Élményeket adunk.

KARAMELLIZÁLT FÜGE MAKADÁMDIÓS FAGYLALTTAL

A füge az egyike a legősibb kultúrnövényeknek. Eredeti hazája a mediterránium területe, de mára fő termőterületei Spanyolországban, Franciaországban, Törökországban és Kaliforniában vannak.

0 1 314

Fügét frissen koraősszel vásárolhatunk, de szárított formában egész évben rendelkezésünkre áll.

Hozzávalók:

  • 6 db friss füge
  • 30 g kristálycukor
  • 10 g vaj
  • 10 g balzsamecet
  • 3 db babérlevél
  • 65 g vanília fagyi
  • 40 g makadámdió
  • 2 db zabkeksz
  • frissen őrölt feketebors

Elkészítése:

A makadámdióból kiválogatjuk a legszebb 10 szemet és fogvájóra szúrjuk. Keresünk egy hungarocellt –biztos, hogy mindenkinél akad, valahol eldugva a sarokban egy híradástechnikai termék csomagolásából megmaradt kisebb, nagyobb darab…
A hungarocell alá sütőpapírt vágunk, hogy majd arra csorogjon a forró karamell.

Egy púpos evőkanálnyi kristálycukrot félreteszünk a fügékhez, a többiből karamellt készítünk. Egy felmelegített lábosba szórunk egy keveset a cukorból, s várunk, míg elolvad. Ekkor egy újabb réteget szórunk bele. Ezt addig csináljuk, míg az összes cukor elolvadt. Nagyon fontos: nem kell kevergetni, elég, ha csak körkörösen megmozgatjuk az edényt! Mogyorókrém színűre pirítjuk a cukrot, majd a tűzről levéve hagyjuk egy kicsit hűlni a karamellt.

Egyenként belemártjuk a fogvájóra felszúrt makadámdiókat, vigyázva arra, hogy karamell ne kerüljön a kezünkre! A forró karamell még az olajnál is komolyabb égési sérüléseket tud okozni, ezért legyünk körültekintőek, mikor ennél a fázisnál járunk! Ha a karamell lefolyik a mogyoróról, akkor hagyjuk még egy kicsit hűlni, s mártsuk bele újra. Ezután szúrjuk bele az előkészített hungarocellbe, és hagyjuk lecsöpögni a felesleget. Ahogy dermed a karamell, egy kis cukornyúlvány keletkezik rajta. Ezt ne törjük le, ez is díszíti majd az elkészült desszertünket.

A maradék karamellt összekeverjük a többi dióval, és egy kivajazott tányérra öntjük. Ahogy kezd hűlni, és már meg tudjuk fogni, mozgassuk meg egy kicsit. Ha ezt nem tesszük, rákövül a tányérra, és nagyon nehéz lesz lekaparni róla.

Ha ezzel megvagyunk, a fügéket megmossuk és négybe vágjuk. Forró serpenyőbe szórjuk az elején félretett cukrot, s ha barnulni kezd, hozzáadjuk a felnegyedelt fügéket, néhány kocka vajat, és a friss babérleveleket. Ha csak szárított babérunk van otthon, azt inkább ne használjuk. Várunk pár másodpercet, majd ráöntjük a balzsamecetet és bátran megborsozzuk.

Felaprítjuk a kekszet és félretesszük a tálaláshoz.

Összetörjük a kihűlt makadámdiós karamellát, és összekeverjük a fagylalttal.
A fogvájóra szúrt diókból csavaró mozdulattal eltávolítjuk a fogvájót. A meleg fügét elosztjuk a tányérokon, megszórjuk a felaprított keksszel, majd rákanalazzuk a diós-karamelles fagylaltot. A karamellel bevont dióval és egy ág babérlevéllel fejezzük be a tálalást.