Élményeket adunk.

100% BIZTONSÁG

Már mindent leszerveztetek, úgyhogy indulhat a vakáció? De ugye a biztonságról sem feledkeztetek el? A felhőtlen nyaralás érdekében érdemes betartani néhány dolgot, hogy ott már semmiért se kelljen aggódnotok!

0 806

Utasbiztosítás nélkül sehova!

Sokan szeretik megspórolni a külföldre szóló utasbiztosítás összegét, de te ne tedd! Pár ezer forintos kiadást jelent, ha viszont mégis beüt a krach, az az anyagi helyzetedre nézve óriási terheket is róhat. Már egy kisebb baleset is elég hozzá, például, ha kificamodik a térded strandröplabdázás közben, belelépsz egy tengeri sünbe, vagy ledönt a lábadról egy gyomorrontás, és kórházi folyadékpótlásra szorulsz. Arról nem is beszélve, hogy esetleg eltűnik a bőröndöd, benne a fél ruhatáraddal – a pótlás összege itt is messze túlmutat egy alap biztosításén, így legalább az indulás napjától a hazaérkezésig köss egyet, de ha évente két-három alkalommal is elhagyod az országot, sokkal jobban megéri éves konstrukciót keresni.

A legtöbb bank ajánl ilyet a folyószámládhoz, évi tízezer forint környékén, ami tökéletesen elég, ha átlagos turistaként kalandozol, sőt, a legtöbb még a síelésre is jó, és a poggyászkár, valamint egészségügyi ellátás is benne van. Repülős utazás esetén egyébként általában a jegy árában is van biztosítás arra az időre, amíg a légitársaság kezeli a csomagodat, ezért ha a bőröndöd mondjuk törött kerékkel, behorpadva érkezik a szalagon, azonnal, még a terminálon belül jelentsd be a kárt, és vetesd fel a jegyzőkönyvet a reklamációs pultoknál, mert visszamenőleg nem vállalnak érte felelősséget.

Érdemes kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát is (bármely kormányhivatalban), amely azt jelenti, hogy külföldi orvosi költségeidet a magyar állam fizeti – viszont kizárólag azt, így ez nem helyettesíti, csak kiegészíti az utasbiztosítást!

Lopás ellen

  • Egy átlagos nyaralás során szerencsére sok veszély azért nem fenyeget, de a tolvajokkal a legtöbb helyen számolni kell. Nem kell persze túlaggódni a dolgot, pár trükkel maximálisan elkerülheted a kellemetlenségeket. Például az összes iratodat fénymásold le indulás előtt (a biztosítási kötvényt is!), és városnézéskor vagy a partra soha ne vidd le az eredetit – ha igazoltatnak, mindenhol elfogadják a másolatot.
  • Pénz se legyen nálad több, mint amennyi feltétlenül szükséges, de a maradékot is vagy a szobaszéfben vagy több helyre elrejtve hagyd a szálláson.
  • Ezen kívül pedig hallgass a józan észre – tömegközlekedési eszközökön ne mutogasd az értékeidet, ne mobilozz, nyilvános helyen ne számolj pénzt, és ne farzsebben tartsd a tárcádat, hanem belső zsebekben vagy zárható táskában!
  • Az okostelefonon kapcsold be a helyzetét meghatározó applikációt, és állítsd be, hogy fotóid folyamatosan töltődjenek a felhőbe – nem egy zsebes bukott már le azzal, hogy a friss zsákmánnyal szefizett, a képes bizonyíték pedig a tulajdonos postafiókjában landolt.
  • Ha autót bérelsz, jó, ha tudod, hogy a mediterrán országok legnépszerűbb tolvajtechnikája az, hogy robogóval melléd hajtanak, és kikapják az ülésen heverő értékeidet a meleg miatt lehúzott ablakon – ezt megelőzendő mindig nyomd be a gyerekzárat, és tíz centinél ne tekerd lejjebb azt az ablakot, ahol nem ül senki!

Ne aggódj!

Az utóbbi évek sűrűsödő terrorcselekményei miatt érthető, ha kicsit jobban félted testi épséged, de igyekezz kordában tartani, mert a félelem rossz tanácsadó – ne keresd állandóan, honnan, kitől érkezhet támadás, mert épp az a cél, hogy kipihend az egész éves feszültséget. Inkább éberségeden növelj kicsit, amit azzal érhetsz el, ha érzékszerveidet nem tompítod le.

Városnézés vagy futás közben ne hallgass zenét, mert nem hallod, hogy mi történik a hátad mögött, így veszély esetén a késői érzékeléssel értékes időt veszítesz. Ellenben használd a füledet és a szemedet – a kirakatüvegekben például egy csomó dolgot feltűnésmentesen figyelhetsz meg.

Ha egy környéken rosszul érzed magad, gyanús alakok ólálkodnak körülötted, azonnal hagyd el a terepet, keress forgalmas, világos területet, vagy kérj segítséget egy szimpatikus helyitől – ha baj van, ne keménykedj, ne harcolj, hanem fuss el, a zsebeseknek pedig add oda, amit akarnak, mert általában csak az értékeidre pályáznak. Megelőzésképpen viszont igyekezz mindig magabiztosnak tűnni, húzd ki magad, és felemelt tekintettel sétálgass, hiszen az erős, határozott embereket jóval kisebb eséllyel támadják meg.

Az éttermekben, kávézókban olyan asztalhoz ülj, ha lehet, ami mögött fal van, és szemben van a bejárattal, így hátulról nem érhet semmi váratlan, de a bejövőket is erőfeszítés nélkül látod. Óvatosan fogyassz alkoholt – pár koktél vagy pohár bor belefér, hiszen pihensz, de a szálloda védett területén kívül, pláne éjszaka inkább tarts nagyobb mértéket a szokásosnál. Idegentől pedig soha ne fogadj el bontott italt! Ha látod, hogy a pultos az orrod előtt nyitja fel a sört, akkor esetleg, de inkább vedd magadnak az innivalót!

Regisztrálj!

A magyar Konzuli Szolgálat honlapján néhány adat megadásával regisztrálhatod utazásodat, így vészhelyzet esetén a Külügyminisztérium pontosan tudni fogja, kit hol kell keresni, megkönnyítve ezzel a hazajutásod vagy a segítségnyújtást. További részletekért látogass el a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalra!