Élményeket adunk.

A hős útja – Belső utazás meseterápiával

Bár a való élet kihívásait nem mindig tudjuk megválasztani, az, hogy miként reagálunk azokra, és melyik utat választjuk, a mi döntésünk. Az örömöt az életben akkor lelhetjük meg igazán, ha kiálljuk az egyik legnagyobb kihívást: megtaláljuk saját szerepünket a történetben.

0 1 140

Bár a való élet kihívásait nem mindig tudjuk megválasztani, az, hogy miként reagálunk azokra, és melyik utat választjuk, a mi döntésünk. Az örömöt az életben akkor lelhetjük meg igazán, ha kiálljuk az egyik legnagyobb kihívást: megtaláljuk saját szerepünket a történetben.

A mesékben bármi megtörténhet. Legyőzhetjük a hétfejű sárkányt, kimenthetnek minket a felhőkig érő vártoronyból, megmászhatjuk az égig érő paszulyt, vagy épp túljárhatunk a lomha óriások eszén.

„Annak a gyermeknek, aki mesét hallgatva nő fel, varázspálcája a saját elméje lesz, és képzelete, érzelmi intelligenciája segíti majd a megpróbáltatások közepette” – írja Dr. Kádár Annamária, pszichológus Mesepszichológia című könyvében.

„A kisgyerek a mesehallgatás során nemcsak a szülőre, hanem befelé is figyel, saját vágyainak megfelelő fantáziaképet alkot, ami segíti őt a nap folyamán felgyűlt belső feszültségei, negatív érzései, félelmei feldolgozásában.”

A mesék varázslatos világa azonban a felnőttek lelkét is felszabadítja, sőt negatív érzelmeket, félelmeket, traumákat, vagy akár alvászavart, önértékelési problémákat és pszichoszomatikus testi tüneteket is kezelhetünk velük. A mesék a rejtett belső világunkba nyithatnak kaput, és segítségükkel elindulhatunk azon az úton, amely visszavezet önmagunkhoz.

A mese a lélek szimbóluma

A meseterápia a pszichoanalízis egyik formája. A mesék olyan archetípusokat tartalmaznak, mint a jó, a gonosz, az áldozat, a megmentő, a varázsló vagy épp a felszabadító. Ezekkel az archetípusokkal könnyű azonosulni. A szimbolikus képek, melyek egy képzeletbeli történet elmesélése során előjönnek, belső, lelki folyamatainkat szimbolizálják. A meseterápia segít kívülről rálátni egy-egy élethelyzetre vagy problémára, és így könnyebben találhatjuk meg segítségével a megoldást azokra.

A mesehősöknek számos próbatételt kell kiállniuk, míg elnyerik méltó jutalmukat, a boldogságot. A feladatok segítségével a hős magára talál, karaktere fejlődik és megtanulja, miként legyen a saját sorsa irányítója. Sok hős lehetetlennek tűnő feladat előtt áll, melyet segítők, varázslatos lények, állatok tanácsai segítségével old végül meg. Az útitársak varázslattal, szeretettel és bizalommal segítik a hőst felfedezni saját erejét, képességeit.

A feladatok segítségével a hős magára talál, karaktere fejlődik és megtanulja, miként legyen a saját sorsa irányítója.

Meseterápia meditációk

Bár egy hivatalos meseterápia szakember által irányított, aki végig kíséri a hőst saját belső útján, a meditáció segítségével mi magunk is elindulhatunk ezen a mesés utazáson. Christian Görgl a „letstelltales” online meseterápiás kurzus alapítója, egy olyan meditációs, önsegítő módszert hozott létre, melynek segítségével mi magunk lehetünk saját történetünk megálmodói és ugyanakkor értelmezői. A három modulból álló kurzus segít szembenézni a jelenlegi helyzettel, megtalálni a saját utunkat hátráltató tényezőket, és végül rátalálni életfeladatunkra, motiváló céljainkra. Íme két könnyen alkalmazható, tisztító meditáció a programból.

Köd előttem, köd mögöttem…

Sokszor letérünk arról az útról, amely boldoggá tenne minket. Elfelejtjük életcélunkat, vágyainkat, szükségleteinket. Elhagyottnak érezzük magunkat, mintha egy sűrű ködbe vesztünk volna. Ilyen helyzetben a következő meditáció segíthet:

Helyezkedj el kényelmesen, hunyd be a szemed, és számolj 1-től 15-ig. Figyelj a légzésedre, ahogy egyre lassul. Képzelj el egy arany kaput. Lépj át rajta egy gyönyörű kertbe, amely virágoktól és gyümölcsfáktól ékes. Madarak csicseregnek, és a távolból egy vízesés hangja hallatszik. Képzeld el, hogy megszabadulva a ruháktól, a szikláról lezuhogó vízesés alá állsz. Lemosod magadról a gondokat. Tedd fel magadnak a kérdést: Mire vágyik a lelkem? Mit szeretnék a jövőben elérni? Min lenne jó változtatni?

Vegyél egy mély levegőt, majd azt lassan kifújva nyisd ki a szemed, és írd fel egy üres papírra az első gondolatokat, amik eszedbe jutnak. Tartsd meg a papírt, mert ez lesz mostantól a térkép, amely visszavezet az örömteli útra.

Szivárványok hátán érkeztem…

Mindannyiunk élete színes: örömteli és fájdalmas eseményekkel tarkított. Ahhoz, hogy tudjuk, merre szeretnénk tartani, szembe kell nézni azzal, ahol most állunk. Az élet mely területén találkozunk nehézségekkel? Vannak visszatérő események, melyek mindig ugyanazt az irányt adják a történéseknek? Szenvedünk általuk, vagy épp motiválnak minket? Megnehezítettük saját utunkat?

Életünk utazásán egy hátizsákot is cipelünk magunkkal, amely minden egyes tapasztalattal nehezebb lesz. A hátizsákba sokféle követ teszünk, ezek az önkorlátozó tévhiedelmek. Például: „Engem senki sem szeret.”

Ebben a meditációban képzeld el, hogy kipakolsz a zsákból, és a kövekből egy kört raksz ki a tengerparti homokban. Az első kő jelképezi, ahogy másokkal bánunk. A második kő a szüleinkkel fel nem oldott konfliktusokat szimbolizálja. A harmadik a párkapcsolatainkat és az azokból fakadó sérelmeket, a negyedik a hibáinkat, amiket nehezen tudunk megbocsátani magunknak, az ötödik a bűntudatunkat, a hatodik az összes eddig érzett irigységet és rosszindulatot, a hetedik pedig az önbizalom hiányában meg nem tett dolgokat jelképezi.

Képzeld el, hogy a kövekből alkotott kör közepén tüzet raksz. Lásd, ahogy a tűz lángjai a magasba kapnak. A tűz elégeti a köveket, s velük minden nyomasztó dolgot. Amikor kialszik a tűz, a hamujában a kövek helyett hét áttetsző kristályt találsz. Mit szimbolizálnak ezek a kristályok? Vegyék egy mély levegőt, és ahogy azt kifújod, nyisd ki a szemed. Írd fel az első gondolataidat egy üres lapra, kezdd az első kristállyal, s haladj a hetedikig.

Ez a hét pont később emlékeztethet arra, hogy bármely tapasztalástól csak többek leszünk. Épp úgy, mint a mesehős, aki legyőzve a hétfejű sárkányt, elnyeri a fele királyságot is. A biztos tudatot, hogy az eddigi utunk nélkül nem lennénk azok, akik vagyunk. A felismerést, hogy az út maga a cél, és minden egyes lépésünk csak rajtunk múlik.

A következők is érdekesek lehetnek