Élményeket adunk.

BOR, MÁMOR, MAGYARORSZÁG

Ha ősz, akkor jöhetnek a borkalandok! Nem is akármilyenek, hiszen amellett, hogy hazánk kiváló minőséget képvisel a borkészítés terén, az utóbbi évek szemléletfrissítő fuvallatainak köszönhetően sokszor már maga a pincészet is bőven elegendő indok egy látogatáshoz - összegyűjtöttük a legjobb borbirtokokat, amelyekből mindenki aktuális őszi hangulatához mérten válogathat!

0 1 017

 

Őszi levezetéshez: Kristinus Borbirtok

A Somogy megyei Kéthelyen található pincészet egy osztrák borászatból jött létre – a tulajdonosok rendkívül komoly komplexumot alakítottak ki a Balaton déli partjától néhány kilométerre, hiszen az üzemen és a pincén kívül étterem, rendezvénytermek, szabadtéri színpad, sőt, még egy bormozi is helyet kapott. Utóbbi egyedülálló, itt ugyanis a film mellé nem pattogatott kukoricát, hanem egy pohár bort adnak, így tökéletes indítás ahhoz, hogy a nyári pörgésből egy kicsit alacsonyabb fordulatszámra kapcsoljunk. Az indián nyár utolsó napsugarait a hatalmas teraszon érdemes elcsípni, ahol elképesztően gyönyörűen megkomponált, a borokhoz passzoló fogásokat is kóstolhatunk. Mivel tíz, minden igényt kielégítő szoba is várja vendégeit, egy egész hétvégét a legjobb itt eltölteni, így a délelőttöt a tőkék között bóklászva, a délutánt pedig a nyugalmas kis olvasósarkokba kuckózva élvezhetjük ki. A hipermodern környezet ellenére teljesen feszengésmentes a hangulat, az otthonos érzést pedig tovább erősítik a végtelenül kedves, laza, de profi személyzet tagjai.

Látnivalók:

A pincészetben bármikor szívesen körbe vezetnek, semmiképp ne hagyd ki! Ha érdekel a buddhizmus, a bringatávra lévő balatonkeresztúri Tibeti Kultúrközpontot is keresd fel, de rövid autózással Hévíz, Keszthely is gyorsan elérhető.

El a városból: AÉS Borterasz, Borkemping és Venyige Spa

Ha még a kicsit hűvösebb időben is annyit vagy a szabadban, amennyit csak tudsz, akkor azonnal szedd a sátorfád, és irány Eger! Pontosabban az egri borvidék – az Almagyar-Érseki szőlőbirtokon található, Csutorás Ferenc borász, Mészáros Péter grafikus és Csernus Imre pszichiáter megálmodta különleges hely ugyan csak szezonálisan, október 31-ig tart nyitva, de addig szuper kalandokban lehet részed. Szállást a kutyabarát, zuhanyzós kunyhókban foglalhatsz, de saját sátorral és lakóautóval is szívesen látnak, az isteni egri borok mellett pedig házias finomságokat kóstolhatsz. Bátrabbak a kültéri medencében is megmártózhatnak még, a nyugágyakból pedig páratlan kilátás nyílik a szőlőbirtok tőkéire. A lovaglás, kirándulás szerelmesei számtalan programlehetőséget találnak errefelé, így tökéletes helyszín egy természetközeli elvonuláshoz.

Látnivalók:

Eger városát időnként érdemes újra bebarangolni, ahol akár több napra elegendő programot is találunk, ha szívünk kicsit visszahúz a városi környezetbe.

Egy csipetnyi luxus: Liszkay Borkúria

A Balaton-felvidéken elhelyezkedő Monoszlóra érkezve ne csodálkozz, ha úgy érzed, mintha a mesés Toszkánába csöppentél volna! A modern, letisztult, de kissé rideg hangulatú borászatokhoz képest itt igazi mediterrán miliő fogad – télen-nyáron. Először a tulajdonos is ebbe az utánozhatatlan hangulatba szeretett bele, ezért vásárolta meg az elhagyatott, háromszáz éves pincét, amelyről kiderült, hogy a terület az adottságai miatt az ország legjobb dűlői közé tartozik, így újratelepítették a szőlőt. A következmény a fantasztikus borkúria lett, amely nemcsak díjnyertes boraival, de kiemelkedő minőségű vendéglátással és szálláshellyel büszkélkedhet. További előnye, hogy az exkluzív környezetben mindenki megtalálja a pénztárcájához passzoló szobatípust, így egy-egy kényeztető napra, vidéki romantikázásra nem is találhatnál jobb helyszínt.

Látnivalók:

A Hegyestű geológiai bemutatóhelyen egyedülálló módon fedezheted fel a 8 millió évvel ezelőtt működő bazalt vulkán belsejét, a badacsonytomaji Folly-arborétum és a tapolcai Tavasbarlang pedig csodás randihelyszín.

Mindet a borról: Demetervin

A Tokaj-hegyalja borvidék az UNESCO világörökségi listáján is szereplő terület, az itt fekvő kis község, Mád, számos pincészetével pedig a bortermelés egyik legfontosabb helyszíne. Ha a kikapcsolódás mellett a borászat titkaiban is elmélyednél kicsit, akkor ez lesz a legjobb úti cél számodra.

A Demetervin pincészet kiemelt figyelmet fordít arra, hogy bemutassa a helyi adottságokat, a talajt, a különböző fajtákat és a szőlőtermesztési kultúrát, ráadásul egy csodás, rusztikus kis vendégházat is fenntartanak, hogy legyen elég időd az összes információt begyűjteni, és persze az összes borremeket végig kóstolni. A bájos, romantikus és tradicionálisan berendezett szobákban biztosan remekül fogod magad érezni, napközben pedig a szervezett dűlőtúrán vagy kirándulva fedezheted fel a környéket.

Látnivalók:

Ezen a vidéken a szőlő az úr, ezért minél több borászatba érdemes bepillantanod! A Szerencsi Csoki- és Cukormúzeumot is látogasd meg, remekül kiegészíti gasztro túrádat!

All in: Ermitage Bock Hotel

Ha érdekelnek ugyan a borok, de a dűlőtaposás helyett inkább kényelmes környezetben kóstolgatni szereted őket, akkor a Villány szívében található Bock pincészet hotelje lesz a megfelelő őszi célpont számodra. Amellett, hogy a borospince rejtelmeibe is beleshetsz, a maradék időben tökéletesen feltöltődhetsz wellnessrészlegen vagy egy masszázs során.

A szálloda rengeteg kulturális programot is szervez, így ki sem kell mozdulnod, akkor is sok-sok koncert, előadás vár rád pihenés közben, de a városi környezet miatt az aktív élményekről sem kell lemondanod, a környéket és Villányt például szuperül felfedezheted kerékpárral.

Látnivalók:

A nagyharsányi szoborpark közel negyven éve ad helyet a különleges kiállításnak, ahol külföldi és magyar művészek mészkőből alkotott kreációi tekinthetők meg, de az őszi szüreti fesztiválok hangulatában is érdemes elmerülni.

Családi hétvége: Koch Borászat

Gyerekeket vinni egy borbirtokra? Naná! Az Alföld szívében, a Hajós-Bajai borvidék községében, Borotán lévő családi pincészet ugyanis sokkal több egy sima borászatnál. A Koch család már az 1700-as évek óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, a tudás pedig tíz generáción keresztül öröklődve a mai napig élteti a gazdaságot. A borászat a látogatók igényei alapján egy panziót is kialakított, ahol a kedvező árú, de minden igényt kielégítő szobákban megszállva úgy érezheti magát az ember, mintha csak haza érkezett volna.

A gyerekeket is szeretettel fogadják, a játszótér és a kádár múzeum számukra is sok izgalmas percet kínál. Időnként szervezett program keretében a szüret és a szőlőtermesztés rejtelmeibe is bevezetik őket, amíg a felnőttek a borokkal ismerkednek, a családi kalandokat pedig közös szaunázással, fürdőzéssel pihenhetitek ki.

Látnivalók:

Baja autóval rövid idő alatt megközelíthető, úgyhogy a híres halászlét mindenképp kóstoljátok meg!

A profi vendéglátó: Hilltop Borhotel

Őszi kiruccanásod előtt nincs kedved hosszasan szállodák programajánlatait böngészni? Bízd a profikra! A neszmélyi borvidéken, a Melegeshegy tetején, gondozott szőlőültetvények között, gyönyörű környezetben, igazi olaszos hangulattal vár a borhotel, ahol minden a te kényelmedről szól. A szobák egy részéből Európa leghosszabb dunai panorámájára nyílik kilátás, így már a teraszon ücsörögve feltöltődhetsz a látvánnyal, de ezen felül gondosan összeállított borvacsorákkal, kóstoló-sorokkal kényeztetnek.

Sőt, a szokásos borászati ismereteken kívül a hotel tréningjein olyan alapvető italismereti tudnivalókra is szert tehetsz, hogy melyik ételhez milyen bort kínálj, hogyan kell kóstolni, és így tovább.

Látnivalók:

Látogasd meg a hajóskanzent, és kirándulj egy nagyot a környékbeli hegyekben!