Élményeket adunk.

TITKOS HELYEK FELFEDEZŐI

Mit jelent számodra az utazás? Tengerparti nyaralást, esetleg egy európai körutat, vagy egy város látványosságainak felkeresését? Napjaink turistája már nem elégszik meg ennyivel. Egyre többen szeretnék felfedezni a városok rejtett arcát is.

1 996

 

Elhagyatott épületek, omladozó házak, veszélyes „belépni tilos“ övezetek, amelyek egy katasztrófafilm apokalipszis utáni jelenetére emlékeztetnek. Az urbex-mozgalom követői dacolva a veszéllyel és sokszor a törvénnyel is, rég elfelejtett épületek, elhagyatott városrészek nyomába erednek.

Az elveszett múlt nyomában

De mi is az az urbex, másnéven urban exploration (városi felfedezés)? A mozgalom követőinek két fő célpontja van: Egyrészt előszeretettel keresnek fel elhagyatott, romos épületeket, vasúti szakaszokat, alagutakat, temetőket, vagy egyéb hátborzongató helyeket, ahol szó szerint egy lélek sem jár már. Másrészt egy profi urbexes nem elégszik meg ennyivel. Igazi kihívás a még működő, idegenek elől elzárt létesítményekbe, gyártelepekre, tetőkre való bejutás. És ahogy egy igazi turista tenné, ő is megörökíti kalandját: a felfedezett városrészről vagy épületről fotó is készül. Más szuvenírt azonban egy vérbeli urbexes nem vihet magával. Legfőbb szabályuk ugyanis: „ne hozz el semmit, csak a fotóidat, és ne hagyj ott semmit, csak a lábnyomaidat.“

A törvény határán járva

Betört ablakok, autóroncsok, repedezett házfalak, kísérteties lépcsőházak, beporosodott, rozsdától mart használati tárgyak. Ezek az urbexesek kedvelt motívumai, amelyek megörökítéséért kockázatot is vállalnak, hiszen sokszor életveszélyes ilyen romok közé belépni, sőt törvényt is szegnek, ha egy magánterületre esik érdeklődésük tárgya.

A képek aztán felkerülnek a közösségi oldalakra, ahol a követők találgathatnak, hol is kapták lencsevégre a dekadens hangulatú helyszíneket. Egy igazi urbexes ugyanis nemigen osztja meg senkivel célpontjai pontos fellelhetőségét. Nem csak amiatt, mert sokszor törvénytelenül hatolt be oda, de azért is, hogy védje az adott helyet a kalandvágyó átlagturisták rohamától.

Urbex-őrület

A Guardian brit lap felmérései szerint manapság 20 000 főre saccolható az urbexesek száma, de ez a szám egyre nő: igazi mozgalommá nőtte ki magát az urban exploration. Érthető tehát, hogy a vérbeli urbexesek védik saját egyediségüket, és egyre különlegesebb, veszélyesebb és elhagyatottabb helyeket keresnek fel.
Már különböző trendek is fellelhetők az urbex-témák között. Az Egyesült Királyságban közkedvelt helyszín a 310 méter magas The Shard felhőkarcoló teteje, vagy olyan régi szobrok, mint a gatesheadi Angel of the North repülőformájú angyala. A legújabb globális urbex-őrület viszont rég elfelejtett vidámparkok fotózása.

Omladozó hullámvasút, semmibe meredő, poros bohócfejek, víz alatt álló játékok. Számos blog szerint New Orleans kifejezetten jó hely ebben a témában. Amerika amúgy is kitűnő helyszín az urbexhez. Már az 1970-es évek óta készítenek fotósorozatokat urbex-témában a híres fotográfusok is. Ilyen például Michael Eastman, fotós Vanishing America (Eltűnő Amerika) sorozata, amelyen keresztül nevadai kísértetvárosokat ismerhetünk meg. A weburbanist.com oldalon megtekinthető a sorozat.

Tiltott helyek térképe

Az elhagyatott épületek egy letűnt kor történetét mesélik el, nagy teret engedve a fantáziának. Nem csoda, hogy a profi fotósok mellett egyre több kalandvágyó utazó is urbexbe fog. Németországban Berlin kitűnő játszótere lehet egy kezdő urbexesnek. A berlini Beelitz-Heilstätten Kórház, az 1936-os Olimpiai Falu, a Tempelhof Reptér és a Planterwald szellem-vidámparkja jó kezdet lehet. Az urbexnation.de honlapon számos ötletet kaphatunk olyan helyekről, ahol veszélytelenebb az urbexezés, így a kezdők is kipróbálhatják magukat.

A németországi urbexesek egyébként hazánkba is szívesen ellátogatnak. Szombathely elhagyatott vasúti vagonjai, Kehidakustány épületei, Kőbánya pincerendszere, az egykori Hiradástechnikai Gyár Beloianniszban vagy a balatoni horrorüdülő Keszthely közelében kedvelt célpontjai az urbexeseknek. A szellemvarosok.blog.hu oldalon meglepően sok elhagyatott magyarországi helyet és épületet ismerhetünk meg.

Csak a bátorság szab határt

Ha azonban szeretnél világot látni urbex-módra, a brüsszeli Laeken királyi kertje alatt megbúvó kripták, a New York-i Hospital X kórház vagy a Kolumbia Egyetem alagútrendszere, a párizsi katakombák, a római Forum of Nerva vagy a Manicomio della Marcigliana árvaház, a Los Angeles-i Murphy Ranch mind legálisan látogatható urbex-helyszínek. A merészebbeknek pedig Csernobil környéke vagy a Kelenföldi erőmű ajánlott témaként.

Urbex az Instán

Ha szeretnéd a világ urbex-oldalát is felfedezni, az Instagramon számos fotós és urbexes van, akit érdemes követni. London elhagyatott sarkait @ecolephoto képein keresztül ismerhezed meg. @trashhand Párizs kevésbé romantikus arcát mutatja be.
Hidak, utak és vasúti útvonalak @mattdoscher témái. @bigmanjapan igazán művészi képeket készít az elhagyatott helyszínekről. Graffiti és káosz, igazi szellemvilág a nagyvárosban. Így jellemezhetnénk @stevesweatpants képeit. Míg @jamiebettsphoto a szép és a félelmetes határait feszegeti fotóin.

Jelentkezzen be vagy regisztráljon a kedvencekhez mentéshez!