Élményeket adunk.

Erdőfürdő – Avagy hogyan kapcsolódjunk vissza a természetbe

0 1 221

Modern társadalmunk folyamatos stresszben tart minket. Egyre többféle természetterápiával találkozhatunk. Segítségükkel csökkenthető a mesterséges és városi környezet által kialakult túlingereltség, észrevétlenül épülhet újra a természetkapcsolatunk.

Az Erdőfürdőzés egy különleges testi-lelki egészségmegőrző program, erdőterápiás módszer. Tulajdonképpen egy kellemes, tudatos séta, mely során a természet adta élményeket megélhetjük, különböző relaxációs, energetizáló és közérzetjavító gyakorlatokkal, technikákkal kiegészítve.

Valkó Zsuzsival – az Association of Nature and Forest Therapy tagja és első hivatalosan képzett erdőfürdőzés vezetője Magyarországon – készült interjúban többek között szó lesz eme terápiás módszer fizikai- és pszichológiai hatásairól is.

Mesélj nekünk egy picit magáról az erdőfürdőzésről! 

Képzeld el, hogy olyan erdőbe lépsz be velem, amelynek minden ösvényét ismerem. Ahol biztonságban vagy. Ha magaddal hoztad a mobilod, megkérlek, hogy némítsd le és mindenki más is ezt teszi, hogy ne zavarja meg a pihenést. A figyelmed az erdőé. Könnyű, játékos feladatokat kapsz, amelyek segítségével közösséget élsz meg a természettel. 

  • Megállhatsz és elmerülhetsz a táj látványában. 
  • Megérintentheted a fákat és társaikat. 
  • Megfigyelheted az apró élőlényeket, amelyek mellett máskor  elmennél. 

Segítek megtartani a figyelmed azzal, hogy minden érzékszerveddel felfedezed az erdőt. Új textúrákat és részleteket veszel majd észre, ami mellett máskor elmennél. Újra érzed az anyaföld támogatását, a fák gyógyító erejét, a föld illatát, a folyó erejét, a lágy szellőt a bőrödön, a napsugarak táncát az arcodon… Az összes érzékszerved bevonásával merülsz el az erdei környezetben és ez segít: 

  • kisimulni 
  • elcsendesedni
  • a jelenben maradni 
  • része lenni az erdőnek 
  • minőségi időt eltölteni 

Csendben, mégis közösségben vagy, ahol rácsodálkozol mások tapasztalatára, hogy hányféleképpen vesszük észre a természetet. Történeteket hallasz arról, hogy kinek milyen tükröt tart az erdő és milyen elakadásokon segíti őt át. Nemcsak egy táj többé, hanem a részed. Végtelen nyugalom járja át a tested, lelked. Lassan meghallod a saját belső hangod és megtalálod a saját belső csended.

FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Hogy (és mikor) találtál rá az erdőterápiára? 

Van egy 4 éves kisfiam. Amikor megszületett, az gyökeres változást hozott az életemben. Nekem mindig is nagyon gazdag, érdekes és színes életem volt. Zseniális volt az egyetemi időszak. Ezt követően 4 országban éltem, angolt tanítottam, a férjemmel több évet töltöttünk Barcelonában, pörgött a szociális életem és sok izgalmas élményt hozott a külföldön eltöltött idő. 

Amikor megszületett a kisfiam, akkor abban a munkában és feladatokban, ahol jól éreztem magam, szociális körülményekben és életvitelben már nem lehetett részem. Otthon voltam vele 2 éves koráig és számomra ez egy 0-24-es szolgálat volt. Annyira nagy volt a különbség a korábbi életformám és a kisgyerekes szülői lét között, hogy a 2. évre ez nagyon kimerített és lassan eljutottam a kiégés majd a krónikus depresszió állapotáig. 

Először egy pszichológus volt az, aki segített megfogalmazni a problémákat ill. rájöttem arra is, hogy azok a percek és órák, amikor a vegyszermentes zöldségágyásaink körül molyolhatok, nézhetem a dolgok növekedését és váltakozását, az stabilitást ad. Mindig sokkal kiegyensúlyozottabb voltam, amikor ezzel foglalkozhattam. Elkezdtem kijárni egyedül a természetbe és megfigyeltem, hogy amikor csendesen, a saját tempómban járom az erdőt, az mennyire lelazít. 

Ezután egy teljes véletlen volt, hogy egy nap betévedtem a könyvesboltba és annál a szekciónál bolyongtam, ahol természetismereti könyvek vannak. Egyszer csak megakadt a szemem ezen a könyvön: Miyazaki Yoshifumi Sinrin Joku, a fák gyógyító ereje. Ő az egyik kutatója a Japánból indult orvostudományi bizonyítékokon alapuló erdőterápiás módszernek, amelyet már 4 évtizede vizsgálnak. Mára már önálló tudomány, több országban pedig orvos írja fel receptre kiegészítő kezelésként. 

A könyv elolvasása után eldöntöttem, hogy addig megyek, amíg valahol ki nem tanulhatom ezt és magam is képzett erdőfürdő vezetővé válhatok.

FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Hogy lesz valakiből hivatalosan erdőfürdő vezető? 

Én az első ezzel foglalkozó szervezetnél, az Association of Nature and Forest Therapy-nál tanultam. Szlovéniába utaztam ki egy 8 napos tréningre, amelyet egy fél éves gyakornoki program követett. A szervezetet Amos Clifford alapította, aki elsők között tanulmányozta az erdőfürdőzés módszerét Japánban, és honosította meg a nyugati társadalomban. Kivételesen szerencsés vagyok, hogy tanított engem. Ő és ez a szervezet az, aki legrégebben és a legnagyobb szakértelemmel tanítja, hogy találjunk vissza a természethez, hogyan hoz ez gyógyírt számunkra. Ma már több olyan szervezet is van, aki hivatalos erdőfürdő vezetőket képez. 

Mi történik egy erdőterápián? 

Egy vezetett erdőfürdőzéssel olyan gyakorlatokat osztok meg a résztvevőkkel, amelyek segítségével közösséget élünk meg a természettel. Találkozásunk elején mesélek az erdőfürdőzésről és útmutatóval látlak el, mire figyelj.

Egy rövid szakaszt járunk be, mely semmiféle fizikai erőnlétet nem követel meg. Ennek első állomása egy vezetett elcsendesülés, majd egy lassú séta során megfigyeljük a körülöttünk lévő tájat és élőlényeket. 

Ezt követően olyan összekapcsolódási formákat kínálok fel, ami felfedezésre hív. Minden egyes gyakorlat után összegyűlünk és megbeszéljük, ki hogy érzi magát, milyen gondolatokat ébreszt benne az erdő, hogy érzi magát ahhoz képest, hogy belépett oda. A sétát egy tea ceremóniával zárjuk, ahol egy kiemelt gyógynövény kap szerepet.

FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Milyen jótékony hatásai vannak? 

Az erdőfürdőzés során a természet közelsége ellazít és energiával tölt fel bennünket. Számos hatása van testi és szellemi egészségünkre! Az erdőfürdőzés bizonyítottan erősíti az immunrendszert, csökkenti a stresszt, a szorongást, a depressziót és a vérnyomást is. Helyreállítja a koncentráló készséget, nyugtatja az idegrendszert és egyensúlyi állapotot hoz létre bennünk.

Miben segít a résztvevőknek az erdőfürdő vezető? 

Az erdőterápia vezető azért fontos és jótékony ebben az együttműködésben, mert ő az aki kinyitja a kaput ezekre az élményekre, és óriási segítséget nyújt abban, hogy zsigerileg kapcsolódj az erdőkhöz, mezőkhöz és annak minden lakójához. Figyel rá hogy valóban le tudj lassulni. Ráhangollak és benne tartalak a folyamatban. Nem kell gondolkoznod azon, hogy mikor mit csinálj, rábízhatod magad. Egy szakképzett vezető pontosan látja és felismeri, mire van szükséged. 

Mennyibe kerül egy erdőterápia? 

Egy 3 órás séta ára 8000 ft, páros belépő esetén 12.000 ft. Tartok privát erdőfürdőket is, ennek ára hétköznap 20.000 ft, hétvégén 30.000 ft. 

Rossz idő/esetén is megtartod az éppen aktuális eseményt? 

Igen! Számíts rá, hogy rossz időtől, esőtől, zivatartól nem ijedünk meg. 

Hacsak nem lesz veszélyes időjárás: villámlás, szélvihar vagy felhőszakadás, akkor számíthatsz az eseményre. 

Mindenféle “rossz idő” legalább kétszer rosszabbnak néz ki a lakáson belülről és valójában az elindulás, a kimozdulás nehéz. Az északiaknak van erről egyébként egy nagyon találó mondása: Nincs rossz idő, csak rossz ruha. Azaz ha megfelelő a ruházatunk, védve vagyunk mindenféle időjárástól. Eső, szél, hó, hideg vagy vihar nem kifogás, csak rendes ruhat kell magunkra venni es máris mehetünk ki a szabadba. 

Az erdő mindig védelmet ad. A lombkoronák alatt például alig, vagy nem is esik az eső. Ráadásul az erdei növények esőben és eső után megnövekedett mennyiségű fitoncidot árasztanak magukból. Ezek antibakteriális vegyületek és az a feladatuk hogy megvédjék a növényt a fertőzéstől és a megbetegedésektől. Amikor belélegezzük ezeket az illóolajokat a sétánk során, akár 1 hétig is megmarad a szervezet megemelkedett ellenálló képessége vírusok és a daganatos megbetegedések ellen!

Milyen időközönként szervezel erdőterápiát? 

Hetente lehet velem erdőfürdőzni, minden évszakban. 

Magyarország mely területén szoktak ezek az események lenni? 

Budapesten és környékén tartok erdőfürdőket, melynek állandó helyszínei a Népszigeti ártéri erdő, Normafa, Szentendre Dömörkapu és Lajos forrás közeli erdői, Budakeszi Arborétum és a Gödöllői Erdészeti Arborétum.

FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Egy-egy program mennyi ideig (hány óráig) tart? 

Átlagosan 3 órás egy program, hidegben ez lecsökenthet 2 órára illetve  sokszor van igény arra hogy akár 4 óráig is maradjunk. 

Milyen felszerelés szükséges, mit vigyünk magunkkal? 

Semmi extra vagy drága felszerelésre nincs szükség. Amit ajánlani  szoktam az az évszaknak megfelelő ruházat, egy kulacs meleg teával vagy  vízzel, valami harapnivaló és egy ülőke (ülőpárna, kempingszék,  pikniktakaró).

Általában hány személy vesz (vehet) részt a programokon? 

Kisebb csoportok szoktak jönni, átlagosan 5 fő a vezetőn kívül. A  maximum amit jó szívvel kísérek az 20 fő.

Mit adott azoknak, akik már részt vettek rajta?

Nyugalmat, egységélményt, feltöltődést, belső békét, elmélyülést, végtelenül otthonos érzést.

Még több információért látogassatok el Valkó Zsuzsi weboldalára:  www.erdofurdozes.com