Élményeket adunk.

HALRA FEL, A PISZTRÁNG MENNYEI!

A pisztráng a legfinomabb halak egyike, ráadásul elkészítése is roppant egyszerű. Nem csoda, hogy Schubertet is megihlette! Könnyű, egészséges és ízletes lakomát varázsolhatsz belőle fél óra alatt. Jó étvágyat hozzá!

0 917

A pisztráng a legfinomabb halak egyike, ráadásul elkészítése is roppant egyszerű. Nem csoda, hogy Schubertet is megihlette! Könnyű, egészséges és ízletes lakomát varázsolhatsz belőle fél óra alatt. Jó étvágyat hozzá!

Mandulás pisztráng

Hozzávalók:

A halhoz:

  • 1 db pisztráng
  • 20 g vaj
  • 2 szelet citrom
  • feketebors
  • petrezselyemzöld
  • olívaolaj

A mandulás vajhoz:

  • 80 g vaj
  • 30 g mandula (szeletelt)
Elkészítés:

(1) A zsigerelt pisztráng belsejét sózzuk, borsozzuk. (2) Beletesszük a citromgerezdeket, a petrezselyemzöldet, és a vajkockákat. (3) Egy sütőlemezre szilikonos sütőpapírt teszünk, ezt olívaolajjal megkenjük, rátesszük a pisztrángot, amit szintén leecsetelünk az olívaolajjal. 200 fokra előmelegített sütőben légkeverés nélkül 15 percen át sütjük a pisztrángot. (4) Közben a vajat a szeletelt mandulával közepes hőfokon addig melegítjük folyamatos keverés mellett, míg a vaj és a mandula aranybarna lesz. Vigyázzunk, mert könnyen megég! (5) Kivesszük a sütőből a megsült pisztrángot. Forrón tálaljuk, és a mandulás vajjal leöntjük.

Egészben sült pisztráng

Hozzávalók:
  • 2 db pisztráng
  • 1 db citrom
  • 2 kávéskanál kakukkfű
  • 1,5 dl fehérbor
  • 4 dkg vaj
  • őrölt színes bors
Elkészítés:

(1) A megmosott, belsőségektől megszabadított halakat kívül-belül alaposan sózd meg és legalább fél óráig hagyd állni, hogy átjárja őket a só. (2) Amikor lejárt a fél óra, a sütőt kapcsold 200 fokra. (3) A vajat darabold fel. Úgy oszd el, hogy jusson belőle a pisztrángok hasába és a bőrükre is. Egyelőre csak a hasukba tegyél vajat. (4) Szórd meg a belsejüket kakukkfűvel, majd borsozd meg őket kívül-belül. (5) A citromot szeleteld fel és tegyél citromkarikákat a halak hasába. (6) Helyezd a pisztrángokat egy tepsibe, tedd rájuk a megmaradt citromkarikákat és a vajat. (7) Öntsd alájuk a fehérbort és mehetnek is a sütőbe. (8) Amikor a felül lévő felük már szép piros (kb. 10-15 perc múlva), akkor fordítsd meg őket. A bor közben szépen elpárolog majd a tepsiből. (9) Amikor a pisztrángok mindkét fele szép piros, tálalhatod is. Salátákkal, párolt zöldségekkel isteni.

A következők is érdekesek lehetnek