilveszteri lakomából, így majd az az új évben sem szenvedünk hiányt semmiben.

Nagyanyáink év végén megtöltötték a félig üres konyhai dobozokat, tárolókat (só, cukor, liszt, fűszer, stb), hogy bőséget hozzanak a háztartásba.

Egy régi babona új keletű változata, hogy legyen legalább egy nagy összeget tartalmazó bankkártya vagy egy nagy címletű bankjegy a pénztárcánkban. Ha így teszünk, ez alá nem csökken a vagyonunk egész évben.

Legyen az autó is megtankolva, hogy az új évben mindig fussa üzemanyagra.