Élményeket adunk.

A VILÁG LEGMODERNEBB TECHNIKÁJÁVAL MUTATKOZOTT BE AZ ÚJ HAZAI AUKCIÓSHÁZ

Lezárult egy korszak a hazai művészeti aukciósházak történetében – és új időszámítás kezdődött. A Kováts testvérpár által alapított Dobossy Aukciósház nem csak a kortárs művészek munkáit kívánja bemutatni a hazai fiatalok számára, de abban is segít, hogy megtehessék az eredeti alkotások megvételéhez szükséges első lépéseket.

1 083

Már az újonnan elindult Aukciósház bemutatkozása is formabontó volt: a világ legizgalmasabb technikai megoldásának felhasználásának mutatta be első aukciójának anyagát, köztük Andy Warhol ikonikus Campbell’s leves konzervének nyomatát és a rejtélyes street art művész Banksy ismert alkotását.

Felfrissül a piac

Mostantól egy új szereplő írja felül a hazai árverési piac eddig ismert szabályait, aminek eredményeképpen könnyen véget érhet néhány jól ismert aukciósház hegemóniája a hazai műkereskedői piacon. A frissen bemutatkozott Dobossy Aukciósház ugyanis elsősorban nem a “vastag pénztárcájú”, idősebb és konzervatív ízlésű gyűjtőket kívánja elérni, hanem jóval inkább a kísérletező, nyitott gondolkodású urbánus fiatalok felé nyit, számukra kívánja megmutatni azokat az elérhető áru, mégis magas művészeti minőséget képviselő alkotásokat, amelyek megvásárlásával ők is megtehetik az első lépéseket annak érdekében, hogy kialakítsák saját gyűjteményüket – vagy csak eredeti és izgalmas alkotások kerülhessenek lakásaik falára.

A kiállított műalkotások megtekintéséhez a virtuális galéria látogatóinak nincs másra szükségük, mint egy modern okoskészülékre.

Kiterjesztett valóság

Ennek megfelelően már a bemutatkozás sem a hagyományos “kiakasztottuk a képeket a falra, lehet körbesétálni” logikáját követte, hanem egy vadonatúj AR-technológia, azaz egy kiterjesztett valóság program segítségével hoztak létre egy olyan, okoskészülékekkel bejárható, virtuálisan felépített teret, ahol mindenki kedvére sétálgathatott a képek között. Ez a technika – ahogy maga az Aukciósház is – ugyanazt a célt szolgálja: “demokratizálni” a műalkotásokhoz való hozzáférést, azaz azt lehetővé tenni, hogy a nemzetközi művészeti anyagból készült válogatás egy időben ne csak az ország, de a világ több pontján is elérhetővé váljon. A kiállított műalkotások megtekintéséhez a virtuális galéria látogatóinak nincs másra szükségük, mint egy modern okoskészülékre, aminek segítségével aztán kényelmesen bejárhatják a világhálóra költözött galériát, megtekinthetik a virtuális térben kiállított képeket.

“Azt gondolom, hogy ma nagyon sok olyan fiatal van Magyarországon, aki nem csak érdeklődik a művészetek iránt, de meg is szeretné tenni az első lépéseket annak érdekében, hogy megvegyen egy-egy eredeti alkotást is. A legtöbben azonban úgy érzik, hogy ez olyan, mint elefántból kellene szalonnázniuk: nem tűnik nehéznek, de mégsem tudják, hogyan kezdjenek neki. Ezekben az első lépésekben szeretnénk a segítségükre lenni “- válaszolta a kérdésünkre a megnyitón az Aukciósház egyik vezetője, Kováts Dávid.

Az új kortárs aukciósházat Dobossy Aukciósház néven Kováts Nóri (Blitz Galéria korábbi vezetője) és bátyja, Kováts Dávid (londoni Sotheby’s aukciósház korábbi munkatársa) alapította.

Jelentkezzen be vagy regisztráljon a kedvencekhez mentéshez!