Élményeket adunk.

SZOLNOK, A TISZA FŐVÁROSA

Ezúton szeretnénk meghívni Önt Magyarország tizenegyedik legnagyobb vidéki városába. Ha már évekkel ezelőtt járt nálunk, jöjjön el azért, hogy meggyőződjön arról, milyen gyors ütemben fejlődik városunk. Ha viszont még nem járt Szolnokon, akkor azért érdemes hozzánk utaznia, hogy megismerje a természeti kincsekben és kulturális ajánlatokban meglepően gazdag alföldi várost és térségét.

0 1 301

A Tisza és Zagyva folyók – melyek árterei, holtágai horgászok, kirándulók paradicsoma – a város életében rendkívül fontos szerepet játszanak. A két folyó találkozásánál épült fel a mi városunk, melynek lakói szorgalmas, kitartó emberek.

A város jelképe a Tiszavirág híd

Szolnok a folyó élővilágán túl egy másik kincs birtokosa is. A 900 méter mélyről feltörő gyógyvizünk csodáit időről-időre egyre többen ismerik és kedvelik meg.

Tiszavirághíd, a város jelképe.

De nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy további páratlan kincsekre leljünk Szolnokon, hiszen városunkban június közepétől a hónap végéig tartó tiszavirágzás, a kérészek násztánca – mely az élet mulandóságának, a szépség és a boldogság tünékenységének szimbóluma-, minden évben ámulatba ejti a Tisza-part kedvelőit. A tiszavirágzás szimbolikája ihlette meg a Tiszavirág híd alakját is, mely városunk jelképé vált.

De gondoljunk csak a Szolnok szívében fekvő Rózsakertünkre, ahol hazánk szinte összes, őshonos gyűjteményekben előforduló nemesített rózsafajtája megtalálható. A Rozárium idilli helyszín egy romantikus vagy egy fáradt nap utáni kikapcsolódást nyújtó sétára egyaránt.

Kulturális csemegék

Szolnok vonzerejéhez hozzájárulnak oly nagyszabású rendezvények is, melyek már-már hagyományossá váltak városunkban. Amennyiben Ön a kulturális programok iránt érdeklődik elsősorban, figyelmébe ajánljuk fesztiváljainkat: a Gulyásfesztivált, ahol megkóstolhatja a híres szolnoki gulyást, a Tiszavirág Fesztivált, ahol nemcsak a tiszavirágzás csodálatos látványában gyönyörködhet, hanem zenei és gasztronómiai különlegességekkel is megismerkedhet, de ellátogathat a Csokoládéfesztiválra is, ahol a magyar kézműves édességek és készítőik bemutatkozásán túl a kikapcsolódást nyújtó, kreatív szórakoztató programok teszik teljessé a fesztivált, vagy a Tiszai Hal napjára, mely célja a tiszai halászat és a horgászati tradíciók népszerűsítése.

A kulturális élmények szerelmeseinek ajánljuk továbbá a Tisza-parti Nyár, az Ételkorzó, az ARTjáró, az Őszi Szolnoki Művészeti Hetek, a Parti-Túra Szolnoki Szimfonikus Nyár Művészeti Fesztivál, a Tiszai Hal Napja, a Szolnok Napja, a Szolnoki csata – hadijáték, a Szolnoki Zenei Fesztivál és még számos rendezvénysorozatunkat egyaránt. A város alkotó közösségei közül nemcsak a Szolnoki Művésztelep művészei váltak híressé az évek során, hanem a Tisza Táncegyüttes, a Bartók Béla Kamarakórus és a Szolnoki Szimfonikus Zenekar is. Szolnok hírnevét öregbíti előadásaival a Szigligeti Színház, tárlataival a művésztelep, mely utóbbi 1902 óta fogadja a művészeket. Emellett számos múzeum állandó és időszaki kiállításaival várja látogatóit.

A szolnoki Szigligeti Színház

A sportok szerelmeseinek

Szolnokon nagy hagyománya van a vízilabdának, a kosárlabdának, a labdarúgásnak és a vízi sportoknak. A horgászat, a vadászat és a lovaglás kedvelői is találnak lehetőséget hobbijukhoz. A szabadidő hasznos eltöltéséhez számtalan szórakozási lehetőség áll az idelátogatók rendelkezésére: vendégeink a Tiszán, a Zagyván és a holtágakon különböző evezős sportokat is kipróbálhatnak, parkerdőnkben lévő turisztikai tanösvényeken, a gátakon és a túraútvonalakon kerékpározhatnak, túrázhatnak, de a várost átszelő folyónkon sétahajókázásra is lehetősége nyílik vendégeinknek.

Változatos programok

Amennyiben viszont a repülést szereti, meginvitáljuk a RepTár Szolnoki Interaktív Repülőmúzeumba, Európa egyik legizgalmasabb katonai repüléstörténeti múzeumába.

A Sörárium pedig egy olyan egyedülálló interaktív sörmúzeum és kiállítótér, mely nemcsak a város turisztikai kínálatát gazdagítja, de a sok éve szunnyadó szolnoki sörgasztronómiának is lendületet ad.

Ezen programok, látnivalók csupán kis szeletei Szolnok turisztikai kínálatának, de talán elöljáróban megmutatják mindazt, milyen sokszínű, izgalmas és változatos programokban lehet része annak, ki városunkba látogat.

Folyóink vonzereje, a RepTár, a Sörárium különlegessége, belvárosunk szépségei, éttermeink finomságai mellett, az itt élő emberek Szolnok valódi büszkeségei. Jöjjön el, ismerjen meg bennünket!

A következők is érdekesek lehetnek