Élményeket adunk.

IRÁNY A PIAC

Ha külföldre utazol, egyszerűen kihagyhatatlan program egy jó piacozás, ugyanis nincs másik hely, ahol ennél jobban beleshetnél a helyiek mindennapjaiba – megismerkedhetsz az adott ország valódi gasztronómiájával, és a hűtőmágnesnél jóval különlegesebb szuvenírekre is szert tehetsz. Összegyűjtöttük Európa legjobb piacait, amit semmiképp se hagyj ki, ha arra jársz!

0 1 252

Markhal, Rotterdam

A holland piac nemcsak az ízlelőbimbóidat, de minden érzékszervedet megmozgatja! Akkor is látogass el ide, ha az építészetért és művészetért rajongsz – a modern, patkó alakú épület 2014-ben nyitott meg, és a többszáz standon, üzleten kívül számos bárnak, étteremnek, hangulatos terasznak ad helyet, hogy a gasztrokülönlegességeket ott helyben meg is kóstolhasd. Már, ha le tudod venni a szemed a mennyezetről, a gigantikus kupolát ugyanis elképesztő festés ékesíti. Ráadásul minden nap nyitva van, így biztosan nem maradsz le az élményről.

A holland piac nem csak az ízlelőbimbóidat, de minden érzékszervedet megmozgatja.

Mercado de San Miguel, Madrid

Ha minél előbb fel szeretnéd venni a spanyolok temperamentumos ritmusát, irány a város közepén álló piac! A fedett üvegcsarnokban már nyitástól fantasztikus a hangulat, ezért érdemes több napszakban is meglátogatnod – délelőtt nyugodtan vásárolgathatsz az isteni ibériai sonkákból és helyi édességekből, de estefelé, mikor kicsit hűvösebbre fordul az idő, akkor kezdődik az igazi fieszta!

Egy paella-vacsora, néhány pohár spanyol bor vagy sörkülönlegesség, a nyüzsgő hangulat és élő zene után biztosan nem lesz hiányérzeted!

Portobello Market, London

A Hyde Park közelében lévő szabadtéri antik piac a világ legnagyobb ilyen jellegű vására – több mint ezer árus portékája vár rád. Nemcsak csodás kincsekre, ajándékokra bukkanhatsz itt, de a különleges tárgyakon keresztül Nagy-Britannia történelméhez is közelebb kerülhetsz, így tulajdonképpen felér egy múzeumi sétával. Kötelező, ha imádod a vintázs dísztárgyakat, esetleg gyűjtesz valamit, például mindenfelé ezüstkanalakra, vagy antik szobrocskákra vadászol, mert biztosan találsz egyet. Vasárnap kivételével bármikor meglátogathatod!

Portobello Market – London

Mercado da Ribeira, Lisszabon

A portugál főváros piactere egy eredetileg 1882-ben készült neoklasszicista épületben kapott helyet, amely azonban néhány éve óriási felújításon és átalakításon esett át. Az új, indusztriális stílusú miliőben így ma már sokkal modernebb, fiatalosabb hangulat várja a látogatót, de nem felejtik a régit, hiszen a falak tele vannak az előző századból származó fekete-fehér fotókkal, és kínálat sem változott, így most is ugyanúgy megkóstolhatod az Atlanti-óceán adta tengeri herkentyűket.

Mercado da Ribeira – Lasszabon

Cormano piac, Milánó

Európa egyik legnagyobb és leghíresebb bolhapiaca a város északi részén helyezkedik el, és szombaton tart nyitva – amíg a szem ellát, standokat ás árusokat találsz. Készülj fel rá, hogy több órát fogsz itt eltölteni a ritka ékszerek, tárgyak, vintázs bútorok között keresgélve. A divat egyik fővárosában persze rengeteg cipőt, ruhát is fellelhetsz a piacon, ami messze túlmutat a nálunk ismert használt darabokon, úgyhogy válogass a dizájnos holmi között, és bátran alkudozz!

Carmel piac, Tel-Aviv

Elég néhány órát eltölteni ezen az elképesztően sokszínű piacon, és máris az ezeregy éjszaka meséinek világában találod magad. Nemcsak a zsidó, de az arab, török, görög konyha legfinomabb elemei keverednek itt, úgyhogy egyszerűen muszáj éhesen érkezni, mert nagyon csalódott leszel, ha nem tudod megkóstolni a frissen készülő falafelt, humuszt, szaftos szendvicseket, a sokféle baklavát, és persze a friss datolyát. Az eladók rendkívül kedvesek (Tel-Aviv az egyik legelfogadóbb város a világon), és mindenki beszél angolul, úgyhogy bátran kérdezd ki őket, mit ajánlanak – és tankolj fel a színes fűszerpultokból, hogy itthon is megidézhesd a közel-keleti ízeket! Az ételeken kívül találsz textíliát, ruhát, dísztárgyakat és kiegészítőket is.

Mercat Central, Valencia

Akárcsak a legtöbb piac, ez a spanyol tengerparton lévő is az utazók egyik kedvenc találkozóhelye volt régen, ahol elcserélhették portékáikat, így története szintén többszáz éves múltra tekint vissza. Mára természetesen kicsit modernebb köntöst kapott (leginkább a budapesti nagy Vásárcsarnokra emlékeztet), a vas-, üveg- és kerámiakupolák a város jellegzetes tornyait idézik. Remek célpont ahhoz, hogy a spanyol gasztronómiával közelebbről is megismerkedjünk – a barcelonai Ramblán lévő gigakomplexumhoz képest azonban lényegesen élhetőbb, kevesebb a turista, tágasabb a tér, így kényelmesebben válogathatunk, kóstolgathatunk a nyolcezer négyzetméteres zöldség-, gyümölcs- és halpiacon.

A helyi kedvenc: Hunyadi téri piac, Budapest

Számos toplista szerint a főváros legjobb zöldség- és gyümölcskínálata nem a turisták által kedvelt Fővám téren, hanem a hatodik kerület Hunyadi terén található. Az aprócska, de csodásan felújított szabadtéri őstermelői piacon hamisítatlan hangulat fogadja az embert – idős nénik, bácsik árulják a reggel kertjükből összeszedett pár szem gyümölcsöt, idényzöldséget, szabad alkudozni, csevegni pedig kötelező, hiszen szuper recepteket is ajánlanak a hozzávalók mellé.

Napközben többször hangosbemondó köszönti a vásárlókat és az árusokat is, megemlékezve utóbbiaknak még név- és szülinapjáról is. A szomszédos téren gyakoriak a kulturális műsorok, de a gyerekek sem unatkoznak, hiszen óriási játszótéren várhatják ki, míg szüleik beszerzik a friss árut.