Élményeket adunk.

KORFU – SZERELMESEKNEK SZERETETTEL

Korfut annyira szeretik a magyar turisták, hogy volt olyan időszak, amikor magyar lapokat is kínáltak a helyi újságárusok az itt nyaralóknak.

0 1 403

Különgépek már régóta indulnak a festői szépségű szigetre, késő tavasztól kora őszig. A szigetnek az idők folyamán nagyon sok neve volt, Korfunak a velenceiek hívták. A helybeliek ugyanakkor ma is Kerkyrának nevezik. Így hívták ugyanis a legenda szerint az egyik folyóisten lányát, akit Poszeidon, a tenger istene elrabolt, és a szigeten együtt hált vele. A nimfa nevét viseli a sziget és a fővárosa egyaránt.

Sokan vágytak rá

Korfu, vagyis Kerkyra számtalan sziklájának, tengeröblének van mitológiai vonatkozása. A főváros például állítólag két olyan hegy közé épült, amelyek valójában Uránusz főisten megkövesedett heréi. Az első istenek, Uránusz és Gaia fia, Kronosz ugyanis anyja biztatására levágta apja heréit, és amikor ezek a vízbe érkeztek, megkövesedtek, de előtte a vércseppekből megszülettek a nimfák. Korfu az a sziget, ahol a víz Odüsszeuszt a hajótörés után partra vetette. Ez volt a phaiákok legendás birodalma, ahol Alkinoosz uralkodott, lánya, Naüsziká pedig ápolta Odüsszeuszt.

Korfu fővárosát kötelező meglátogatni, a város hangulata miatt

Az biztos, hogy a szigetet a későbbiekben rengetegen próbálták megszerezni. A macedón birodalom része lett, majd Róma uralma következett, ezután a sziget a bizánci birodalomhoz tartozott. Ezt követően elfoglalták a velenceiek, ennek a mai napig látszik a hatása. A főváros utcácskái hasonlítanak Velencéhez. Szűk sikátorok, három-négyemeletes házakkal, amelyek ablakait zsalugáter fedi. Az épületek alsó szintjén mindenütt üzletek várják a vásárlókat, fagyizók, szuvenírboltok sorakoznak egymás mellett. Ha Korfun nyaralunk, kötelező ellátogatni a fővárosba valamelyik este, annyira fantasztikus itt a hangulat.

Sisi kedvence

Alighanem minden magyar turista felkeresi az Achilleon nevű települést, amely tulajdonképpen egy kastély, mellette néhány házzal, szuvenírbolttal és kávézóval. Erzsébet királyné 1890-ben vásárolta meg ezt a birtokot, mert annyira szép volt a kilátás a tengerre. Olasz építészeket bízott meg, hogy álmodjanak ide egy neoklasszicista palotát, német szobrászokkal pedig a görög mitológia hőseiről készíttetett alkotásokat. A kastély gyönyörű lett, bár díszítettsége néhány szakértő szerint már a jó ízlés határait súrolja, de a hétköznapi turisták erre csak annyit mondanak: szép.

 

Mivel Sisi kedvenc mitológiai hőse Akhilleusz volt, így róla nevezte el a palotát, és róla csináltatta a legtöbb szobrot is. A királyné sokáig nem élvezhette a kastélyt, hiszen 1898-ban anarchista merénylet áldozata lett. II. Vilmos császár vette meg aztán a birtokot, neki is külön emlékszobája van az épületben. A kertben Sisi szobra is látható, állítólag szépsége csak azért nem tökéletes, mert márványból nehezen tudták megformálni különleges ruháját. Később a palota egy ideig kaszinó volt, ma múzeum.

Változatos tengerpart

Korfun nem csupán kellemes homokos, hanem kavicsos, sőt, sziklás partszakaszra is ellátogathatunk. Sidari az, ahol a nagy strand homokos, lassan mélyülő, egyes szakaszokon a Balaton déli partjára emlékeztet. Amikor továbbsétálunk, az öböl menti sziklához érünk. Ezek határolják a szerelmesek csatornáját. A legenda szerint ha egy szerelmespár együtt átúszik a földnyelv alatt húzódó, vízzel teli alagúton, akkor örökre együtt maradnak.

A Paleokasztrica melletti strand lélegzetelállító

A turisták úsznak is rendületlenül, meg napoznak, hiszen rengeteg nyugágyat helyeztek el a tengerparton és a nagyobb úszómedencéknél. Korfu fővárosától északra található Gouvia, itt szintén homokos a strand, ha szeretnénk megtanulni vízisíelni, ez ideális terep, mert alig hullámzik a tenger. Benitses régen egyszerű halászfalu volt. Az utóbbi években annyi diszkót, tavernát nyitottak itt, hogy a település a huszonévesek üdülőparadicsoma lett. A homokos, kavicsos strandon szezonban mindig nagy a nyüzsgés.

Paleokastrica – Korfu legszebb strandja

Korfu szigetének egyik legszebb strandja Paleokasztrica mellett található. Gyönyörűek a sziklaképződmények a sziget nyugati részén fekvő településnél. Három széltől védett strandot is találunk itt, de mindegyik köves, kavicsos.

A víz itt a legtisztább, de a leghidegebb is, szeptember elején 21 fok körüli, míg a sziget másik oldalán 25-26 fokos meleg vízre is számíthatnak. Nem csoda, hogy Sisi kedvence volt Korfu, hiszen a terület különbözik a többi görög szigettől.

A csapadékos tél és tavasz miatt sokkal dúsabb a növényzet. Az átlaghőmérséklet is alacsonyabb, de azért nem kell aggódnunk, nyáron és kora ősszel van legalább 30 fok. Előfordulnak viszont záporok, ilyenkor mintha dézsából öntenék a vizet. A sziget 58 km hosszú és 27 km széles, az alakja pedig egy kalapácshoz hasonlít. De ezt csak a szuvenírboltokban vesszük észre, amikor a helyi borocskát is ilyen formájú üvegben kínálják, hogy aztán otthon is sokáig emlékezzünk a mesés utazásra.