Élményeket adunk.

5 TIPP A TÖKÉLETES FOTÓKÉRT

Legtöbben fényképezőgép helyett már kizárólag okostelefonnal örökítik meg a vakáció legjobb pillanatait – te is így vagy ezzel? Akkor figyelj, mert adunk néhány tanácsot, hogy az idei képek még jobban sikerüljenek!

0 726

Ismerd ki!

Nagyon sokan csak vaktában lövöldöznek képeket, anélkül, hogy készülékük alapvető funkciót ismernék, így sokszor csalódás a dolog vége. Ennek elkerülésére először is tanuld meg a kamera működését, próbálgass ki otthon mindent rajta, hogy éles helyzetben már tutira mehess – rengeteg szituációhoz passzoló felvételi mód van például gyárilag a telefonokban, külön beállítást használhatsz sporteseményeken vagy tájképekhez, használd őket!

Találd ki!

Ha igazán jó emléket akarsz a vakációról, akkor mindig tudatosan válaszd ki a fotó tárgyát, szereplőjét! Ellenkező esetben több ezer olyan képpel térhetsz haza, ami bármelyik útikönyvben szerepelhetne, ezért kerüld, hogy a látványosságokat totálban fényképezed – évekkel később semmi érdekes nem lesz mondjuk egy Colosseumot ábrázoló felvételben. Keress olyan részleteket, amelyek megfognak valamiért, vagy találjatok ki vicces, kreatív pózokat, látószögeket!

Ne tárold a rossz, életlen előnytelen képeket, töröld őket azonnal a készítés után. Így nem foglalja a készülékék memóriáját és lesz hely a tényleg jó fotók számára.

Így örökítsd meg!

A beállítás a fényképezés egyik legfontosabb momentuma, ahogyan az előbb is említettük, ettől lesz egyéni a kép. Ha emberek is szerepelnek rajta, de nem férnek rá egész alakos méretben, figyelj, hol vágod el a testüket! Ha nagyobb társaságot örökítesz meg, keress egy keretet nekik a háttérben, máris profinak tűnik majd a kompozíció: például állítsd őket egy nagy színes kapu vagy ablak elé! Soha ne zoomolj, fogadd el, hogy a mobilok csak a minőség rovására képesek nagyítani, és használd a fókuszt!

Vidd a fénybe!

Ha lehet, a természetes fényeket használd, és felejtsd el a vakut – sajnos nem teljesen ugyanazt tudja, mint a profi gépek esetében, ezért nagyrészt csak hátráltat a fényképezésben, ráadásul ez okozza a piros nyusziszemeket. Kevés fény esetén támaszd le a készüléket, így nem homályos, viszont sokkal hangulatosabb lesz az eredmény. Koncerteket, sporteseményeket, amiktől messze állsz, szintén esélytelen vakuval bevilágítani, így kizárólag a fellépőket zavarod vele.

Játssz vele!

Szuperek az Instagram-szűrők, de ezeknek köszönhetően naponta több millió, közel egyforma stílusú kép készül. Légy egyedi, és bátran használd telefonod saját képszerkesztő funkcióit! Nem tudsz rosszat alkotni, ettől ne tarts, ha a fények, kontrasztok, színek eltologatásával neked tetsző végeredmény születik, akkor az éppen úgy lesz tökéletes, ha pedig belejöttél, számtalan szerkesztő-applikációt tölthetsz le.