Élményeket adunk.

FEJLŐDJ ÉS FESZTIVÁLOZZ

A lehető legjobban szeretnéd beosztani szabadságod értékes napjait? Akkor kösd össze a kellemeset a hasznossal - még az országot sem kell elhagynod ezért, hiszen tombol a fesztiválszezon, csak idén nézz szét a környéken is!

0 763

Zene füleidnek

Esemény: VeszprémFest, Veszprém, július 12-15.

A különböző zenei műfajok világsztárjait felvonultató fesztiválon a jazztől az operáig mindenféle koncerten részt vehetsz, idén ráadásul egy kis újdonság is várható. Az előadások díszlete ugyanis ezúttal a Séd patak partján elhelyezkedő csodás História Kert lesz, így ha teszel még egy nagy sétát a történelmi belváros palotákból, múzeumokból és templomokból álló várnegyedében, a kultúra habzsolása közben máris megnézted a város jelentősebb pontjait.

A fesztivál ingyenes kísérőrendezvényén, a Rozé, Rizling és Jazz Napok folyamán pedig a környékre jellemző gasztronómiával, borokkal is megismerkedhetsz.

Ezeket se hagyd ki a környéken: a római kori villát (Villa Romana) Nemesvámos-Baláca településen, a közeli zirci apátságot és arborétumot, illetve a híres porcelángyárat Herenden.

Ereszd ki a gőzt!

Esemény: Campus Fesztivál, Debrecen, július 19-23.

A totális kikapcsolódásra nem is lehetne jobb helyszínt választani Debrecennél – a nyüzsgő fesztivál mozgalmas programjain garantáltan kifújhatod magad, hiszen a koncertek mellett humoristák, színészek, filmvetítések, és persze gasztrofalu vár. Mindemellett a fesztivál területén kívül is érdemes alaposan körülnézni, mert a debreceni Nagyerdő környékét elképesztően gyönyörűen újították fel az utóbbi években kezdve a parktól egészen a futballstadionig.

A fő tér is csak pár villamosmegállóra van, így a híres Aranybika Hotelt, és a csodás református nagytemplomot sem kell kihagyni. Az egyetem épületeit is mindenképp nézd meg – mivel rengeteg az itt tanuló külföldi diák, a kampusz éppen olyan, mintha egy amerikai filmbe csöppentél volna: saját közösségi bringahálózatuk van, és ultramodern sportlétesítmények veszik körbe.

Ezeket se hagyd ki a környéken: a debreceni Aquaticum fürdőt, a hortobágyi Kilenclyukú hidat.

100% kultúra

Esemény: Művészetek Völgye, Kapolcs, július 21-30.

Gyakorlatilag elég lenne csak az immár huszonhetedik alkalommal megrendezett fesztiválon részt venni ahhoz, hogy képzeletben bejárd és megismerd Magyarország minden csücskét. Lesz itt udvara, színpada a Nemzeti Színháznak, a Fonó Budai Zeneháznak, a Cseh Tamás program zenekarainak, de Hobo taliándörögdi kertjében, vagy a Cirque du Tókert cirkuszi helyszínen is töltődhetsz.

Egy igazán természetközeli programról van szó, így ideális, ha nem vágysz hajnalig tartó elektronikus zenére, viszont megismernéd hazánk hagyományait, kulturális örökségeit, és a Káli-medence csodás tájvédelmi körzetét.

Ezeket se hagyd ki a környéken: a Csodabogyós-barlangot Balatonederics közelében, a Szent György-hegyről látható balatoni panorámát, a hazánkat kültéri makett formájában bemutató Országparkot Kapolcson.

Rejtett gyöngyszemek

Esemény: Zempléni Fesztivál, Tokaj-hegyalja, augusztus 11-19.

A fesztivál az észak-magyarországi régió legnagyobb kulturális, turisztikai és bor-gasztronómiai nyári rendezvénysorozata, amelyet nem egyetlen településen, hanem a térség legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein rendeznek meg. Kikapcsolódás közben így olyan kis ékszerdoboz-falvakat járhatsz be, mint Erdőbénye, Mád vagy Disznókő. Ha rajongsz a komolyzenéért, a jazzért, a táncért, az irodalomért és színházért, akkor legalább egyszer kötelező program, főleg, ha egyébként ritkán jársz errefelé, hiszen a hungarikumnak számító, és az UNESCO világörökségi listáján is szereplő tokaji borvidékkel is megismerkedhetsz.

Ezeket se hagyd ki a környéken: a vadregényes Megyer-hegyi tengerszemet a Malomkő tanösvény mentén, a csokoládéműhelyt Szerencsen, a sárospataki várat.

Történelmi kavalkád

Esemény: Savaria Történelmi Karnevál, Szombathely, augusztus 24-27.

A szombathelyi karnevált nyugodtan sorolhatjuk a nyári fesztiválszezon legjobbjai közé – világ-, nép- és könnyűzenei koncerteket éppúgy kínál, mint foglalkoztató és szórakoztató gyermekprogramokat, színházi előadásokat, artista- és akrobataprodukciókat, gasztronómiai eseményeket. Nem beszélve a fő attrakcióról, az esti fáklyás, jelmezes felvonulásról, amelynek során közel ezer, korhű jelmezbe öltözött polgár vonul végig a belváros utcáin, a római alapokon nyugvó város sejtelmes kulisszái között.

Mivel pár nap alatt a római kor legionáriusainak és gladiátorainak mindennapjait éppúgy megismerheted, mint a honfoglaláskori magyar életmódot, a lovasíjászat legfinomabb fogásait, a középkori vitézi virtust vagy a török háborúk korát, szuper nyárzáró program iskolásokkal, hogy kicsit felfrissítsétek a nyáron leülepedett töri tanulmányokat.

Ezeket se hagyd ki a környéken: a Vasi Múzeumfalut, a Járdányi Paulovics István Romkertet, a Kámoni Arborétumot, a Dunántúl legmagasabb pontját: az Írott-kő hegycsúcsot Kőszegnél.