Élményeket adunk.

LOLA: „A színpadon is jobb vagyok, amióta élesen látok”

A szokásos pörgős nyár áll Lola mögött: háromféle koncertjével járta az országot, a budapesti A38 hajón önálló esttel lépett fel. Tizennégy éve énekel, és még most is nagyon fiatal. Ennek ellenére tudatos karrierépítő, aki ma már csak olyasmit énekel, amit teljesen a magáénak érez. Idén januárban átesett egy fontos egészségügyi beavatkozáson, ami még a színpadi jelenlétét is megváltoztatta.

0 885

„Pápaszemes voltam, fogszabályzós, ráadásul kisebb a többieknél. Szóval kemény gyerekkorom volt” – mondja Lola, igaz, ma már mosolyogva. Az iskolában csúfolták, így nem csoda, hogy amint tudta, le is tette a szemüveget: tizennégy évesen kontaktlencsére váltott. „Először kisebbfajta csodaként éltem meg, hogy nincsen szemüveg, de később valamennyire a lencse is zavart. Koncerteztem, fesztiválokra jártam vele, és a por nem tett jót neki. Aztán ott volt a macera: reggel betenni, este kivenni, utazásokon nincsenek meg a megfelelő higiénés körülmények… arról nem beszélve, hogy mennyi pénzt felemészt. A végén már kisebb vagyont vitt el az, hogy lássak.”

Megbízható klinika

Így amikor először lehetett hallani lézeres szemműtétekről itthon, Lola is elgondolkodott. „Egy ideig tartottam attól, hogy a szememhez érjenek, beavatkozzanak a működésébe. Aztán arra gondoltam, hogy ez már rutineljárásnak számít, és annyi mindenkinek sikerült! Emellett megbízható klinikához fordultam, amiről csak jót hallottam. Tudtam például, hogy akinél nem tartják indokoltnak a beavatkozást, annál nem végzik el, szóval nem arról van szó, hogy mindenáron rábeszélnek. Így végül összejött a dolog, és milyen jó döntés volt!”

Lola szinte remegett, amikor eljött a nagy nap: elindult a Sasszemkezelésre. A párja, Bence is féltette, pedig „ő igazán nem aggódós típus” – mondja az énekes. „Jó, ha az ember visz magával valakit, akiben bízik” – mondja Lola. „Számítottam rá, hogy kellemetlen lesz, hiszen mindenki félti a szemét, de tizenöt perc az egész, ami – ha meggondoljuk – semmi egy élethez, de még egy naphoz képest is.”

Örömkönnyek műtét után

A szakemberek azt mondták, Lola jobban félt, mint az átlagos páciens, úgyhogy plüssmacit kapott, mint a gyerekek, sőt, valaki végig fogta a kezét. Párja pedig csak azt látta, hogy sírva jön ki a szobából. Meg is rémült, azt hitte, baj történt. Pedig örömkönnyekről volt szó. „Kész csoda volt” – meséli az énekes. „Kinéztem a klinika ablakán, és láttam, milyen autó megy el az utcán. Már aznap sorozatokat néztem, és olvastam az ‘új’ szememmel. Műtét után egy héttel már koncerten voltam, két hét múlva pedig már színpadon énekeltem.”

Kinyílt a világ

Mivel Lola műtét előtti dioptriája elég erős volt – mínusz hatos –, ráadásul mint kiderült, nem is a megfelelő lencsét viselte, nála igazán látványos volt a különbség. „Kinyílt a világ, egyszerűen minden más így! Gyakran megyek át az Erzsébet-hídon, és persze korábban is láttam, hogy ott a hegy a szoborral, de most érzékelem a részleteket is… sőt, a párom azt mondja, előadóként is jobb lettem, sokkal magabiztosabb vagyok a színpadon.”

Mindez fél éve történt, és Lola látása nemhogy nem romlott, de legutóbb 125%-osra mérték be a kontrollon. „Bárszéken ülve is el tudom olvasni a földre tett dalszöveget, és időnként azzal szórakozom, hogy messziről leolvasom mások telefonját” – meséli nevetve.

Megvalósult álom

Lola tizennégy éve énekel, és ezalatt sok minden változott mindabban, amit az ő zenéjének mondhatunk. „Az elején egyszerűen csak jól éreztem magam, de azok a dalok azért még nem mind voltak önazonosak. Ma már csak olyat énekelek el, aminek köze van hozzám.”
Az énekesnővel rengetegen tudnak azonosulni: Lolának hatalmas rajongótábora van, és a közösségi oldalakon is sokan követik. „Szeretek közel kerülni az emberekhez, mert ehhez a pályához a személyiség is hozzátartozik.”

Lola megvalósította mindenki álmát: abból él, amit legjobban szeret csinálni. Pedig a kezdetekkor sokan próbálták meggyőzni arról, hogy gondolkozzon „normális” hivatásban is. „Az egyik gimnáziumomban nem akarták engedni, hogy énekeljek. Fogtam, és rájuk csaptam az ajtót. De milyen jó, hogy megtettem! Ez a pálya nem válik unalmassá, hiszen mindig lehet benne változni.”

Jó volt vele felnőni

Már csak néhány hét, és kész egy új dal, hozzá a videoklip is, amiket Lola és párja maguk készítettek, hiszen az énekesnő szeret lehetőleg minden munkafázisnál jelen lenni. Sokan úgy gondolják, nem jó, ha az ember együtt dolgozik a párjával. Lola azt mondja, ez a nap huszonnégy órájában nem is menne, de néha segít, ha Bence is ott van vele, például mindig nyugodt, ha ő hangosítja a koncertjét. A pár négy éve van együtt. „Huszonöt évesen jöttünk össze, és sokat változtunk egymás mellett. Azelőtt mindig azt hittem, hogy egy hosszabb kapcsolatban unatkoznék, de mellette ez nem fordul elő. Tudunk együtt dolgozni, de simán elmegyünk külön nyaralni is, ha arról van szó. Jó néha úgy hazamenni, hogy tudsz mit mesélni a másiknak!”

Ahogy ő fogalmaz, tíztől százévesig mindenféle korosztály képviselői felbukkannak a koncertjein. A sok megerősítés ellenére azonban nem feltétlen tudja, ki miért szereti a művészetét, de azt már sokaktól hallotta, hogy jó volt vele felnőni. „Az emberek korszakokhoz, emlékekhez kötődnek” – magyarázza. Nemrég egy esküvőre küldött videóüzenetet, mert a nyári táborban, ahol az ifjú pár annak idején összejött, az ébresztő mindig az ő dala volt…

Ha bemondja a „lola” kódot, akkor a Sasszemkezelése napján 10 000 Ft-os napszemüveg-kedvezményt kap a Sasszemklinika teljes napszemüveg-kínálatából. Az ajánlat 2018. február 28-ig érvényes. Ingyenes alkalmassági vizsgálatra itt jelentkezhet: sasszemklinika.hu/jelentkezzen