Élményeket adunk.

TÚLÉLŐKALAUZ ÁZSIÁHOZ

Életedben először vágsz neki az izgalmas kontinensnek? Akkor biztosan tele vagy kérdésekkel és kétségekkel, de ne izgulj, mert tippjeink segítségével minden eshetőségre felkészülhetsz!

0 789

Egy ázsiai túra előtt valószínűleg a legtöbben amiatt aggódnak a legjobban, hogyan fogják egészségesen megúszni az utazást – maláriával, tífusszal és megannyi más nyavalyával riogatják az embert, főleg azok, akik még nem jártak ott. Egy hepatitisz (főleg az ”A” típusú, vírusos májgyulladás) elleni vakcina nem árt, de ettől függetlenül szükségtelen mindent beadatni, már csak azért is, mert elképesztő összegekbe kerül, és ha mondjuk tetanuszra szorulnál, a biztonság kedvéért úgyis beadják ott. Tájékozódj, hogy abban a régióban van-e még valamilyen fokozott veszély, de ha nem a dzsungel közepében táborozol, sok más nem kell majd.

Tájékozódj!

Utazás előtt inkább immunrendszered erősítésével foglalkozz – szedj legalább egy hónapig előtte és a kirándulás alatt D- és C-vitamint, illetve probiotikumot, ezzel máris rengeteg kellemetlen tünettől kímélheted meg magad. Ha mégis elkapsz valamit, vagy levesz a lábadról egy gyomorfertőzés, irány az orvos! Bízz bennük, nem városi legenda ugyanis, hogy az ottani betegségekre a helyi gyógyszerek a legjobbak, és ne lepődj meg akkor sem, ha gyógynövényeket ajánlanak. Ezen kívül pedig hallgass a megérzéseidre – a negyven fokban aszalódó húst ne vedd meg az utcán, ahogy a feldarabolt gyümölcsöt se, de a frissen készült, nagy lángon pirított ételeket teljes nyugalommal kóstold meg.

Lehet, hogy a számukra különleges külsőd miatt közös fotóra kérnek a helyiek – sztárnak érezheted majd magad!

Vedd fel a ritmust!

Megérkezéskor szánj egy-két napot a hangolódásra, mert valóban nagyon más világban fogsz landolni! A közlekedés például életveszélyesnek tűnhet elsőre: jobbra kis ívben általában még akkor is szabad kanyarodni mindenféle járművel, ha piros a lámpa, ezért légy nagyon körültekintő! Egyébként pedig egy titka van a dolognak, haladni kell a tömeggel, úgyhogy ha robogót bérelsz, ne félj, inkább vedd fel a ritmust, és dudálj bátran, ezzel ők ugyanis érkezésüket, nem pedig türelmetlenségüket jelzik!

A népszerű turistaközpontok kivételével arra is készülj fel, hogy a szokásos módon nemigen fogod tudni megértetni magad – idegen nyelven elég kevesen beszélnek (bár egy-két kint élő külföldi mindig szívesen segít), és a feliratokat ritkán írják ki az általunk ismert betűkkel. A kínai jeleket jó mókának tűnhet megfejteni, de tényleg semmi esélyed rá, ezért ne töltsd vele az időt! De ne aggódj, ebben éppen ez a kaland, és mindig fogsz olyan embert találni, aki valahogy útba igazít. Az általában beválik, hogy hangosan hajtogatod a város nevét, ahova menni szeretnél

A szálláskereséssel nem lesz gond, rengeteg különböző kategóriájú, jó minőségű lehetőségből válogathatsz, és mindenhova foglalhatsz online is. Térképet is mindig helyben szerezz be! A hotelekben, hostelekben és turisztikai irodákban akkor is adnak többnyelvű kalauzt, ha nem ott laksz – ezeken többnyire a környékbeli látnivalókat is jelölik, úgyhogy az útitervet is kézhez kapod. Ázsiában sokfelé még a számokat is másképp mutatják az emberek (a tíz pl. a két mutatóujjal formált X-jel), ami az árakról való diskurálás közben igencsak jól jöhet, úgyhogy mielőbb járj utána.

Érkezés után szánj egy két napot a hangolódásra, mert valóban nagyon más világban fogsz landolni.

Sztár lehetsz az utcán

Ha tetszik, ha nem (de nagyon fog), az alkudozás itt lételem, ne próbáld meg kikerülni! A kiírt vagy az árus által először megjelölt összegnek a feléről vagy még lejjebbről indítsd a licitet! Az árus őrülten fel lesz háborodva, de ne izgulj, ez csak a műsor része, inkább menj bele a teátrális játékba te is – azt mondják, ha még fizetés után is haragosan kiabál utánad, nagyjából jó üzletet kötöttél, de ha mosolyogva búcsúzik, valószínűleg túlárazott portékára tettél szert.

A márkás cuccokkal és műszaki cikkekkel azért légy résen, de néhány nagyon szép másolatra is bukkanhatsz. És semmi nem kötelező, ha valamit nem akarsz megvenni, hagyd ott nyugodtan. Egy jó kulacsot viszont mindenképp szerezz be, mivel a vezetékes víz nem iható – szuper darabokat találsz majd, és látni fogod, hogy a helyiek többsége is éjjel-nappal magával cipel egyet, csurig töltve zöld teával.

Arra bíztatunk, hogy a látnivalók mellett sok-sok időt tölts nézelődéssel, mert az igazi hangulatot akkor csípheted el – Ázsia alapvetően nagyon jó közbiztonságú (persze vannak problémásabb környékek, de erről érkezéskor kérdezd ki a szállásadódat) ezért is jó célpont olyanoknak, akik még nem igazán utaztak Európán kívül. Legfeljebb egy-egy riksás próbál jóval többet kérni a fuvarért, ezt megelőzendő minden utazás előtt előre egyeztesd le, hova akarsz menni, és mennyibe fog kerülni. Jellemzően barátságosak, segítőkészek és érdeklődők az emberek – biztosan előfordul majd, hogy akárcsak egy hollywoodi sztárral, veled is közös képet szeretnének a helyiek. A lényeg, hogy vesd bele magad az utazásba, és ne aggodalmaskodj, a legjobb, amit tehetsz, hogy egyszerűen csak élvezed a sok izgalmas kalandot!

Így kezeld a pénzt

A pénzváltással nem éri meg bajlódni itthon, legjobb, ha dollárt viszel magaddal, és ott cseréled helyi valutára, de ezt, ha lehet, mindig bankban tedd! Az ATM-eket is használhatod, és úgy kalkulálj a nálad lévő készpénzzel, hogy bankkártyádat csak a nagyobb hotelekben, áruházakban tudod majd használni. Egy-két régiót (Japán, Hong Kong, Szingapúr stb.) kivéve egyébként nagyon olcsó minden, úgyhogy valószínűleg a repülőjegy lesz a legdrágább az egész kalandban.

A következők is érdekesek lehetnek