Élményeket adunk.

SMOOTHIE MÁSKÉNT

Az egészséges, egyszerűen elkészíthető reggeli egyre nagyobb teret hódít magának. A smoothie tál nem csak azoknak ajánlott, akik már unják a zöldséges, gyümölcsös turmixokat, hanem azoknak is, akik egy kiadósabb, laktatóbb reggeli hívei, ám nem szeretnének lemondani a vitaminokban gazdag összetevőkről. Íme, 5 egyszerű, ám annál finomabb smoothie tál recept.

0 978

Mi is valójában a smoothie tál?

A reggeli alapja egy gyümölcs és zöldség alapú, krémesre turmixolt pép, amely sűrűbb, mint az iható smoothie. A tetejére több feltét is kerülhet: gyümölcsök, granola müzli, mandula, magok vagy épp akár fűszerek is. Az amerikai fitneszőrület megálmodói egy alapelvet szabtak meg a smoothie tál elkészítéséhez: minél színesebb, annál jobb. Épp mint egy szivárvány. A feltéteket épp ezért az eredeti recept szerint csíkokban kell a smoothie tetejére szórni vagy helyezni. Így nem csak a testnek, de a léleknek is jót tesz a vidám reggeli.

A nélkülözhetetlen összetevők

Fagyasztott gyümölcsök, erdei gyümölcsök:
ananász, áfonya, banán, datolya, eper, málna, mangó, szilva, barack vagy sárgadinnye

Friss gyümölcsök:
A legjobb, ha szezon szerint választjuk ki a gyümölcsöt

Zöldségek:
avokádó, sárgarépa, tök, cékla, spenót, szár zeller vagy cukkini

Diófélék:
nem sózott mandula, kesudió, dió, kókuszreszelék vagy mogyoró

Magvak:
chia mag, lenmag, tökmag, szezámmag vagy napraforgómag

Az édesítéshez:
szárított datolya, karob por, fahéj, kókuszvirág cukor, agavészirup vagy juharszirup

Folyadék:
frissen préselt gyümölcslé, kókusztej, mandulatej, zabtej vagy szójatej

Receptek egy személyre:

Zöld egészség

Hozzávalók:
1 alma, 1 marék spenót, 1 körte, 4 ek. friss, apróra vágott bazsalikom, 1 fagyasztott banán, 1 kivi, 1 ek. citromlé

Elkészítés:
Vágjuk a gyümölcsöket apróra, majd pürésítsük össze a hozzávalókat turmixgéppel vagy botmixerrel. Önstük a pépet egy szép reggelis tálba, a tetejére szórjunk egy evőkanál mazsolát egy csíkban, mellé jöhet a következő csíknyi 1 evőkanál apróra vágott mandula, majd egy fél friss mangó vagy egy fél őszibarack kockákra vágva – színtén egy csíkban a smoothie tetejére helyezve, és végül jöhet egy evőkanálnyi granola vagy zabpehely, esetleg kókuszreszelék.

Rózsaszín párduc

Hozzávalók:
80 g fagyasztott málna és 80 g fagyasztott szeder, vagy 160 g bármilyen fagyasztott eredei gyümölcs keverék, 1 tk. vanília reszelék, 1 fagyasztott banán, 2 ek. zabpehely, 150 ml kókusz-, mandula- vagy zabtej, 1 ek. citromlé

Elkészítés:
Pürésítsük össze a fent említett összetevőket egy botmixer vagy egy turmixgép segítségével. Tegyük egy szép müzlis tálba a krémes smoothie-t, és kockázzunk rá egy almát, majd szórjuk meg a tálat 1 ek. kókuszreszelékkel vagy 1 ek. házi készítésű granolával.

Házi készítésű granola feltét

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, alsó és felső melegítéssel. Egy nagyobb tálban keverjük össze az alábbi hozzávalókat: 300 g ropogós pehely mix (zabpehely, quinoa pehely, stb.), 50 g napraforgómag, 50 g lenmag, 50 g tökmag, 150 g mandula szeletelve vagy apróra vágva, 50 g kókuszreszelék vagy kókuszpehely, fél teáskanál fahéj, fél teáskanál vanília, egy csipet reszelt gyömbér, 8 evőkanál méz, 6 evőkanál napraforgó- vagy repceolaj.

Tegyük a hozzávalókat egy lábasba, és melegítsük fel a keveréket, míg az lazábbá nem válik. Béleljünk ki egy nagyobb sütőt sütőpapírral, majd oszlassuk el rajta a keveréket. A már előmelegített sütőben süssük 20 percig, amíg aranybarna színt nem kap. A kihűlés után keverjünk 100 g szárított áfonyát vagy meggyet a keverékhez. Zárható üvegben akár 4 hétig is eláll.

Zöld csoda

Hozzávalók:
1/4 avokádó, 1 banán, 80 g erdei gyümölcs, 1 marék spenót, 150 ml szójatej, 1/2 ek. lenmag, 1 ek. mogyoróvaj, friss ribizli, 1 ek. granola, kókuszreszelék, mandula

Elkészítés:
Az érett avokádót, a fagyasztott banánt, az erdei gyümölcsöt, a spenótot, a szójatejet, a lenmagot, és a mogyoróvajat pürésítsük össze egy turmix segítségével. A smoothie tetejére szórjunk egy csík friss ribizlit, egy csíknyi házi granolát, egy csíknyi kókuszreszeléket és egy csíknyi apróra vágott mandulát.

Egzotikus smoothie: napsugár egy tálban

Hozzávalók:
1 fagyasztott banán, 60 g fagyasztott szeletelt mangó, 60 g friss vagy fagyasztott ananász (esetleg cukormentes konzerv ananász lecsepegtetve), 80 ml kókusztej

Elkészítés:
Turmixoljuk krémesre a hozzávalókat. Öntsük a krémet egy színes müzlis tálba, majd díszítsük egy sornyi friss, szeletelt kivivel, egy sornyi friss, kockázott ananásszal, 1 ek. friss mangóval vagy őszibarackkal, 1 ek. házi készítésű granolával, és fél evőkanálnyi kókuszreszelékkel vagy kókuszpehellyel.

A banán a lelke a smoothie tálnak

A fagyasztott banán leturmixolva kifejezetten krémessé teszi a smoothie állagát. Hámozzuk meg a banánokat, majd vágjuk őket félbe, és már fagyasztható is a gyümölcs. A fagyasztott banán 3 hónapig áll el a mélyhűtőben.

A következők is érdekesek lehetnek