Élményeket adunk.

5 TIPP A TÖKÉLETES FOTÓKÉRT

Legtöbben fényképezőgép helyett már kizárólag okostelefonnal örökítik meg a vakáció legjobb pillanatait – te is így vagy ezzel? Akkor figyelj, mert adunk néhány tanácsot, hogy az idei képek még jobban sikerüljenek!

732

Ismerd ki!

Nagyon sokan csak vaktában lövöldöznek képeket, anélkül, hogy készülékük alapvető funkciót ismernék, így sokszor csalódás a dolog vége. Ennek elkerülésére először is tanuld meg a kamera működését, próbálgass ki otthon mindent rajta, hogy éles helyzetben már tutira mehess – rengeteg szituációhoz passzoló felvételi mód van például gyárilag a telefonokban, külön beállítást használhatsz sporteseményeken vagy tájképekhez, használd őket!

Találd ki!

Ha igazán jó emléket akarsz a vakációról, akkor mindig tudatosan válaszd ki a fotó tárgyát, szereplőjét! Ellenkező esetben több ezer olyan képpel térhetsz haza, ami bármelyik útikönyvben szerepelhetne, ezért kerüld, hogy a látványosságokat totálban fényképezed – évekkel később semmi érdekes nem lesz mondjuk egy Colosseumot ábrázoló felvételben. Keress olyan részleteket, amelyek megfognak valamiért, vagy találjatok ki vicces, kreatív pózokat, látószögeket!

Ne tárold a rossz, életlen előnytelen képeket, töröld őket azonnal a készítés után. Így nem foglalja a készülékék memóriáját és lesz hely a tényleg jó fotók számára.

Így örökítsd meg!

A beállítás a fényképezés egyik legfontosabb momentuma, ahogyan az előbb is említettük, ettől lesz egyéni a kép. Ha emberek is szerepelnek rajta, de nem férnek rá egész alakos méretben, figyelj, hol vágod el a testüket! Ha nagyobb társaságot örökítesz meg, keress egy keretet nekik a háttérben, máris profinak tűnik majd a kompozíció: például állítsd őket egy nagy színes kapu vagy ablak elé! Soha ne zoomolj, fogadd el, hogy a mobilok csak a minőség rovására képesek nagyítani, és használd a fókuszt!

Vidd a fénybe!

Ha lehet, a természetes fényeket használd, és felejtsd el a vakut – sajnos nem teljesen ugyanazt tudja, mint a profi gépek esetében, ezért nagyrészt csak hátráltat a fényképezésben, ráadásul ez okozza a piros nyusziszemeket. Kevés fény esetén támaszd le a készüléket, így nem homályos, viszont sokkal hangulatosabb lesz az eredmény. Koncerteket, sporteseményeket, amiktől messze állsz, szintén esélytelen vakuval bevilágítani, így kizárólag a fellépőket zavarod vele.

Játssz vele!

Szuperek az Instagram-szűrők, de ezeknek köszönhetően naponta több millió, közel egyforma stílusú kép készül. Légy egyedi, és bátran használd telefonod saját képszerkesztő funkcióit! Nem tudsz rosszat alkotni, ettől ne tarts, ha a fények, kontrasztok, színek eltologatásával neked tetsző végeredmény születik, akkor az éppen úgy lesz tökéletes, ha pedig belejöttél, számtalan szerkesztő-applikációt tölthetsz le.

Jelentkezzen be vagy regisztráljon a kedvencekhez mentéshez!