Élményeket adunk.

EGY VONAL EGY ÉRZÉS? EGY ÉKSZER – LEANEA

Extrém, ugyanakkor nőies, filigrán és érzékeny darabokat készít a fiatal ötvösgeneráció egyik legújabb tagja, Cser Boglárka Johanna. A vele készült interjúban friss márkájáról kérdeztük, és elmesélte azt is, hogyan lehet a munka a legkedvesebb időtöltés.

0 2 526

Még csak tavaly diplomáztál a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, mégis azonnal felismerhetőek a munkáid. Mit mondanál el a Leanea brandről?

Feltűnő, mégis könnyedén viselhető légies fémékszerek, különlegessé teszik még a legegyszerűbb farmer-póló szettet is. A letisztultság nagyon fontos számomra, minden egyes darab egyetlen határozott vonallal megrajzolt látványos grafikai gesztusként is felfogható. Mintha csak szabadon rajzolnám az ékszereket viselő bőrére, amelyeket később fémből készítek el. Legkülönlegesebb darabjaim a lendületes ívekkel, kizárólag egyedi megrendelésre készülő kézékszerek, amelyek a kézfej anatómiáján alapulnak, finom arányaikkal pedig valósággal felöltöztetem viselőjüket. Ezen ékszerek formái érzéseket, emlékeket idéznek, így könnyedén illeszthetők hétköznapi és alkalmi viselethez egyaránt.

Mióta tervezel ékszereket? Mikor indult ez a szerelem?

Egész kis korom óta rajongtam a művészeti tevékenységekért, minden lehetséges kézműves táborban és foglalkozáson részt vettem. Talán az első meghatározó időszak az volt, amikor tűzzománcozni tanultam még az általános iskolában, ekkor még nem az ékszerek készítése csak szimplán az alkotás élménye ragadott magával.

Majd a mi leszel, ha nagy leszel kérdésre is elég hamar körvonalazódott a válasz a fejemben, onnantól csak a szükséges iskolákat kellet megkeresnem. Azóta is minden pillanatát élvezem, hogy ezzel foglalkozhatok és jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fémműves mester szakos hallgatója vagyok, ami mellett novemberben elindítottam Leanea jewelry-t.

Honnan ered a márkaneved?

Úgy éreztem fontos, hogy az ékszerek kapjanak egy nevet, ami összefoglalja és egy egésszé alakítja a különböző kollekciókat. A vonalak légiességét, könnyedségét szeretettem volna kiemelni az ékszereimnél, így a line szót formáltam át, amiből született meg a Leanea.

Hogy születnek az ékszereid? Mi várható a következő kollekcióban?

Sokszor egy apró kísérletből indul el egy kollekció, elkészül az első darab  és abból születnek újabb variációk, további gondolatok, amelyekből aztán kialakul egy „ékszercsalád”. Mivel minden darab egyedi és kézzel készült, így arányaiban egyeznek de mégsincs két teljesen egyforma darab, így a készülés pillanatától minden darab különleges és egyedi. Kísérletező típus vagyok és szeretek sokféle anyagot használni, de leginkább különböző fémötvözetekkel dolgozom. Ahogyan én változom, úgy formálódnak az ékszereim is. A következő kollekcióban várható, hogy más anyagokat is társítok a nemesfémek mellé.