HALRA FEL, A PISZTRÁNG MENNYEI!
A pisztráng a legfinomabb halak egyike, ráadásul elkészítése is roppant egyszerű. Nem csoda, hogy Schubertet is megihlette! Könnyű, egészséges és ízletes lakomát varázsolhatsz belőle fél óra alatt. Jó étvágyat hozzá!
A pisztráng a legfinomabb halak egyike, ráadásul elkészítése is roppant egyszerű. Nem csoda, hogy Schubertet is megihlette! Könnyű, egészséges és ízletes lakomát varázsolhatsz belőle fél óra alatt. Jó étvágyat hozzá!
Mandulás pisztráng
Hozzávalók:
A halhoz:
- 1 db pisztráng
- 20 g vaj
- 2 szelet citrom
- só
- feketebors
- petrezselyemzöld
- olívaolaj
A mandulás vajhoz:
- 80 g vaj
- 30 g mandula (szeletelt)
Elkészítés:
(1) A zsigerelt pisztráng belsejét sózzuk, borsozzuk. (2) Beletesszük a citromgerezdeket, a petrezselyemzöldet, és a vajkockákat. (3) Egy sütőlemezre szilikonos sütőpapírt teszünk, ezt olívaolajjal megkenjük, rátesszük a pisztrángot, amit szintén leecsetelünk az olívaolajjal. 200 fokra előmelegített sütőben légkeverés nélkül 15 percen át sütjük a pisztrángot. (4) Közben a vajat a szeletelt mandulával közepes hőfokon addig melegítjük folyamatos keverés mellett, míg a vaj és a mandula aranybarna lesz. Vigyázzunk, mert könnyen megég! (5) Kivesszük a sütőből a megsült pisztrángot. Forrón tálaljuk, és a mandulás vajjal leöntjük.
Egészben sült pisztráng
Hozzávalók:
- 2 db pisztráng
- 1 db citrom
- 2 kávéskanál kakukkfű
- 1,5 dl fehérbor
- 4 dkg vaj
- őrölt színes bors
- só
Elkészítés:
(1) A megmosott, belsőségektől megszabadított halakat kívül-belül alaposan sózd meg és legalább fél óráig hagyd állni, hogy átjárja őket a só. (2) Amikor lejárt a fél óra, a sütőt kapcsold 200 fokra. (3) A vajat darabold fel. Úgy oszd el, hogy jusson belőle a pisztrángok hasába és a bőrükre is. Egyelőre csak a hasukba tegyél vajat. (4) Szórd meg a belsejüket kakukkfűvel, majd borsozd meg őket kívül-belül. (5) A citromot szeleteld fel és tegyél citromkarikákat a halak hasába. (6) Helyezd a pisztrángokat egy tepsibe, tedd rájuk a megmaradt citromkarikákat és a vajat. (7) Öntsd alájuk a fehérbort és mehetnek is a sütőbe. (8) Amikor a felül lévő felük már szép piros (kb. 10-15 perc múlva), akkor fordítsd meg őket. A bor közben szépen elpárolog majd a tepsiből. (9) Amikor a pisztrángok mindkét fele szép piros, tálalhatod is. Salátákkal, párolt zöldségekkel isteni.
Jelentkezzen be vagy regisztráljon a kedvencekhez mentéshez!